Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jak je u Star Treku zvykem, chytré a s fajn pokusem o přesah, jenže to od půlky začne hrozně ztrácet tempo. Hudba je skvělá a vizuály na svou dobu působivé (Wise pečlivě nakoukal Kubricka), ale jakmile se přejde od shromažďování posádky a cesty za neznámým objektem k nekonečným debatám na můstku, začnete si uvědomovat, jak moc vám chybí nějaká ta akce. Vím, že o tom Star Trek nikdy nebyl, tady by však bodly alespoň nějaké podzápletky, které zahnaly občasný pocit dějového vzduchoprázdna. Přesto všechno povedený sci-fi kousek, který doufám překoná oslavovaná dvojka. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Takovéto filmy už se dnes prostě netočí. Kdo by si totiž dnes dovolil několikaminutové sekvence prohlídky vesmírné lodi, byť vyšperkované skvělou goldsmithovou hudbou? Triky jsou z dnešního pohledu bohužel hodně staré, až úsměvné, nicméně přes to se dá přenést a atmosféru to nijak zvlášť nekazí. Příběh samotný se závěrečným "šokujícím" odhalením není úplně originální, ale jako jeden z dílů skládačky do výsledného dojmu zapadá více než dobře. Pro dnešního diváka je však takto výpravné sci-fi bez vlastně jediné akční scény naprosto unikátním úkazem. Zajímalo by mne, kolik by v dnešní době na podobný film přišlo do kina diváků. Já bych klidně zašel. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Příběh vydá tak na jeden díl seriálu a zbytek dvouhodinové stopáže buď slavnostně oblétáváme novou Enterprise nebo pronikáme pomalu skrz nepřátelskou lodí - více děje na úkor majestátní prázdnoty by fakt neškodilo. Vizuální stránka i příběh si z 2001 taky půjčují víc než je zdrávo, ale pořád je to Star Trek, že... Snad bude Khan opravdu lepší. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Directors cut. Fakt som netušil, že sa pridám k fanúšikom prvého ST filmu. Ale ono je to fakt veľké. Ani jeden film (vrátane abramsoviek) nemá toľko pompéznosti a veľkoleposti ako tento Star Trek. Už ten prístup je úplne odlišný - každý záber na Enterprise je braný ako samostatná filmová udalosť, Goldmsithova hudba je geniálna... Skrátka vidno, ako si tvorcovia vážia každý ten jeden trikový záber. Kubrickova VESMÍSRNA ODYSEA dodnes berie dych svojou technickou stránkou, ale Sta Trek Film takmer v ničom nezaostáva. Dokonca sa mi páčil aj ten príbeh, ktorý má ďaleko od nejakého akčného dobrodružstva. Dalo sa to možno odrozprávať stručnejšie, ale tá snaha o seriózne poňatia kontaktu z vyššou inteligenciou je chválihodná. Čo sa týka uniforiem, je fajn, že elasťáky ostali v skrini, ale pobehovať v pyžame, tiež nebola bohvieaká výhra... Strar Trek Film možno ani tak nie je pre trekistov ako skôr pre fanúšikov "poriadnej" (priam až filozofickej) sci-fi... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Moc Pěkné. Nečekal sem příliš, ale dostalo se mi filmu, jehož bych s klidným svědomím přirovnal k Vesmírné Odyssey. S tou má společné především dlouhé, nedějové pasáže, kdy něco Letí... a letí.. a letí.. a divák, navzdory době vzinku filmu nestačí valit oči. Příběh taktéž není špatný, jen sem tam se objeví poněkud prkennější replika, problém mám ovšem s některými herci. Jinak myslím, že jako základ filmového kultu jménem Star Trek (ten seriálovej je zcela mimo diskuzi) obstál tento film na výbornou. P.S. Goldsmithův hudební motiv u mě okamžitě po jeho zaslechnutí překonal Williamsův z Hvězdých Válek! ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Natáčelo se od 7. srpna 1978 do 26. ledna 1979 ve Wyomingu a Kalifornii. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. prosince 1979 ve Washingtonu D.C. (Varan)
  • Poručíčka Ilia, ktorú hrala Persis Khambatta, bola pôvodne plánovaná ako nová dlhotrvajúca postava do nového seriálu "STAR TREK Phase II". (Nekrofil)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama