Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu začíná v roce 1956, kdy asistent manažera Manchesteru United Jimmy Murphy dává mladíkovi Bobbymu Charltonovi šanci zahrát si v prvním týmu klubu přezdívanému "Busby Babes". Manažer Matt Busby mezitím přesvědčí tajemníka anglické fotbalové ligy Alana Hardakera, aby umožnil Manchesteru United startovat v Evropském poháru. Tým sklízí úspěchy jak doma, tak v zahraničí. V únoru 1958 je anglický tým ochromen leteckou katastrofou, neboť poblíž Mnichova se zřítí letadlo s hráči United. Nehodu nepřežije celkem 23 lidí, včetně osmi hráčů Manchesteru United. I přes katastrofu Manchester United dojde v roce 1958 až do finále FA Cupu. (Ruud36)

(více)

Recenze (110)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem se o film zajímala jen z toho důvodu, že můj bratr je tímto klubem posedlý až tak, že si dal jejich zkratku vytetovat. Nečetla jsem tedy námět a jen tak ze zvědavosti si film sehnala s tím, že ho v nejhorším vypnu. Nejsem vůbec fotbalový fanoušek, vlastně celkově nejsem sportovně založená :-), ale "United" mě hodně mile překvapil!. Ve filmu nejde ani tolik o fotbal, jako spíš o vytrvalost, sílu a snahu "povstát z popela", aby smrt hráčů nevyšla vniveč. Někomu se to může zdát jako patos, ale atmosféra a záběry byly opravdu pastvou pro moje oči. Vlastně bych vůbec nepoznala, že se jedná o televizní film, přestože malý rozpočet je znát (ale absence ukázky zápasů pro mě samotnou byla úlevou). Herci v čele s O'Conellem a Tennantem byli výborní a příběh také zaujal. Takže za mě 4*, kdybych byla fanouškem Manchesteru, dám těch 5,ale.. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Film založený na jedné z největších ( nejen ) sportovních katastrof. Hodně syrově a realisticky vyprávěný příběh z důrazem na postavy, a pozadí celé tragédie. Fotbal je až v druhém plánu, ale je stále všudypřítomný, jako sonda do roku 1956, bláta, těžkých kožených kopaček a dřiny. Ano, je tam dost patosu, ale není to přehnané. Na těch 90 minut se prostě stanete fandou Manchesteru United, jinak to nejde. Zasáhlo mě to, dojalo mě to, a na konci jsem jásal s nima. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Ja nikdy neberiem vypäté emotívne situácie za nátlakové, pokiaľ vychádzajú z reálu alebo plynú prirodzene. Takže z toho pohľadu výborná emotívna záležitosť, pretkaná smútkom od začiatku do konca. Dejová linka ma síce oslovila menej - pomerne dosť pre mňa otravných dialógov - no na nadpriemer to určite stačí. 75/100 ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, že aj keď fanúšikom Manchestru United nie som, tak toto bol veľmi dobrý film. Zachytáva veľa vecí, ktoré sa diali okolo tragédie v Mníchove, ľudské príbehy, pocity a danú dobu. Dosť mi tu chýbajú veci o futbale, ale tie sa dajú prepáčiť, lebo sa to dá ospravedlniť, že zámer bol skôr dej okolo tragédie. Ale nejaká širšia dobová línia a podrobnejšie životy tých ľudí sa sem mohli dať. Koniec koncov je to opis hroznej veci, ktorá sa nanešťastie stala napríklad aj Turínčanom, Zambijčanom, či našim chlapcom okolo Trojáka, či z Lokomotivu Jaroslavľ. Je to smutné, že život prináša takéto tragédie do životov ľudí, ktorí mali radi život. Film má v sebe typický nádych ostrovov, či už dialógmi, piesňami, hudbou, prostredím a inými záležitosťami. Treba uznať česť a úctu ľuďom okolo Busbyho detí. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Pro nezaujatého fanouška je to lehký nadprůměr. Je na tom vidět, že jde o televizní zpracování. Pokud ho navíc nijak neoslovují jména jako Charlton ,Busby nebo Edwards tak bych pochopil i průměr. Ale pro mě, jako fanouška Manchesteru United je to jasná záležitost, která popisuje jednu z nejtragičtějších situací, která ve fotbale nastala. Film o fotbalovém klubu, ale ne o fotbale. Protože v roce 1958 nebyl fotbal to nejdůležitější. Dojemně o tom, jak jeden tým povstal a nenechal se zlomit. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Sir Bobby Charlton sehrál za Manchester United 758 zápasů a dal 249 branek. V roce 1968 byl kapitánem Busbyho týmu, který získal Evropský pohár. (Babba)
  • Sir Matt Busby vyhrál 5 ligových titulů, 2 FA Cupy a 1 Evropský pohár. Jako manažer Manchester United odešel do penze v roce 1971. Zemřel v roce 1994. (Babba)
  • Jimmy Murphy zůstal u Manchester United až do svého odchodu do penze v roce 1971. Jako jediný trenér v historii postoupil s Walesem na mistrovství světa. Zemřel v roce 1989. (Babba)

Reklama

Reklama