Reklama

Reklama

Pěsti ze železa

  • USA The Man with the Iron Fists (více)
Trailer 5

Quentin Tarantino uvádí film svých parťáků RZA (Ghost Dog: Cesta samuraje, Americký gangster) a Eliho Rotha (Hanebný pancharti) Pěsti ze železa, krví nasáklé a zlámanými kostmi nabité akční dobrodružství na motivy klasiky kung-fu. Někdo ukradl zásilku císařského zlata a každý bojovník kung-fu, vrah i nájemný zabiják v Číně udělá cokoliv, aby se neskutečného bohatství zmocnil. V hlavních rolích filmu se představují držitel Ceny Akademie® Russell Crowe, RZA, Lucy Liu a hvězda bojových umění David Bautista, který se utká se soupeři, jako jsou Rick Yune, Jamie Chung, Cung Le nebo Byron Mann. (Magic Box)

(více)

Videa (28)

Trailer 5

Recenze (281)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Keby to nezostrihávali z evidentne rozsiahlejšieho materiálu, prskol by som aj štvrtý šuriken. Kvôli tomu skracovaniu je prvých cca 40 minút prehustených, až chaotických, bez atmosféry. Potom film konečne naberie normálne tempo a hneď to začne byť fajn, vo finále dokonca veľká zábava. Výpravné, štýlové (ak máte trochu zmysel pre staré kungfovačky), s cool bitkami, výdatným gore (Greg Nicotero, čo dodať), milo mimóznym Russellom a mrákavami šikmookého pôvabu. Vlastne mi tam vadil len ústredný sfetovaný černoch, čo nevie vysloviť jednu zrozumiteľnú vetu. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Neocakaval som od toho tradicny kung-fu film, ale skôr nejaky cool mišmaš akym bol Kill Bill. RZA ma podobne ako Tarantino napozerane velke mnozstvo kung-fu filmov a evidentne je velkym fanusikom tohto zanru. Bohuzial ani zdaleka nie je takym dobrym reziserom ako Tarantino. Takze aj ked ma mnozstvo dobrych napadov, kopu viac ci menej hviezdnych hercov, nadhernu vypravu, na choreografiu k dispozicii HK legendu Coryho Yuena, tak ako celok to absolutne vôbec nefunguje a vysledok je neskutocne sterilny. Dokonca ani hektolitre krvi tomu nedodaju potrebnu stavu. Sem tam sa tam najde zabavna scena alebo cool fragment uprostred bitky, ale castokrat ani tie teoreticky dobre napady nefunguju tak dobre ako by mohli. Najlepsim dôkazom je, ze niektore sceny v trailery fungovali dokonale, ale vo filme su podstatne slabsie. Takisto hudba je celkom slusna na samostatny posluch, ale vo filme nefunguje dobre. Nedodava jednotlivym scenam potrebny rytmus a drajv, ale skôr si zije svojim vlastnym zivotom. Co sa tyka hercov, tak väcsina z nich je dost nevvyuzitych. Zaujal ma len celkom drsne pôsobiaci Bautista a prekvapivo neskutocne vtipny stary dobry beckar Byron Mann, ktory si svojho zaporaka neskutocne vychutnava. Na druhej strane je velkou katastrofou RZA u ktoreho sa neviem rozhodnut, ci je horsi jeho herecky vykon alebo artikulacia. No a bitky tiez nie su ziadna slava. Su neskutocne predratovane, takze aj ked sa objavi nejaka bitka so slusnejsou choreografiou, tak ide mimo mna. Holt tento letecky styl v ktorom je zem pre bojovnikov sproste slovo neznasam. Takze aj ked som od tohto filmu vela neocakaval, tak som sklamany a RZA by mal ostat pri hudbe. 4/10. P.S. Ja som videl predlzenu unrated verziu a kedze som sa dost nudil, tak mi pripadala neskutocne dlha. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

RZA se asi zamiloval do filmu "Kill Bill", na kterém spolupracoval jako hudebník. Přece jen, to je také oblast, které rozumí nejvíc. Jeho spolupráce s lidmi jako Method Men, Raekwon, Ghostface Killah, Masta Killa a dalšímu ve formaci, která si říká Wu-Tang Clan. Jako rapová skupina jsou specifičtí a jedineční, sám RZA má skvělé propozice, protože jeho hlas je skutečně unikátní, zapamatovatelný a velmi hrubý. Tenhle člověk ale přičuchnul k filmu a zalíbilo se mu tam. "The Man With the Iron Fists" je však jeho samostatným projektem, na kterém spolupracoval jak po stránce režisérské, scenáristické a hudební, tak i po stránce herecké. Zahrál si hlavní roli, i když se zdá, že jeho postava je celou dobu v pozadí. K ruce mu ale byli další skvělí herci - Russell Crowe, který pro jednou nehraje první ligu, Lucy Liu, který si zopakovala svou roli z "Kill Billa" i s nějakou tou obdobnou scénou a další, především pak čínští/hongkongští herci, co sakra dobře ovládají bojová umění a hlavně styl wu-šu, který na plátně proslavil snímek "Tygr a drak" a použilo ještě mnoho dalších filmů. Bohužel v podání snímku "The Man With the Iron Fists" nevypadá wu-šu moc dobře a místy je skutečně až příšerně neuvěřitelné. Příběh je zasazený do feudální Číny, i když jednou z postav je Crowův britský voják. Prostředí je zvládnuté celkem dobře, ale jde především o interiéry. Jsou krásné, zdobné, skutečně jako z nějakého čínského filmu. Příběh však tak zajímavý není, je to ale podané ve stylu čínských legend, takže to nakonec vypadá dobře. No a nejvíce je zaměřeno na to, aby scény vypadaly dobře pro oko, cool a moderně. To se daří. Je to hezká iluze, která pro tenhle snímek funguje. Jako prvotina pro mě dobré, protože RZA přesně věděl, co chtěl natočit a také to udělal. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/01/divosi-10-years-divoka-stvoreni-lets.html ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Černoští rapeři se vyznačují nejen špatným herectvím, ale zejména neskutečnou sebestředností, což je vidět zejména pokud se posadí na režisérskou stoličku. A tady to bylo extrémní. Režisér sám sebe obsadil do role, která měla celý film zastřešovat, ale míst toho plkala jednu nesmyslnou větu za druhou a pokoušela se o nějakou filosofickou hloubku, která byla úplně mimo. Pochopitelně nesměl chybět rap, což je k čínským kung-fu lítačkám řízlým tarantinovským grindhousem úplně to nejlepší. I přes to, že se RZA snažil, tak nakonec byly mé dojmy pozitivní. Jednak tu byla kouzelná role Russela Crowea, kterého bych tady nečekal, ale o to víc mě potěšil. Druhak jsem se mohl kochat přehlídkou těch nejkrásnějších Asiatek, které se kdy v jednom filmu sešly a že se bylo na co koukat. No a za třetí to gore a souboje to byla prostě vymakaná pecka. Ne, že by se tenhle film mohl stát kultovním v širším slova smyslu, ale pro ortodosní tarantiňáky by bylo povinností mít ho doma v šuplíku. Jen kdyby se RZA trošku míň díval do zrcadla. Takhle si tím nejsem jistý 60% ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Typická čínská ujetost pod taktovkou Tarantina s příchutí Eliho Rotha. Pod to vše se podepsal týpek z Wu-tang klanu RZA. Už z traileru bylo jasno, že to nebude pro běžného diváka sledujícího Asiaty ,,na Lánech". Hodně krve bylo, neobvyklá bojová choreografie taky a hlavně zajímavé postavy. Scénář je už trochu pod průměrem, ale u tohohle typu filmů ani žádný nečekám. Batista jako správné zvíře, RZA ukňouraný nigga, Russel Crowe jako nadržený amík a Lucy Liu bordelmamá. O něco lepší průměr. RZA si chtěl prostě natočit film. Silné 3* a.k.a 65% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (8)

  • Poté, co je Jack Knife (Russell Crowe) postříkán kyselinou a opře se o protější zeď, je vidět, že není kamenná, ale pouze dekorativní. (p3tris)
  • Nejdříve představitel RZA 90stránkový příběh, poté jej Eli Roth přesvědčil, aby raději připravil hotový scénář, který bude mít větší šanci na realizaci. RZA a Eli Roth poté připravovali společně scénář přes dva roky. Dopodrobna se věnovali každému aspektu příběhu a detailům jednotlivých zbraní. (Geriel)
  • Natáčenní probíhalo v lednu 2011 převážně v čínské Šanghaji. (gogos)

Reklama

Reklama