Reklama

Reklama

Divergence

  • USA Divergent (více)
Trailer 2

Ve světě budoucnosti jsou lidé rozděleni na pět frakcí podle svých dobrých vlastností. Každá vyznává jiné hodnoty, společně ale vytvářejí harmonický celek. Jenže hlavní hrdinka Tris do žádné škatulky nezapadá a test ukáže, že je divergentní - nebo-li má předpoklady a talent pro více frakcí. Systém okamžitě ukáže svou odvrácenou tvář a z Tris se stává lovná zvěř. Kdo se liší, znamená hrozbu. Hrozbu je třeba zlikvidovat. (Bontonfilm)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (1 127)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Svět se změnil! Po veliké feministické válce zavládl mír. V něm došlo k boomu specifického filmového žánru, pracovně zvaného Poštěvobraní. Lidé byli rozděleni do pěti skupin. Na náctileté blbky, které se skrze dupání nožičkou či srdceryvné kukuče staly nejlukrativnější grupou, na jejich potencionální mrdálky, co s nimi v honbě za lizem konzumují podobné ,,divergence", vychcané producenty, bohatnuvší z dealování těchto patologických smrků, starce, co již ničemu nerozumí a na Oddané, oddané zkoumání fenoménů dneška. Protože já jednou škrob, navždy škrob, nezištně nasazuji zdravý rozum a spouštím kdejakou zhůvěřilost, abych poinformoval bližní. Tedy - Beatris, později jen Tris, je kravička, později jen hovado. V celém příběhu večerníčkovského typu rozpolceně civí, nic neumí, všechno dokáže, má více štěstí, než rozumu (ó, ale o kolik!), zubí se, bulí, opět vejrá, a když už má alespoň povyhrnout kamaše nad kotník, krmí svého modelingového geroje kecy typu ,,nechci nic uspěchat". Logika ve psí, stavba příběhu též, přesto je tato patlanice o kousek lepší, než vyšlá Jupiter. A horší než hladovýgejs, neboť Tris = obludnější tlama od Katniss. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Svět tohoto filmu nedává smysl ani na té nejelementárnější úrovni. Proč by mělo trvalý klid a mír zajistit rozdělení společnosti do pěti oddělených frakcí? Systém, který odděluje děti od rodičů, vytváří stovky "bezkastovních" vyvrhelů, a přitom se zdá, že všichni tak nějak tiše souhlasí s tím, že to funguje? A pokud to teda funguje, každý je tam, kam patří, je klid a mír ... tak k čemu taková společnost potřebuje kastu právníků? A policejní kastu? Anebo naopak, to těch pět úzce profilovaných kast zastává všechna potřebná povolání? Kolik tam vůbec žije lidí, zdá se, že moc ne? A proč to vůbec řeším, když si nad tím svého času pravděpodobně pubertální autorka knižní předlohy taky ani nepovzdechla? A v té konspiraci inteligentních šlo o co přesně? No že se vůbec ptám. Hlavně že je prostor pro to, aby se pubertální kravka (které máme fandit, prestože první rozhodnutí, které ve filmu udělá, se dá shrnout jako "nechci pomáhat lidem, to radši půjdu za těma sexy sportovcema, protože jsou cool) zaláskovala do urostlého hezouna. Tyvole. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nemohu uvěřit vlastním očím. Obával jsem se, že Divergence se nebude příliš lišit od své konkurence ( Mortal Instruments,Twilight a Hostitel), ale mýlil jsem se ! Divergence má vynikající nápad, slušně promyšlené story, příjemné tempo, perfektní herecké obsazení od roztomilé ústřední dvojce po slizkého záporáka a hlavně více survivalu a love story než v Hunger Games. Highlightem filmu byly jednoznačně všechny tři fáze tréningu, při kterých mi srdce bilo jak o život a jsem si jist, že po dvou dnech bych skončil v propasti, zde opravdu emoce i empatizmus fungovaly na nejvyšší možné úrovni. Pro mě tedy velmi znepokojivá post-apokalyptická záležitost a nejlepší film s námětem "boj proti systému". Mrazí mě v zádech, při pomyšlení, že za 50 let takový systém bude fungovat i u nás, jelikož ze zdejšího Totalismu mi bylo až zle. Kvalita se objevila tam, kde jsem jí letos absolutně nečekal. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

S príchodom Twilightu sa za posledných pár rokov v Hollywoode vytvoril nový žáner, ktorý má u mňa skratku DMVZ (dospelému mužovi vstup zakázaný). DMVZ filmy majú veľa spoločného napr. sú podľa úspešnej knižnej predlohy pre mladých, hlavný hrdina je svoje vnútro hľadajúca teenagerka, filmová dramaturgia je nahradená fanúšikovským požiadavkam ( takže je to neskutočné rozťahané a nefunčné - pretože v knihe to bolo takto a zfilmujte všetky kapitoly), pohybuje sa to v žánri sci-fi/fantasy a väčšinou je to úplne idiotské/debilné/urážlivé/nechtiac vtipné... A Divergent je presne taký ako ho fanúšikovia DMVZ chcú. Takže v konkurencii filmov, kde kvalitatívne kraľujú záverečný dvojdiel Twilligtu a dvojka Hunger Games je to v podstate úplne ok. žánrových 7/10 ale inak je to samozrejme hrozný shit (na nejakých 4/10). P.S. Shailene Woodley je vynikajúca herečka ale sem sa vôbec ale vôbec nehodí - vynikajúca by tu bola napr.Saoirse Ronan ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Vlastně mě film svou (pod)průměrností docela bavil. Svět budoucnosti spláchnutý v pár větách, zjednodušení na dřeň na základě kastovního systému. Tam někde ztracená v hledání sebe sama je dospívající hlavní hrdinka Beatrice, jíž ani rozřazovací test příliš nepomůže, má ale obrovskou touhu někam patřit. Kvanta pomalu vlhnoucích teenagerek jásají a s Beatrice se ihned ztotožní, přičemž nadále opovržlivě pomrkávají po rodičích, kteří jim přece vůbec nerozumí. Nejde o nic světaborného, je to mnohem menší "kult" než Hunger Games, ačkoli celosvětové tržby okolo 300 milionů dolarů při rozpočtu 85 milionů nejsou úplně špatné, na hlavní hrdinku se sice celkem dobře kouká, ale není natolik zajímavá, je plošší - prostě to není Jennifer Lawrence a Theo James je takový novodobý Steven Seagal - nasranej, zamilovanej, znuděnej, pořád se tváří stejně - krutopřísně. ()

Galerie (169)

Zajímavosti (39)

  • Původní rozpočet 40 milionů amerických dolarů studio Lionsgate po úspěchu Hunger Games (2012) zdvojnásobilo. (Hal_Moore)
  • Natáčelo se v Chicagu od 16. 4. 2013 do 16. 7. 2013. Scény výběru frakce se točily v Seventeenth Church of Christ, Scientist (moderní kostel Křesťanské vědy). Dotáčky probíhaly v Los Angeles od 24. 1. 2014 do 26. 1. 2014. (Hal_Moore)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Sherlockova sestra míří do kin

Sherlockova sestra míří do kin

11.01.2018

Vlna young-adult sérií nám po Stmívání, Hunger Games a Divergenci trochu utichla (už nás čeká jen třetí Labyrint), ale nebojte se – další filmy jsou za dveřmi! Elizabeth Banks chystá Rudou královnu,… (více)

Nalaďte si novou fantasy

Nalaďte si novou fantasy

14.06.2015

Twilight sága je za námi a Hunger Games a Divergence také brzy dospějí ke svým filmovým koncům. Hollywood tak hledá nové dívčí látky, které by mohly lámat kasovní rekordy, a momentálně se zajímá o… (více)

Reklama

Reklama