Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Nějak nejsem schopna přijít netelevizním a 'nesuchetovským' Poirotům na chuť, tenhle mi připomínal ze všeho nejvíc pruského důstojníka na odpočinku, nikoliv distinguovaného snobského Belgičana. Jinak je Smrt na Nilu zdlouhavá, nudná a i přes hvězdné zastoupení má překvapivě necharismatické postavy. Alespoň že půvab Olivie Hussey byl jako vždy osvěžující. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké obsazení v přeci jen dost natahované detektivce. Lansbury už je tou babkou, kterou známe z "novácké Jessicy Fletcher" a opravdová kráska ve filmu chybí. Ustinov-Poirot je nesympatický až běda, o moc lepší dojem vzbuzuje Niven. Ze tří dabingů (!) doporučuji jedině ten první (ČST Praha 1984), jemuž nevévodí nikdo jiný než Eduard Cupák s Čestmírem Řandou. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Přestože Hercule Poirot v podání Petera Ustinova mě tolik neupoutal, mám raději Davida Sucheta, film jako takový je dobrý. Zvláště Jane Birkin je velmi půvabná a celé prostředí Nilu a Egypta rovněž. Mia Farrow překvapila, její nevinná tvář byla dobrá volba. Film určitě stojí za shlédnutí, i když jeho délka je nadstandardní. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Po Vraždě v Orient Expressu se přesouváme z vlaku na loď, v roli Poirota střídá karikaturního Finneyho nepříliš zajímavý Ustinov a kromě něj obsazení opět čítá řadu známých jmen. Kvůli epické expozici postav, jejich vztahů a motivů k vraždě (klasicky má každý nějaký), dochází k prvnímu mordu netradičně až v půlce filmu, což na mě bylo poněkud pozdě. Navíc mě nebavily postavy (hlavně trojice jakože vtipných starých pannen), postrádal jsem aspoň trochu temnější atmosféru a po pár christieovkách už na mě některé její trademarky působí úsměvně. Tradiční závěrečná konfrontační vysvětlovačka ale nebyla špatná. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Pro mě příliš dlouhé a oproti předloze bylo ve scénáři provedeno hodně úprav, takže vše mně vše nakonec (navzdory 3 vraždám) vyznělo jaksi příliš romanticky... Vypuštěná jedna část příběhu, redukce postav... Novější, televizní zpracování s Davidem Suchetem, jež sice nemělo tak úchvatné exteriéry, se líbilo mi o dost více, a nejen kvůli hlavnímu představiteli (Ustinov, kterého jinak mám moc ráda, ale jak už píše i Faidra, příliš popisu Poirota nedodpovídá) ale také kvůli pragmatičtějšímu závěru. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • Na lodi neměl nikdo z herců vlastní šatnu. Dokonce i Bette Davis, Maggie Smith a Angela Lansbury sdíleli jednu společně. (Kulmon)
  • Počiatočné scény odohrávajúce sa v Anglicku sa natáčali v dedine Hambleden v Buckinghamshire a vo vidieckom dome Compton Wynyates vo Warwickshire. Produkcia strávila sedem týždňov na mieste v Egypte koncom roku 1977 na miestach ako Asuán, Abú Simbel, Luxor a Káhira. (Arsenal83)
  • Agatha Christie bola inšpirovaná k napísaniu zdrojového románu na predĺženej egyptskej dovolenke v roku 1937 a hotelové scény boli natočené v hoteli Old Cataract v Asuáne, kde ona bývala. Bolo preto potrebné, aby sa priečelie hotela „upravilo“, aby výraznejšie pôsobilo ako 30. roky 20. storočia a nábytok na terase hotela bol nahradený špeciálne vyrobenými dobovo autentickými kusmi. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama