Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Malá mořská víla je oblíbený příběh Ariel, překrásné a zvídavé mladé mořské víly toužící po dobrodružství. Nejmladší a zároveň nejsvéhlavější z dcer krále oceánů Tritona touží poznat svět na souši, a tak vyplouvá na hladinu. Při jedné z takových výprav se zamiluje do šarmantního prince Erika. Přestože mají mořské víly zapovězeno stýkat se s lidmi, Ariel se rozhodne poslechnout své srdce. Uzavře dohodu se záludnou mořskou čarodějnicí Uršulou, která jí umožní poznat život na souši, ale přitom tajně usiluje o Arielin život, jakož i královskou korunu jejího otce. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (219)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Jinak velmi krásná herečka Halle Bailey představuje Ariel s přesvědčivou autentičností, zatímco Jonah Hauer-King jako Erik představuje něco jiného než typického macho prince. Odchod od tradičních představ o postavách vyzývá k zamyšlení nad stereotypy​​. Zkrácení o několik minut by tempu filmu určitě neuškodilo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vôbec nič nemám proti rozprávke, ani proti vizuálu, a už vôbec nie proti Halle Bailey. Vyzerá super a v takej Cosby Show by sa len tak vynímala. Ale prečo máme akceptovať silenú propagandu, ktorá opačne vedená nemôže byť, inak vás marxista ubije Kapitálom? Koľko je to len kriku, keď nejakú čiernu postavu hrá málo čierny herec, to sa len zatriasli základy Bronxu, keď Willa Smitha obsadili za otca tenisiek Williamsových. To bolo kriku, že je málo čierny! A to si teraz predstavme, čo by sa stalo, keby Mandelu hral povedzme nejaký Ed Sheeran. To by po vás spravodlivo nahnevaní demonštranti z Black Lives Matter hodili aj topánku, čo práve vyrabovali v Nike obchode. Ale keď sú biele postavy prefarbené až naboxované, vtedy je to všetko cool, in a trendy, lebo biela zlá. Ale paní prebudení, spamätajme sa! Morská panna Ariel v takejto podobe? Veď ešte aj ten prací prášok je biely!  ()

Reklama

fiLLthe3DD

všechny recenze uživatele

Snímek jsem rozkoukal, ale jelikož muzikály nemusím (čest výjimkám jako např. Aladin z roku 2019), tak jsem jej nedokoukal (a proto taky nehodnotím). Nad obsazením černošské herečky do role Ariel jsem se zpočátku sice také pozastavoval, ale nakonec jsem nad tím mávnul rukou, protože předlohy od Andersena se nikterak věrně nedržel ani původní Disneyho animák - navíc jde o fiktivní postavu, takže v čem je sakra problém? V tom, že na mořské dno nedopadají sluneční paprsky, tudíž se mořské víly nemají jak opálit? Nerad bych někomu kazil iluze, ale existence mořských panen (alespoň takových, jak je známe z filmů) doposud prokázána nebyla. Co se mně týče, tak Halle Bailey s kreslenou Ariel sdílí přinejmenším stejnou mimiku v obličeji - navíc je tahle herečka to nejlepší z celého filmu! Digitálním podmořským světem totiž snímek zrovna neoslní (ačkoli je CGI lepší než jak prezentovaly trailery). Pochválit ale mohu naháněčku se žralokem, která měla celkem grády a dále záchranu psa Maxe z hořící lodi, při této scéně mi málem i slzička ukápla. Jen ta muzikálová čísla mne nudila. Důvod, proč film komentuji je ten, že záplava zdejších rasistických komentářů (pardon, "recenzí") mně naprosto nas*ala. S černou Annou Boleynovou problém mám, ale to byla skutečná historická (a prokazatelně bílá) osobnost, nikoli fiktivní postava! ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Dcera to chtěla vidět moc. Já rozhodně nejsem fanda muzikálů auž vůbec ne těchto cgi přepíčených disneyovek. Ale to nebyl hlavní důvod k mým naplněným obavám. Tím byl především Rob Marshall, kterej neumí natočit opravdu jedinej film, který by nějak, něčím, někým, alespoň trošku dýchal. Nuda k posrání. Děti mi prominou. Dvě hvězdy pouze za fakt, že asi existují větší sračky. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Malá mořská víla je jedna z těch pohádek, co poměrně často běžely na mých VHSkách, jen jsem před pár lety zjistil, že si ji nepamatuji tak dobře, nebo se mi to míchá se seriálem. Hraná adaptace mě však na rozdíl od mého milované Aladdina od začátku nezajímala a to mě nechává chladným pravidelná woke kontroverze kolem, co je dnes u každého druhého očekávaného filmu.  Je však až komické jak se Disney snaží o "správnou míru etnicity" a každá hlavní postava má rodiče jiné barvy pleti. A třeba Javier Bardem je totální král, jelikož zplodil bělošku, černošku i asiatku s jednou ženou. To je ovšem ten nejmenší problém, více mi vadilo, jak je to celé laděné do podivné potemnělé barvy, minimálně prvních 45 min pod vodou než se dostaneme na prosluněnou souš. Stopáž je další z problémů této doby, kdy film má naprosto nesmyslných 130 minut a ačkoliv já osobně se neumím věcí zbavovat, půl hodina dolů by filmu jen prospěla, viz původní animák. Vlastně mě nejvíc bavila závěrečná předigitalizovaná (ovšem to je celý film, i když se prý natáčelo i v Itálii, stejně to všecko vypadá jak ze studia) půl hodina a ta nakonec notně vylepšila mé dojmy. Vím, že se nedočkáme, ale Disney by konečně zas měl najet na nějaké originální látky. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (27)

  • Tento film obsahuje venovanie zosnulému Howardovi Ashmanovi, ktorý koprodukoval a je spoluautorom piesní z pôvodného animovaného filmu. Do scenára filmu prispel aj niektorými kľúčovými scénami, vrátane Sebastianovho rozhodnutia pomôcť Ariel získať princovo srdce. Toto je po Kráske a zviera (1991) druhý film od Disneyho, ktorý je venovaný Ashmanovi. (Arsenal83)
  • Halle Bailey získala hlavnú rolu po tom, čo ju čo ju Rob Marshall videl spievať na Grammy 2019 spievať pesničku "Where Is the Love" od Donnyho Hathawaya. Marshall tvrdí, že celkovo sa o rolu uchádzali stovky dievčat, ale Bailey "nastavila latku tak vysoko, že ju nikto neprekonal."  (Arsenal83)
  • Hlavní natáčení započalo 30. ledna 2021 a skončilo 11. července téhož roku. Točilo se zejména v Pinewood Studios v Anglii. Dále se filmovalo v Londýně nebo na italském ostrově Sardinie. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Reklama

Reklama