Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný historický velkofilm o americkém generálovi Pattonovi. Osobně mi připadá poutavější druhá část o dalších osudech George S. Pattona mladšího. Škoda, že film v televizi nevysílali dohromady. Co mě jinak zklamalo, že se tvůrci filmu omezili na jedinou větu o osvobozování Československa, ale na druhou stranu pokud by chtěli film pojmout věrohodně, museli by filmovat např. v Plzni, což jim v roce 1970 jistě nebylo umožněno. A dále mohla být zobrazena Pattonova smrt, která nastala v roce 1945, ale ta zase do hrdinského filmu příliš nezapadala. 90%. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dosť rozťahaný mix portrétu slávneho generála a vojnového filmu. Patton je podaný ako síce schopný ale vo veľkej miere magor. Vojnové scény sú veľkolepé, ale natočené príliš obyčajne. Okrem toho, že je to všetko bez CGI, tak to ničím iným príliš nenadchne. Proste tam neustále vybuchujú nejaké tanky. Oveľa viac ma zaujala postava generála Bradleyho v podaní sympaťáka Maldena ako hlavný hrdina, čo je problém. Osekať to tak na dve hodiny by filmu rozhodne prospelo. Ale celkovo to aj dnes za jedno pozretie stojí. 6/10. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Fascinující portrét jedné velké osobnosti druhé světové války, pojatý skutečně velkolepě. Jen málokterý válečný film pokrývá tolik významných bitev: od Tunisu přes Sicílii až k Bastogne. Scott je jako Patton navíc velmi přesvědčivý. Jen kdyby z toho nebyl cítit nezdravý obdiv k armádě a válčení. 80% Zajímavé komentáře: Pohrobek, Terminus ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hodně problematický film. Na jednu stranu se tváří jako věrohodná psychologická studie generála Pattona (a ukazuje tudíž i jeho cholerické záchvaty, víru v mystiku a svéhlavost), na druhou stranu jsem alespoň já měl pocit, že to má být vlastně správný americký postoj k válce. K obsahu pak podotýkám, že zobrazení Britů a speciálně Montgomeryho jako těch největších zabedněnců a neschopných velitelů, bez kterých by Američani byli v Berlíně pravděpodobně den po vstoupení do války, je blbost. Ono vůbec posuzování schopností spojeneckých velitelů je poměrně ošemetné, protože ti prakticky vždycky bojovali v situaci výrazné materiální i lidské převahy a o nějaké schopnosti manévru se dá tudíž těžko mluvit. A pak ty jeho věty co prý Rusům "nechali". Chtěl bych Pattonovy schopnosti vidět tváří v tvář plné síle Wermachtu, abychom si mohli s určitostí říct, kdo co komu nechal. Několik technických poznámek: ve filmu zcela špatně popisujou pohonné systémy amerických a německých tanků, o amerických s naftovými motory se mluví jako o benzínových a u německých s benzínovými zase jako o naftových. Samotná použitá technika už vůbec neodpovídá, po poušti a evropě se prohánějí poválečné M47/8 či M60, asi že mají bojové jméno Patton, proto je paradox, že maj německý kříže :). Německý bombardéry v jediný skutečný bitevní scéně (dost slabý a upřímě ani nijak nedatovaný a neidentifikovatelný, o co vlastně mělo jít) jaksi někde nechaly stíhací doprovod a vojáci si vykračujou jak na přehlídce. Film je spíš autorskou licencí než skutečným životopisem, a to licencí, kterou upřímě neshledávám nijak zajímavou po historické ani lidské stránce. "When we land against the enemy, don't forget to hit him and hit him hard. When we meet the enemy we will kill him. We will show him no mercy. He has killed thousands of your comrades and he must die. If your company officers in leading your men against the enemy find him shooting at you and when you get within two hundred yards of him he wishes to surrender – oh no! That bastard will die! You will kill him. Stick him between the third and fourth ribs. You will tell your men that. They must have the killer instinct. Tell them to stick him. Stick him in the liver. We will get the name of killers and killers are immortal. When word reaches him that he is being faced by a killer battalion he will fight less. We must build up that name as killers." George C. Patton. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Já jsem svůj oblíbený generál!“ Oceňuji nezidealizované vykreslení hlavní reální postavy. Generál Patton má na svědomí v rámci vysoké politiky ve válce činy hodné zásluhy, jeho posedlost ve válčení v kombinaci s neustále tvrdě úpřimnou mluvou a nízkým slovníkem ho však výrazně posouvají do roviny značně rozporuplného hrdiny, jehož neutíchající sebestřednost příliš velké sympatie ve mě určitě nevyvolávala. Oceňuji i perfektní technickou stránkou tohoto velkofilmu a rovněž špičkový herecký výkon George C. Scotta v hlavní roli. To jsou 3 důvody pro minimálně 3 pěkné hvězdičky, obávám se, že tímhle jsem však vyčerpal většinu toho, co bylo pro mě na filmovém Generálovi Pattonovi pozitivní. Válečným filmům se určitě nevyhýbám, ale osobně mám raději ty, které se zaměřují na osudy lidí, než vysokou politiku, válečné operace a střelby na frontě. I na životopisné filmy o zajímavých osobnostech se rád podívám, ale i přes to zdařilé ztvárnění šel celý osud Pattonův často mimo mě. Od tohoto filmu jsem očekával velký zážitek a už dlouho jsem si ho odkládal tak trochu na speciální příležitost, bohužel moc mě neoslovil, prodívat se 3 hodinami válečného velkofilmu plného dlouhých bojových scén bylo občas skoro nad mé síly a s plnou pozorností jsem ho zvládl odsledovat jenom díky rozdělení na tři části. Přesto jsem si v tom našel i pár momentů, které mě oslovily nebo i vyloženě zapůsobily – nejvíc asi scéna v nemocnici, ukazující během krátké chvíly Pattonovo zcela odlišné konání k pacientovi ve vážném stavu a posléze k línému silmulujícímu vojákovi. [60%] ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Téměř polovina rozpočtu byla vynaložena na vojáky a zařízení pronajaté od španělské armády. (Herr_Flick)
  • O roli generála Pattona usiloval i John Wayne, ale producent jej odmítl. (skinny9)
  • Mnoho citací ze zahajovacího projevu jsou skutečná slova George S. Pattona. Avšak ne všechny z nich byly proneseny najednou a řeč je tedy směsicí Pattonových výroků. (Herr_Flick)

Reklama

Reklama