Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Začíná festival Jeden svět

Začíná festival Jeden svět

23.03.2022 Reklama

Dnes večer začíná v Praze 24. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Letošní téma „Cesty svobody“ obrací pozornost na místa, kde se dějí věci, které otřásají světem lidských práv, a chce připomenout, jak je svoboda a demokracie křehká. Festival letos až do 31. března nabídne 80 dokumentů a 6 snímků ve virtuální realitě. Chybět nebudou ani mezinárodně oceňované snímky, uvedené na prestižních zahraničních festivalech. Kompletní program najdete na www.jedensvet.cz/program.

 

Festival zahájí polský film režiséra Kacpera Lisowského Soudci pod tlakem, který skrze upřímné a odvážné výpovědi protagonistů a protagonistek představuje současný stav polského soudnictví. Snímek zachycuje, jak rychle mohou být cesty svobody nezávislého soudnictví ovlivněny vládní stranou a čemu čelí ti, kdo se proti tomu ohrazují. Snímek, který zachycuje strmý pád nezávislého soudnictví v zemi, která je naším sousedem a členem Evropské unie, je důkazem toho, že svobodou si nemůžeme být nikdy jistí.

 

Téma letošního festivalu Jeden svět „Cesty svobody“ reflektuje i letošní hlavní tematická kategorie s týmž názvem. Ta představí dokumenty ze zemí s nedemokratickými režimy z oblastí, kde jsou potlačována práva menšin. Snímky reflektují důležité společenské otřesy, k nimž v těchto zemích v současnosti dochází, a nechávají promlouvat lidi, kteří jsou nuceni se s nimi vyrovnávat. Diváci a divačky se v této kategorii mohou těšit například na dokument o TV Dožď Zatracená práce režisérky Very Krichevskayi, nebo snímek Hlas režisérky Nadzeyi Zaitsavy o tom, jak mohou protivládní protesty v Bělorusku převrátit život člověku vzhůru nohama.

 

Na Jeden svět se také popáté vrátí program rozšířených debat nazvaný Mluvící kino. Ten přiveze do Prahy osobnosti a odborníky z různých oblastí, jejichž vystoupení doprovodí projekce vybraných filmů. O práci investigativních novinářů v největším německém deníku Süddeutsche Zeitung promluví protagonisté filmu Zákulisí novinařiny Frederik Obermaier a Bastian Obermayer. O tzv. gig ekonomice, která začíná proměňovat trh práce, i o přístupu k zaměstnancům, o problémech a kauzách s tímto fenoménem spojených promluví americká antropoložka zabývající se novými technologiemi Mary L. Gray. Protagonistka snímku Buď můj hlas aktivistka a novinářka Masíh Alínežád bude debatovat nejen o postavení žen v Íránu a aktivistka a odbornice na životní prostředí Farhana Yamin se připojí po snímku Rebelie k debatě o klimatické změně a roli jednotlivců v ní.

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

06.05.2024

Kinaři teď nemají zrovna nejlepší časy. Blíží se totiž letní sezóna, která tradičně bývá nařachaná těmi největšími blockbustery a do pokladniček kin často nasype cenné zlatky. Jenže se zdá, že ta… (více)

Nejnovější novinky

Nový Jurský svět našel hlavní tvář

Nový Jurský svět našel hlavní tvář

dnes

Přípravy dalšího filmu ze světa Jurských parků a světů je v plném proudu a v těchto dnech stále probíhá zběsilý casting zcela nových tváří do legendární dinousauří franšízy. A jak se zdá, už víme, na… (více)

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

21.05.2024

Vyjma hokejových komentátorů jsou v těchto dnech nejzaměstnanějšími pracovníky v celé Evropě nejspíš ti šťastlivci, kteří v Cannes drží stopky a měří, jak dlouho po skončení filmu trvají které ovace… (více)

Svět knihy Praha přivítá hosty ze 40 zemí

Svět knihy Praha přivítá hosty ze 40 zemí

20.05.2024 Reklama

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2024 nechá prostřednictvím 801 účinkujících nahlédnout do současné literatury 40 zemí a regionů, čímž o třetinu překonává předchozí… (více)

Reklama

Reklama