Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

Falko 

všechny recenze uživatele

Moj nazor je, ze tato prva filmova cast bola skor akousi dobrodruznou sci-fi vypravou na prieskum nejakeho votrelca vo vesmire, ktory pomocou zdroja podobnemu cloveku kladol celej posadke otazky rovnako, ako cela posadka Enterprise zdroju a tak si aj divak kladol otazky, o co vlastne tomu zvlastnemu votrelcovi slo, az kym sa nedockate odpovede v uplnom zavere filmu. Na nejake sci-fi suboje a la Star Wars mozete samozrejme zabudnut. Ale ak mate radi vedecko-fantasticke sci-fi thrillery plne dialogov, krasnych vesmirnych vizualnych efektov, pri ktorich som zial par krat zaspal a musel tie zabery pretocit, pretoze posobia neuveritelne hypnoticky, uspavajuco a straaaasne dlho, bude to vasa salka kavy. Mne osobne sa to prekvapivo pacilo a bavilo ma to, aj napriek tomu, ze mam radsej akcnejsie scifi filmy, tak preto 80%. _________ William Shatner - (Admirál James T. Kirk) +++ Leonard Nimoy - (Spock) +++ DeForest Kelley - (Dr. Leonard 'Bones' McCoy) +++ James Doohan - (Montgomery 'Scotty' Scott) +++ George Takei - (Hikaru Sulu) +++ Majel Barrett - (Dr. Christine Chapel) +++ Walter Koenig - (Pavel Chekov) +++ ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

I přes jistou topornost hereckých výkonů příjemné a chytré sci-fi. Robert Wise se kochá možnostmi vizuálních efektů a celková barevná kompozice lahodí oku diváka. Nejedná se o akcí nabité vesmírné dobrodružství, ale spíš o průzkum lodi Enterprise s její osobitou posádkou. Závěr v tom samém duchu mě opravdu potěšil. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No na takle stary sci-fi to funguje prekvapive dobre a to i presto, ze to je spis zamereny na fanousky puvodniho serialu, kterej jsem nikdy nesledoval. Kuli tomu je totiz dobra pulka filmu natocena v takovym nostalgickym duchu, dlouhy zabery na lod, dlouhy zabery na postavy, ktery se postupne objevujou na Enterprise, vsichni se vitaj, vzpominaj, spousta dialogu a sem tam tu je nakej odkaz na serial, kterej sem samozrejme moc nepochytil, ale to nevadi, jelikoz pribeh sam o sobe se da v pohode sledovat bez znalosti cehokoliv jinyho. No druha pulka filmu uz je zamerena na patrani po V'Gerovi a zaver je docela prekvapivej. Nicmene ani v tyhle druhy polovine se clovek akce nedocka, opet tu mame dlouhy zabery na letici lod a dlouhy zabery na neurcity svetla, blesky a tvary patrici k lodi V'Gera. Ale ono to tak nejak vubec nevadi, film totiz spis hraje na takovou mysteriozni notu, protoze skoro az do konce neni jasny, o co to vlastne jde, navic triky, ackoliv se najde i nakej ten slabsi, tak diky tomu, ze vetsinou to jsou jen neurcity tvary a blesky, nepusobi nijak rusive a spolu s paradni hudbou to dava slusnou napinavou atmosferu. No a pak tu je samozrejme sympaticky a slusne hrajici herecky obsazeni. Prvni Star Trek film se proste poved. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

60% - Kde se něco děje? Kde je nějaká zábava? Celý film jsem měl pocit, že ona krásná hudba Jerryho Goldsmithe je to jediné, co tento film křečovitě sune kupředu. Příliš často opakované koukání se na modýlky vesmírných lodí by se bez ní stalo dokonce nesnesitelné. Postavy mě vůbec nepřesvědčily o své opravdovosti, a myšlenka, o které tu všichni píší, se mi zdála pouze prvoplánová a vesmírný porod jsem chápal spíš jako z nouze ctnost (Kubrickova vesmírná soulož za hudby J. Strausse je jinačí kafe...). Při srovnání se Scottovým Vetřelcem (hudba též Goldsmith) z téhož roku vyjde Star Trek po všech stránkách jako chudý příbuzný. Jedná se však o započetí kultovní řady filmů, a to se počítá! ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Nejsem hardcore trekkie, ale mám ST opravdu hodně rád. Nicméně toto byla slabota i na tehdejší dobu, o čemž vypovídá i reakce W. Shattnera, když film poprvé uviděl. Ony nekonečné záběry na stále to samé - chápu, že to měl být zážitek v kině, ale beztak je to prostě na současné poměry z velké většiny stopáže nuda. A i přes OT posádku tak celkový dojem prostě bohužel podprůměrný. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Leonard Nimoy pôvodne odmietol zopakovať svoju rolu Spocka v novom seriáli, a tak bola vytvorená nová vulkánska postava nazvaná poručík Xon, ktorého mal hrať David Gautreaux. Keď však nakoniec Leonard Nimoy súhlasil, že vo filme hrať bude, nahradil Xona Spock a David Gautreaux dostal menšiu rolu ako komandér Branch. (Nekrofil)
  • Režisér Robert L. Collins, ktorý tvoril hlavne pre televíziu, bol pôvodne najatý, aby natočil prvú premiérovú časť nového seriálu Star Trek: Phase II, no potom, čo bol projekt zmenený na celovečerný film, chcel Paramount skúsenejšieho režiséra, a tak ho nahradil Robert Wise. (Nekrofil)
  • Klingonské slová, ktoré hovorí klingonský kapitán, boli vymyslené Jamesom Doohanom (inžinier Scott). Neskôr lingvista Marc Okrand vymyslel gramatické a syntaktické pravidlá pre tento jazyk, spolu s viacerými slovami pre Star Trek III: The Search for Spock (1984), a napísal klingonský slovník. (Nekrofil)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama