Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Otakar Brousek 1924 - 2014

Otakar Brousek 1924 - 2014

14.03.2014 Autor Bart

Ve věku nedožitých 90 let zemřel herec Otakar Brousek, držitel ceny Thálie za celoživotní mistrovství (2004). Divadlu a recitaci se pod vlivem své matky věnoval ochotnicky už na gymnáziu v Českém Brodě. Jeho studium konzervatoře přerušilo totální nasazení. Od roku 1945 prošel řadou scén (Kladno, Realistické divadlo, D 34), aby v roce 1959 zakotvil na více než 40 let v Divadle na Vinohradech. Zde vytvořil více 100 rolí rozmanitého repertoáru. Ve filmu se začal objevovat v epizodkách již od konce 40. let. Ve filmu i v televizi byl obsazován do vedlejších rolí vzdělaných intelektuálů, např. soudců, advokátů a prokurátorů (Třiatřicet stříbrných křepelekPanenství a kriminál, Nemocnice na kraji města, Dobrodružství kriminalistiky, Zlá krev, Rodáci, cyklus Stopy zločinu), policistů a vojenských šarží (Můj brácha má prima bráchu, Černá sobota, Tereza), lékařů (Sanitka, 30 případů majora Zemana, Byl jednou jeden dům), ale především historických postav (Waterloo, Svatby pana Voka, F. L. Věk, Alexandr Dumas st., Dny zrady, Paleta lásky, Poslední koncert, Evropa tančila valčík, Člověk proti zkáze). Jeho vysoce kultivovaného hereckého projevu a charismatického hlasu využíval hojně rozhlas a dabing (cena Františka Filipovského za celoživotní mistrovství). 

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

06.05.2024

Kinaři teď nemají zrovna nejlepší časy. Blíží se totiž letní sezóna, která tradičně bývá nařachaná těmi největšími blockbustery a do pokladniček kin často nasype cenné zlatky. Jenže se zdá, že ta… (více)

Nejnovější novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

včera

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Americký Kancl dostane reboot s novým obsazením

Americký Kancl dostane reboot s novým obsazením

11.05.2024

A opět píšeme o pokračování slavné značky, nikoliv o novém originálním projektu. Snaha zlákat diváky na osvědčené způsoby zábavy a nedostatečná odvaha velkých studií se samozřejmě netýkají jen filmů,… (více)

Reklama

Reklama