Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z dílny produkčních společností Artactive production a Blackout production přichází dokument, který vás jako pomyslný DeLorean vezme zpět do časů, kdy našim videím vládly rychlodabingy, filmy se nakupovaly na černých burzách a hromadně se pořádaly domácí videoprojekce. Pojďte se podívat, jak na svoji dobu vzpomínají tehdejší piráti, dabéři, distributoři a vůbec všichni ti, díky kterým jsme měli čím naše videa krmit. (Artactive Production / Blackout Production)

(více)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (219)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Řekl bych vám, ať všichni okamžitě zamíříte do nejbližšího kina na dokument KRÁLOVÉ VIDEA (2020), který je strhující, zapálený, poučný a hlavně vtipný. Lepší dokument o filmu v našich kinech nebyl od... Vlastně mám dojem, že lepší dokument o filmu v našich kinech snad ani nebyl. S velkým vhledem i humorem přitom vypráví ne jeden fascinující příběh, nýbrž hned tři: příběh videokazet a jejich českého amatérského rychlodabingu, příběh porevolučního filmového pirátství - a nakonec i příběh, jehož hrdinou je rovněž film samotný, příběh současného druhého života těchto bizarních nahrávek. ___ Zasvěcení diváci se možná dojmou a ti nezasvěcení se budou chtít stát zasvěcenými, zatímco smát se mohou všichni. Absurditě produkčních podmínek, konkrétním dabingovým řešení, obskurní vynalézavosti - a tak trochu i některým těm filmům. Zdaleka totiž nejde jen o film pro nostalgiky, co v dětství koukali na videokazety s amatérským rychlodabingem. Vím to docela jistě, protože já v dětství na žádné videokazety s amatérským rychlodabingem nekoukal. ___ No dobře, řeknete si možná, ale když já fakt nenacházím potěšení v těch žánrových škvárech, které se tehdy dabovaly a pirátily. A víte co? Je to fuk, protože KRÁLOVÉ VIDEA jsou ze všeho nejvíc o lásce ke kinematografii a její pohlcující síle. Jsou o ní ostatně tak moc, že jejich tvůrci občas zapomínají, že úmysly jejich hrdinů často neměly s ušlechtilou cinefilí mnoho společného. Ale na to mají občas tendence zapomínat i lidé, co jim šli po krku, protože na ty filmy koukali taky. ___ A proč ten podmiňovací způsob v první větě? Inu, opravdu bych vám rád řekl, ať na KRÁLE VIDEA okamžitě jdete, jenže v řadě případů prostě není kam. (Navzdory skvělým recenzím a vřelým diváckým ohlasům.) Takže pište svým kinařům, ať je neprodleně nasadí, protože podobné projekty je třeba podporovat a o podobných projektech je třeba mluvit. Už jen z toho důvodu, že je tak parádní sledovat, když se nakonec povedou. Doslova z fanouškovského nadšení vydupaní KRÁLOVÉ VIDEA se nakonec povedli víc, než se po prvních ukázkách před několika lety kdokoli odvažoval doufat. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dnes, v době Netflixu, YouTube a Uložto působí naprosto přízračně doba, kdy koukat na zahraniční filmy v rozumné obrazové, zvukové a překladové/dabérské kvalitě, za rozumnou cenu a aniž byste se museli hnout z baráku nebylo ani zdaleka samozřejmostí. Informačně nabitý i zábavný dokument s velice příjemným odérem nostalgie a filmového fandovství, ve kterém nechybí velká jména českého rychlodabingu i ta zcela neznámá, spousta výživných ukázek a parádní hudební podmaz. Díky moc za ten stroj času, kluci, a teď šup natočit další dokument o videopůjčovnách! ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Pre mňa super dokument, ale divák narodený dajme tomu po roku 2000 ho asi alebo nepochopí (resp. ho absolútne nebude zaujímať), alebo si bude klopať prstom po čele (prípadne si pozrie len prvé dve minúty a potom ho vypne). Ja som bol v 90. rokoch puberťák a všetkým tým som si prešiel. Pirátske kazety s otrasným obrazom (kedy ste často nevedeli, na čo sa pozeráte) a úžasne príšerným dabingom jedného muža (výnimočne ženy), kedy autori často neovládali angličtinu (!), prípadne v pozadí zneli zvuky z kuchyne, kde manželka varila nedeľný obed (!!). Nasledoval nesmierne gigantický boom videopožičovní a napokon prišiel nevyhnutný, trochu trpký, ale logický koniec jedného neuveriteľného obdobia. Dozviete sa plno chuťoviek, zaujímavostí, pikošiek a zákulisných detailov a páčilo sa mi, že sa dokument pozerá (síce len okrajovo, ale aspoň niečo) aj na odvrátenejšiu stránku toho (peniaze, prípadne k téme sa okrem iných vyjadruje aj bývalý kriminalista). ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Och, kdeže sú tie časy... Písal sa rok 1987 keď som videl u kamaráta prvé nemecké mazanice Phenomena, Evil Dead, Páter Thomas či Démoni. Do pár týždňov som sa stal hrdým majiteľom videorekordéru Tesla Philips za neuveriteľných skoro 20 tisíc československých korún. To už sa rozbehla zháňka po všetkom možnom, čo ponúkal čierny trh. Pamätám sa na pýchu, keď sa podarila zohnať druhá či tretia kópia filmu so zrozumiteľným rýchlodabingom. Tento dokument ma vrátil do minulosti a bol to nostalgický výlet do čias nedostatku filmov, požičiavania si titulov v komunite majiteľov videí, hromadného sledovania filmov či návštev búrz. Som rád, že som žil v tom nevšednom období. Ešte radšej, že dnešná doba dáva neobmedzené možnosti pre milovníkov filmového umenia. Nech žije film! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tys ještě nevynesl ten koš?“ - „Počkej prosím tě, já to dodělám.“ - „Zase to budu muset udělat já.“ - „Prosím tě běž a nekaž mi to!“ - „Aby ses z toho neposral!“ Jenže ani podrážděná manželka nemohla nadšence rychlodabingu odradit od skutečně důležitého poslání aneb všechna práva ke kopírování jsou povolená…Edukační i zábavné. Jakože poslouchat osobité příspěvky rychlodabérů mě bavilo. Někdy byly ty jejich snahy opravdu hrozné (jak obsahově, tak intonačně či vůbec emočně), jiné z toho vycházely překvapivě docela dobře (pochopitelně, že laťka nebyla příliš vysoko…vlastně byla hodně nízko, ehm). Rychlodabing přes telefonní sluchátko, zuřivé vyzvánění nedočkavých fandů, Neffův pes dabující mlčícího vlkodlaka či Arnoldovo „f*** you“ pokaždé jinak, to je výčet alespoň pár momentek, které mě skutečně rozesmály. To nadšení, vymýšlení, fantazie, improvizace bez hranic a strašné podmínky („na koleni“) zaujmou, ale nostalgii vzbouzí asi už jen v jednotlivcích (ačkoliv Hejma to shrnul hezky). Za mě solidní 4*. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (10)

  • Některé scény se natáčely v Muzeu filmových legend, které je v České republice již na 3 místech, a to konkrétně v Poděbradech, v Praze a v Kroměříži. Dohromady nabízí sbírku téměř 2 000 detailně propracovaných exponátů. (rublik05)
  • Tvorcovia tri roky pátrali po rýchlodabéroch a desať z nich súhlasilo s účinkovaním vo filme. Traja odmietli, väčšinou pre obavy z represálií, pretože okrem rýchlodabingu robili aj distribúciu pirátskych videokaziet a zarobili na tom slušný balík peňazí. (krasomama)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama