Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Famufest otevře brány do pekla

Famufest otevře brány do pekla

13.11.2017

Film o vyrůstání ve vietnamské komunitě, cesta dvou ukrajinských uprchlíků za svobodou nebo experimentální pohled na socialistickou architekturu, to vše a dalších více než 120 filmů nabídne 34. ročník filmového festivalu Famufest na plátnech kina Světozor. Přehlídka tvorby mladých talentů z pražské Filmové a televizní fakulty si pro tento rok zvolila téma Inferno. To odráží všechny strasti a obavy spojené s procesem tvorby a hlavně s momentem, kdy musí jít autor s kůží na trh, a nechat své dílo napospas divákům. Festival odstartuje v pondělí 13.11. v  kině Lucerna a jako zahajovací snímek bude promítnut snímek Out od György Kristófa. Film sledující osud padesátníka Agona, který opouští domov a jde hledat práci a štěstí do Lotyšska, soutěžil v sekci Un certain regard na festivalu v Cannes. Famufest potrvá až do soboty 18.11.

 

Mezi jedno z hlavních lákadel patří film Hranice práce od Apoleny Rychlíkové, který získal na letošním Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava cenu za nejlepší český dokument. Dokumentaristka v něm sleduje novinářku Sašu Uhlovou. Ta se po dobu jednoho roku nechala zaměstnat v nejhůře placených zaměstnáních. Film upřímně a autenticky reflektuje její zážitky. Snímek Bo Hai Dužana Duonga se věnuje hledání  identity mladých Vietnamců žijících v čechách a vztahu s jejich rodiči. Tereza Nvotová ve svém celovečerním hraném filmu Špína vypráví příběh dívky Leny, která byla ve svých sedmnácti letech znásilněna. Nvotová nejen demytizuje sexuální násilí ale dotýká se i problematiky podmínek psychiatrické péče na Slovensku. Za pozornost určitě stojí i Atlantida, 2003 Michala Blaška, která soutěžila v sekci Cinefondation na festivalu v Cannes. Vypráví příběh dvou ukrajinských uprchlíků, kteří se přes Slovensko snaží dostat do Německa. Co vše jsou pro splnění svého snu ochotni obětovat? Vyhlášení vítězných snímků proběhne v pátek večer 17. 11. ve velkém sále kina Světozor. Všechny filmové bloky jsou otevřeny i pro anglicky mluvící.

 

Famufest sebou přinese i zajímavé hosty. Jedním z nich je například Barry W. Blaustein scénárista dnes už kultovního snímku Cesta do Ameriky a nebo pořadu Saturday Night Live. Blaustein přednese masterclass na téma Jak přežít Hollywood, kde se s humorem podělí o své vlastní zkušenosti a prozradí jak se stát úspěšným tvůrce. Kromě filmového programu nabídne festival i bohatý doprovodný program v prostorech Hybernské 4. Zde kromě jiného proběhnou dvě panelové diskuze. Na první budou například bývalý šéf evropské divize HBO Ondřej Zach nebo šéfproducent Stream.cz debatovat o tom, jaký prostor skýtají stále rostoucí internetové televize pro mladé tvůrce. Druhý diskuzní panel Počítačové hry - umění nebo byznys? nadnese otázku, zda počítačové hry jsou pouhým zabijákem času, nebo mají své místo na uměleckých vysokých školách, které by se jejich rozvoji měly věnovat.

Reklama

Související novinky

Jason Reitman se vydá do New Yorku 70. let

Jason Reitman se vydá do New Yorku 70. let

03.05.2023

Na čtyři Ceny Akademie nominovaný režisér, producent a scenárista Jason Reitman (Lítám v tom, Juno) nám před dvěma lety přinesl dlouho očekávané pokračování Krotitelů duchů, série, jejíž otěže… (více)

Na cenách kritiky zabodovaly Arvéd i BANGER.

Na cenách kritiky zabodovaly Arvéd i BANGER.

04.02.2023

V letošním roce se nominace na Cenu české filmové kritiky za rok 2022 dočkalo celkem sedmnáct filmů. Našli jste mezi nimi nejen snímky promítané v loňském roce v kinech, ale i seriály, minisérie,… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

07.11.2022 Reklama

Slavnostní zahájení mezinárodního filmového festivalu 3KinoFest proběhne 9. listopadu v 18:30 hodin ve Velkém sále Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí. Promítán bude polský film Tata… (více)

Emmy 2022 opět v režii HBO

Emmy 2022 opět v režii HBO

13.09.2022

Zatímco v loňském roce ceny Emmy ovládl zcela Netflix, letošní 74. ročník kabelovka HBO mocně vrátila úder. Díky jasným vítězstvím seriálů Boj o moc a Bílý lotos toho zkrátka na streamovacího giganta… (více)

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

20.09.2021

Netflix všude, kam se jen rozhlédneš. Tak zhruba tak nějak to letos vypadalo na předávání slavnostních cen Emmy 2021. Oproti loňskému komornímu přenosu bez živé účasti publika se letošní ročník… (více)

Batman jako podcastová komedie?

Batman jako podcastová komedie?

03.02.2021

Komiksy už se dnes adaptují na tisíce způsobů, přesto vás asi následující novinka překvapí. Batman se totiž dočká nového zpracování – a to tentokrát komediálního. V novém podcastu pro streamovací… (více)

Cesta do Ameriky 2 míří na VOD

Cesta do Ameriky 2 míří na VOD

14.10.2020

Peníze na dřevo jsou peníze na dřevo. Zhruba tak se dá shrnout rozhodnutí producentů pokračování Cesty do Ameriky vynechat klasickou kinodistribuci a prodat snímek streamovací službě Amazon. Nový… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

55. ročník AFO již klepe na dveře

55. ročník AFO již klepe na dveře

14.09.2020

Populárně-vědecký filmový festival Academia Film Olomouc v říjnu vrací úder a nabídne divákům k prasknutí nacpaný soutěžní program v online podobě. Od 1. do 15. října se na stránkách VOD platformy… (více)

Festival Jeden svět 2020 je zpět!

Festival Jeden svět 2020 je zpět!

03.09.2020

Festival Jeden svět se na podzim vrátí na filmová plátna v náhradním termínu. Diváci a divačky tak nebudou ochuzeni o silné a inspirativní dokumentární filmy, na které už nemohli přijít do kin kvůli… (více)

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

06.05.2024

Kinaři teď nemají zrovna nejlepší časy. Blíží se totiž letní sezóna, která tradičně bývá nařachaná těmi největšími blockbustery a do pokladniček kin často nasype cenné zlatky. Jenže se zdá, že ta… (více)

Nejnovější novinky

Nicolas Cage potvrzen jako hraný Spider-Man Noir

Nicolas Cage potvrzen jako hraný Spider-Man Noir

dnes

Nicolas Cage brzy obleče černý baloňák a klobouk, už je to snad jisté. V úterý 14. května totiž bylo z příslušných míst oficiálně potvrzeno, že si skutečně má zahrát hranou verzi postavy noirového… (více)

Kathryn Bigelow chystá útok na Ameriku

Kathryn Bigelow chystá útok na Ameriku

včera

Je tomu již sedm let od té chvíle, co první režisérka, která vyhrála Oscara za nejlepší film, přinesla svůj poslední snímek Černobílá spravedlnost. Kathryn Bigelow, jenž se do filmových análů navždy… (více)

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama