Reklama

Reklama

Ted Chiang

Ted Chiang

nar. 20.10.1967 (56 let)
Port Jefferson, New York, USA

Biografie

Ted Chiang je americký spisovatel sci-fi. Jeho díla získala čtyři ceny Nebula , čtyři ceny Hugo, cenu Johna W. Campbella za nejlepšího nového spisovatele a šest cen Locus. Jeho povídka „Story of Your Life“ byla základem filmu Příchozí (2016). Byl rezidenčním umělcem na University of Notre Dame v letech 2020–2021. Chiang je také častým přispěvatelem literatury faktu do New Yorker Magazine, nejnověji o tématech souvisejících s počítačovou technologií, jako je umělá inteligence.

Jeho čínské jméno je Chiang Feng-nan. Oba jeho rodiče se narodili v pevninské Číně a emigrovali na Tchaj-wan se svými rodinami během čínské komunistické revoluce, a později emigrovali do Spojených států. Jeho otec, Fu-pen Chiang, byl významným profesorem strojního inženýrství na univerzitě Stony Brook. Jeho matka byla knihovnice.

Chiang začal posílat příběhy do časopisů na střední škole. Po návštěvě Clarion Workshop v roce 1989 prodal svůj první příběh „The Tower of Babylon“ časopisu Omni a v roce 1990 za něj získal cenu Nebula. Jeho pozdější příběhy získaly řadu dalších ocenění, díky nimž se stal jedním z nejuznávanějších spisovatelů sci-fi.

Pracoval jako technický spisovatel v softwarovém průmyslu, byl instruktorem na Clarion Workshop na UC San Diego a byl stipendistou v Santa Fe Institutu. V roce 2023 byl Chiang zařazen mezi 100 nejvlivnějších lidí v oblasti umělé inteligence časopisu Time.

sator

Spisovatel

Filmy
2016

Příchozí - povídka

Herec

Reklama

Reklama