Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Malá mořská víla je oblíbený příběh Ariel, překrásné a zvídavé mladé mořské víly toužící po dobrodružství. Nejmladší a zároveň nejsvéhlavější z dcer krále oceánů Tritona touží poznat svět na souši, a tak vyplouvá na hladinu. Při jedné z takových výprav se zamiluje do šarmantního prince Erika. Přestože mají mořské víly zapovězeno stýkat se s lidmi, Ariel se rozhodne poslechnout své srdce. Uzavře dohodu se záludnou mořskou čarodějnicí Uršulou, která jí umožní poznat život na souši, ale přitom tajně usiluje o Arielin život, jakož i královskou korunu jejího otce. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (219)

marhoul 

všechny recenze uživatele

39% je podle mě přísně málo, to je přehnaná sprcha, já výhrady taky mám, taky jsou z kategorie méně vstřícných čemukoli, ale tahle pohádka zaslouží klidně 60%.  Mořský svět je vizuálně překrásný, Bardem a Melissa super, ta je nejvíc! Písničky rvou uši, něco děsného! Princ? Nevýrazný, charisma nulové, nepohledný, už nevím, kdo to byl, ale neškodná chyba, a pak tady máme tolik hejtovanou představitelku Ariel s deformovaným obličejem připomínajícím animovaného pulce, obočí jí roste kdesi skoro za ušima, s rezavo oříškovými dredy, které smrdí zatuchlinou z obrazovky, vše v barevném tónu, že nevíš, kde jí končí čelo a začíná vlas, barevná volba vlasů vyloženě nešťastná, oči má někde naboku, teď ta holka neumí hrát, protože to není herečka, a ano, je všeobecně známo, že nevypadá jako Ariel z původní Disney pohádky, ano, skutečně není vidět na pozadí, ale ok, chtějí to tahle, ať to mají. Jejich byznys, jejich tržby, přesto úsměvný reklamní špás, který si ale společnost obhájila sama, na vlně Komu se nelíbí, opatrně! Pozor, pozor! Jako divák nemusím provokativní tah akceptovat, kam by to spělo? Zároveň můžu vyjádřit spokojenost, že dívenka z rodu Silurus glanis nevyhrála výběr na Sněhurku, a rozplývat se nad animovanou vynikající disneyovkou Princezna a žabák s broukem v hlavě, jestli už má Tilda v kapse hlavní roli. Označovat lidi za rasisty, když se jim na téhle Ariel něco nezdá, je kapitola sama pro sebe, vypovídající o trendech v současném choulostivém světě.  Člověk aby měl strach říct, že se mu někdo v roli nelíbí. Vrchol! Racionální názor si udělat smím a pokud někomu připadá politicky nekorektní, v tomto konkrétním případě je chyba u něho, protože u Disneyho přesně na těchto přenicích postavili celou reklamu na film, negativní reklama je taky reklama a tím z jejich strany rovnoprávnost menšin končí, jde jenom o tržby, navíc si splnili kvótu. Což ale neznamená, že všichni jim to pochválíme. To už i ta slavná Deppova metačka hoven v Aquamanovi splnila nejednu představu o parádní mořské panně, kterou známe jako pohádkovou Ariel, kdyby chtěli, vhodných koček mají v rukávu stovky a o tom to je. Tahle holka je bohužel nepohledné herecké poleno, z partičky jejích mořských sester všehomíra bych vybrala kteroukoli a pohádka by dopadla líp a že byla chvílemi milá? No jo no, kámen by se ustrnul, jenomže to nestačí.  Jedno děcko to s frfláním otráveně dodívalo, druhé ne a šlo do verze kreslené. Ode mě za tři plus klobouček za luxusní Bellu v Krásce a zvíře a taky za okouzlující Popelku Elku. Šikovné to ženy, které si je střihly. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Malá mořská víla Ariel neposlouchá tátu a zajímá se o život na souši víc, než by měla. Takže když pak jednou zahlédne sympatického prince, hned se do něj zamiluje. Ale aby s ním mohla být, bude jí to něco stát. Možná víc, než by sama chtěla zaplatit. Rob Marshall natočil neurážející remake animované disneyovky, který má bůhvíproč dvě a čtvrt hodiny, naprosto ničím nepřekvapí, většinu času solidně vypadá a do hlavní role sehnal režisér fajn herečku. Na druhou stranu snaha nabídnout cokoliv nad rámec velké rodinné podívané tu neexistuje. S dětmi to klidně absolvujte, bolet to nebude. Ale proč byste na to měli chodit bez nich, to fakt nevím. ()

Reklama

Kacitr 

všechny recenze uživatele

Stejně depresivní vizuál jako ten nový Petr Pan. Sebastian je jak z hororu....Nejlepší kámoška rybka jakbysmet (proč není žlutá?!). Dabing kupodivu fajn i Halle Bailey. Ale ty červené vlasy....ty nedokážu odpustit. Ty přece k Ariel patří! Humor nulový, potenciál promarněný. Změny neprospěly (myslím tím třeba scénu s vidličkou, kdy v animovaném filmu, kdy se odehrává v paláci pobaví - a sblíží prince i Ariel, tady se to děje na tržišti a je to takové prapodivné). Hlavní dvojice je taková kostrbatá. Závěrečné shledání, kdy Erik objímá svou znovunalezenou lásku neupřímné a bez emocí. Líbila se sekvence s písničkou "Under the sea". Rapující racek a krab....to mě zničilo. Ale asi o chlup lepší než výše jmenovaný film. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem zvlášť nemusela animovanou verzi a od hrané jsem toho moc nečekala. Nakonec se mi to docela i líbilo. Halle je krásná a má naprosto úžasný hlas, do role Ariel se mi skvěle hodila. Stejně tak jako Melissa v rolu Uršuly, byla skvělá, užívala si to. Nicméně musím ale filmu vytknout to, jak je nesnesitelně dlouhý, je to pohádka, dítě by mělo vydržet se na to koukat a já měla dost velký problémy, aby mě to bavilo. Navíc závěrečná "bojová" scéna s obrovskou Uršulou byla příšerná, to CGI se fakt nepovedlo. Znovu to asi vidět nemusím, možná až s dětmi, ale vizuálně je to vážně krásně natočené, hlavně ten podmořský svět. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Hraný remake Malé mořské víly to vzhledem k tomu, jaké vyvolal haló ještě před svým uvedením, neměl fakt vůbec lehké. Obsazení Halle Bailey do role Ariel mě nechalo chladným, spíše mě udivilo, že jejího otce hraje Španěl Bardem, přičemž onen údiv posílil fakt, že jeho další filmové dcery byly též vskutku rozličné - pokud by si chtěl člověk rýpnout, řekl by, že byl Triton pěkný proutník (co dcera, to moře, to "milenka" - tak to mu ale nejspíš nebylo). Filmu jako takovému podráží nohy zbytečná délka, protože o čtvrthodiny kratší stopáž by ničemu neuškodila. Rovněž působí místy až moc barevně a uměle - při pohledu na zabarvení šupin některých víl člověka až téměř bolely oči (zde platí, že "méně je více"). Podobně jako v kreslené verzi mě i zde z postav nejvíce bavila zlomyslná Uršula - v tomto směru docela lituju toho, že jsem viděl film s dabingem. O největší porci zábavy se opakovaně postaral Sebastian, kterému humorně sekundovala potřeštěná Scuttle (ať už racek, nebo terejka - pobavila!). Podmořský svět byl fajn, po loňském Avatarovi je ale člověk přece jen trochu rozmazlený a zmlsaný. Nejlepší částí filmu byla pro mě poslední třetina, v níž se nešetřilo svižnou akci ani dobrodružstvím. Ve výsledku jde o sympaticky strávené (byť natahované) dvě hodiny v kině a docela mě mrzí zdejší odpadové hodnocení. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (27)

  • Rozpočet měl činit 240 milionů amerických dolarů – údajně měl ovšem naboptnat až na 300 milionů, a to kvůli průtahům, které způsobila pandemie covid-19 při natáčení snímku. V rozmezí od sta do dvě stě milionů pak spolykala propagace – tržby z kin ovšem činily „pouze“ 568 milionů a studio Disney na filmu prodělalo. (fiLLthe3DD)
  • Po zveřejnění traileru na YouTube obdržela upoutávka přes 1,5 milionu disliků, což vyústilo až v to, že bylo toto tlačítko odebráno. Hlavním důvodem byla nespokojenost fanoušků s výběrem hlavní hrdinky v podobě Halle Bailey. (FeatherBoy)
  • Halle Bailey na kritiku jej obsadenia povedala, že ignoruje rasistických trollov a ďalej dodala, že jej postava "nie je o rase, ale teraz, keď som ňou, ľudia nechápu, že keď si čierna, tak je to o celej komunite. Je to pre nás veľmi dôležité, že sa môžeme vidieť." (Arsenal83)

Související novinky

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Reklama

Reklama