Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Afron s mladším bratrem Otmarem vezou na hrad krále Jorgena darem překrásného ptáka Ohniváka, který umí přivolávat lásku a zaplašit smrt. Po cestě se Afron zamiluje do neznámé krásky. Ukáže se, že je to princezna Elena, kterou si jako svou vyvolenou vybral i zlý černokněžník Skeleton. Princ Afron se vydává na nebezpečnou cestu, aby svou lásku vysvobodil z jeho temných kouzel… Výpravnou filmovou pohádku na motivy bratří Grimmů natočil v roce 1997 osvědčený „pohádkový“ režisér Václav Vorlíček. Jeho stálý spolupracovník Miloš Macourek příběh obohatil o vtipné dialogy. Princeznu stejně jako v Kouzelném měšci hraje německá herečka Tina Rulandová, jejího otce, krále Jorgena, Horst Buchholz. V záporné roli černého vládce Skeletona exceluje Karel Roden a v roli babky Jadwigy Jiřina Bohdalová. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

Phobia 

všechny recenze uživatele

A další z hnojové kupky porevolučních pohádek, se kterými si výpravné totalitní s přehledem mohou vytřít konečník... Německé ksichty + české ksichty = podprůměrná, sterilní pohádka s efekty bídnými tak, že snad i v dobách "Pyšné princezny" by filmaři zvládli udělat lepší. Třeba by uštrikovali maňásky z fuseklí, to by na trumfnutí "Ptáka Ohníváka" úplně stačilo. A proč se Rodenův černokněžník musí chovat jako dement, to mi zůstane věčnou záhadou. Chce dědice, ale místo toho, aby unesenou princeznu ošustil a devět měsíců počkal, co z ní vypadne, tak za ní furt trapně leze s požadavky na svatbu, vyžvaní jí svá nejsoukromější tajemství a vědom si blížících se zachránců, nepodnikne proti nim radši vůbec nic a přenechá roli hlavního záporáka lstivému princi Langmajerovi. Opruz! 40% ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Jedinými herci co stáli za to abych se obtěžovala shlédnout tuhle """"pohádku"""" byli Karel Roden a Jiří Langmajer. Celkově je to jakási ukázka toho jak zmršit pohádku - postavte na větev vycpaného páva a nastříkejte ho na červeno (to má bejt ohnivák), pak vemte asi dvacet naprosto příšerných neherců(nemyslím Rodena a Langmajera)a většinu z nich z Německa..potom si sežeňte zmutovanou mořskou hvězdu s drápy do "mrtvého jezera" a stačí člověk co nikdy v životě nedržel kameru v ruce, protože to není podstatné..a pak máte tuhle děsnou věc s nesedícím dabingem na německy mluvící herce a vůbec celá ta pohádka je divná a nudná - typický "happy end" s prvky science fiction, jelikož několikrát oživit jakousi vodou někoho kdo už je dávno mrtvý mi příjde i na pohádku trochu moc. ()

Reklama

Ceberus 

všechny recenze uživatele

Klasická pohádka se zjevně rozumným rozpočtem převyšující ty studiové, takže se na to dá koukat (předpokládám, že finančně pomáhá koprodukce s Německem). Jde o učebnicový případ zástupu tzv. Čechovových zbraní, takže jen čekáte, kdy uvedené věci dostanou prostor být použity. To ale holt patří k pohádkám pro děti. O Rodenovi vím, že umí hrát, ale tady měl prostor jen na dvourozměrného padoucha. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nič dobré nám neprinášate a nič dobré vás tu nečaká.“ V polovici 90. rokov ponúkol slovenský producent Rudolf Biermann (ktorého jediným široko ďaleko „čiernym“ projektom je nedokončený Jánošík) českým rozprávkovým a iným legendám, režisérovi Vorlíčkovi („Arabela“) a scenáristovi Macourkovi („Mach a Šebestová“) peniaze na novú českú rozprávku VTÁK OHNIVÁK a do hlavných rolí im okrem iných zohnal Karla Rodena, Jiřinu Bohdalovú a Mariána Labudu. Bohužiaľ, výprava je nevýrazná, akcia podľa česko-slovenských očakávaní nestojí za nič, počítačové triky sú smiešne a mladé herecké výkony mdlé. Napriek tomu snímke nemožno uprieť rozprávkovú atmosféru a hypnotický vtákov spev. DODATOK 22. 12. 2009: Takže Jánošík dokončený. ()

Wishkah odpad!

všechny recenze uživatele

Toho bohdá nebude, abych já někdy tuhle "pohádku" svým dětem pustil. To raději chytnu televizi a ve stylu Cheva Cheliose ji rozkopu na kousky. Nejhorší možná ukázka koprodukční pohádky, se snahou tomu vtisknout jakýsi punc fantasy podívané pro nejmenší. Pro nejmenší to není protože je to temné a strašidelné a dokážu si živě představit, kolik bylo v Česku promočených prostěradel po vysílání téhle pohádky, a pro dospělé už vůbec, protože je to infantilní. Absolutně se vytratila síla klasických českých pohádek ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Pohádka se natáčela na moravském hradě Pernštejn. (Monika22)
  • Postava Skeletona (Karel Roden) je narážkou na Kostěje, postavu slovanského folklóru, který měl stejně jako filmový Skeleton životní sílu skrytou v předmětu mimo své tělo. (Nick321)

Reklama

Reklama