Reklama

Reklama

Mikael Kristersson

Mikael Kristersson

nar. 01.03.1947 (77 let)
Falsterbo, Malmöhus län, Švédsko

Biografie

Dokumentarista, kameraman a ornitolog Mikael Kristersson se narodil roku 1947 v městečku Falsterbo na jihozápadním cípu Švédska. Již od útlého věku byl silně zaujat světem přírody - zvláště pak pozorováním migrujícího ptactva, což jej poměrně záhy přivedlo k ochranářským aktivitám (do Švédské společnosti pro ochranu přírody vstoupil v jedenácti letech). Svůj první dokumentární film natočil v roce 1972. Mezi léty 1973-1975 studoval kameru na filmové škole ve Stockholmu. Od té doby je autorem více než 35 dokumentárních filmů rozličné délky, formy i obsahu; převážně pro Švédskou televizi. Není bez zajímavosti, že coby kameraman se podílel na jedné z epizod proslulého dokumentárního cyklu The Living Planet (Živá planeta) Sira Davida Attenborougha.

Kristerssonův první celovečerní film s názvem Pica Pica (neboli Straka obecná), pojednávající o životě strak na předměstí Stockholmu, byl uveden do kin v roce 1987. Roku 1998 jej následoval režisérův patrně dosud nejúspěšnější a nejvíce oceňovaný film Kestrel's Eye (Okem poštolky); po několik let natáčený intimní portrét páru švédských poštolek obecných. Film posbíral mnoho význačných ocenění na filmových festivalech po celém světě a na domácí půdě byl nominován na "švédského Oscara" (tzv. Guldbagge Award) za kameru. Zatím posledním Kristerssonovým celovečerním filmem je snímek Light Year (Světelný rok) z roku 2008, v němž Kristersson zachycuje život a proměny ročních dob na zahradě svého rodinného domku z perspektivy jejích ptačích a hmyzích obyvatel. V současné době pak dokončuje snímek o vzácné kolonii tenkozobců opačných.

Filmy Mikaela Kristerssona vynikají tím, že zobrazují člověka nikoli jako vnějšího pozorovatele, nýbrž jako nedílnou součást širšího biologického společenství - součást přírody. Od většinové produkce přírodopisných filmů se odlišují zejména nezvyklým důrazem na autenticitu a jednoduchost; bez přítomnosti doprovodného komentáře a hudby nechávají pozvolně plynoucí obrazy a zvuky promlouvat "za sebe samé". Trpělivému diváku tím otevírají prostor nejen ke zcela jedinečnému vhledu do života jiných tvorů, nýbrž také k p(r)ocítění uklidňující moci nespěchavého řádu přirozenosti.

Luděk "Lavran" Čertík

Kameraman

Režisér

Scenárista

Dokumentární
2012

Starens inre liv

2008

Ljusår

1987

Pica Pica

Herec

Dokumentární
2013

The Bird Route

Reklama

Reklama