Reklama

Reklama

Babadook

(festivalový název)
Trailer 2

Amelia prišla počas tragickej autonehody o svojho manžela. Ťažkú životnú situáciu jej neuľahčuje ani syn Samuel, ktorý trpí poruchou správania. Samuel ju navyše každý večer presviedča o tom, že sa v jeho izbe nachádza postava zo strašidelnej knihy, "Mr. Babadook". Je skutočným dôvodom jeho nevypočítateľného správania choroba? Alebo je Amelia natoľko unavená, že nie schopná vnímať skutočnosti, ktoré sa okolo nej dejú? (*CARNIFEX*)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (430)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Vyčerpávající film. Ale bohužel zcela jinak, než jsem čekal. To co se v první půlhodince jeví jako působivý psychologický horor, v němž budete mít chuť tomu spratkovi co nejošklivěji ublížit, se totiž následně změní v rádoby strašidelnou story o bubákovi, jež zrovna příliš nefunguje. Herecky je to sice parádní a režisérka s onou psychologií opravdu pracovat umí. Jenže jak jde o budování napětí či strašidelnou atmosféru, tak se jí celý film rozpadá pod rukama a i to psycho není v závěru tak silné, jako na úplném začátku. Některé scény a titulní bubák pak působí nechtěně směšně a ani ten oldschoolový feeling tomu moc nepomohl. Další z řady současných hororů, jenž jde zcela mimo mě.50% ()

choze

všechny recenze uživatele

Technicky tomu sice není co vytknout, herci do titulních rolí byli dobře vybraní i dobře zahráli, tu dětskou knížku bych chtěl mít doma, místy to bylo solidně hororové a bylo to i zajímavě postavené - nejdřív to otravné děcko po zásluze z duše nenávidíte a soucítíte s unavenou a zdeptanou matkou, pak se role a sympatie začnou obracet, celou dobu je to dvojznačné... Bohužel mě to děcko hned zkraje nasralo až moc a už jsem se přes to do konce filmu nepřenesl. Vlastně nedívat se na to s manželkou, po 10 minutách bych to vypnul. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Amelia prišla počas tragickej auto nehody o svojho manžela. Ťažkú životnú situáciu jej neuľahčuje ani poruchou správania trpiaci syn Samuel. Ten ju navyše každý večer presviedča o tom, že sa v jeho izbe nachádza postava zo strašidelnej knihy, "Mr. Babadook". Je skutočným dôvodom jeho nevypočítateľného správania choroba? Alebo je Amelia natoľko unavená, že nie je schopná vnímať skutočnosti, ktoré sa okolo nej dejú? Kiež by som dokázal byť z toho mála čo "Babadook" ponúka tak nadšený ako podaktorí užívatelia. Nie že by ma tento mysteriózny psycho snímok nebavil, no spoliehať sa vyslovene len na atmosféru mi príde prinajmenšom trúfalé. Nie každého totiž vtiahne takýto dej, a tak chudobný počin takmer bez hororových prvkov nemusí vždy zožať úspech. Hlavná "hrdinka" si bez pochýb zaslúži dvojitý honorár. Pred jej dramatickým výkonom klobúk dolu! Škoda lacného vizuálu v určitých momentoch, ale o to pri "Babadook" nejde. Ako som už spomínal, koho vtiahne dej, bude spokojný - 60%. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

/Spoilery/ Mě překvapuje, kolik lidí tady nepochopilo, o čem vlastně Babadook je a proč je ten chlapeček tak neskutečně otravný. Napadlo vás vůbec, že do strašáka, kterého si vymyslel její syn, si Amelie promítne svoje negativní pocity vůči svému dítěti? Nezapomeňte, že se Samuel narodil v ten den, kdy zemřel jeho otec (Sam ani v ten den nemůže slavit svoje narozeniny). Když se to spojí s klukovou hyperaktivitou a outsiderovstvím, pak není divu, že z toho začne neurotické matce hrabat - a ona si začne představovat věci (nejen Babadooka, ale třeba i šváby za lednicí, kteří tam vůbec nebyly). Babadook je zkrátka metafora - všechno negativní v Amélii, co ji "posedne" a ona se stane "zlou" matkou, která konečně dá průchod svému vzteku. V tom je Babadook originální a skvělý. Samozřejmě nemusíte přijmout tuhle moji teorii (navzdory tomu, že ve filmu je spousta vodítek). Tenhle film můžete vnímat i jako psychologický horor s bubákem - a funguje stejně dobře. Tleskám režisérce/scénáristce za vymazlenou vizuální stránku a skvěle napsanou hlavní ženskou hrdinku. Amélie zdaleka není dáma v nesnázích - je to silná a zajímavá ženská. Mimochodem, pokud vám nedošlo, co se vlastně stalo v závěru filmu, tak tady je vysvětlení: http://movies.stackexchange.com/questions/27494/ending-of-babadook ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Babadook se mi výjimečně líbil, protože nejprve nevíte, co na vás tvůrci zamýšleli jako horor, jestli toho malého uřvaného smrada (vynikající casting, klobouk dolů, zajímalo by mě, jestli z toho malý neměl pak faktické noční můry..), nebo lehce nesmělou nestvůru Babadooka, který si pak zasedne na kloučkovu mámu. Co se mi na tom líbilo nejvíc, byla ta nádherná kniha, páni, už během sledování jsem si říkala, že by nebylo špatné si takovou nějakou vyrobit (ne teda doslovně na toto téma, ehm) a když se mi něco takového zalíbí, je pak těžko střílet průměr, i když si to konec zaslouží... I přes to, že v závěru tvůrci poztráceli koule, dech a hororový imidž, je to fajnová záležitost za 4*. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Postava Babadooka sa v roku 2017 stala významným symbolom LGBT (lesbický, gay, bisexuálny a transrodový) komunity. Pomohol tomu aj fakt, že ho Netflix zaradil medzi tieto tipy filmov. (Marceloo)

Reklama

Reklama