Reklama

Reklama

Plážový povaleč

  • Česko The Beach Bum (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Tak trochu jako kdyby se Big Lebowski bratrů Coenů posunul směrem ke Strachu a hnusu v Las Vegas Terryho Gilliama. Hlavní hrdina vypadá jako plážový povaleč, chová se jako plážový povaleč a ze všeho nejvíc to prostě a jednoduše je plážový povaleč, obejda a vagabund. Věčně je pod vlivem čehokoliv omamného, co je zrovna po ruce, a žije ve velkém stylu mimo jakákoliv popsatelná kritéria, životem projíždí podle pravidel vytvořených jen sobě na míru. Říká si Moondog. K tomu je ale básník a je až nechutně bohatý. Občas si na to dokonce vzpomene, stejně jako na to, že má dceru a ženu, která ho miluje a současně podvádí se slavným Snoop Doggem. Moondog se potácí a svoje neuvěřitelné eskapády vyvádí stejně tak na ulici jako na luxusních večírcích, až po jednom z nich narazí autem do stromu a musí na odvykačku. Jenže tam není žádná zábava a už vůbec tam nejsou drogy ani pořádný pití, proto raději uteče. Díky nehodě o všechno přišel, protloukat se po známých a po ulici mu ale vždycky slušelo. Je pořád v pohodě a přitom pořád něco píše. (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (190)

luka4615 

všechny recenze uživatele

The Beach Bum je především krásně nasnímanou psychedelickou jízdou, která je ovšem ve své hlubší podstatě zoufale nudná a prázdná. Režisér Harmony Korine nám zde sice představuje barvité charaktery (Kapitán Wack!), které si svůj dekadentní styl života užívají, nicméně pár minut po projekci zjistíte, že na jednotlivé scény či hlášky pomalu ale jistě zapomínáte. Jediným pozitivem tedy ve finále zůstanou nádherné západy slunce a Matthew McConaughey zhulený jak paprika. Nic víc, nic míň. Škoda. „I mean, fuck, we're here to have a good time. I just wanna have a good time, until this shit's over, man. This life's gig a fucking rodeo and I'm gonna suck the nectar and fucking rawdog it till the wheels come off.“ ()

mickyreed 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ filmu byl podle mě to první, co Korinemu sedlo. Ani teen "drama", ani teen "gangsterka" jako dřív. Sjetá crazy jízda se zástupem hvězd ve vedlejších ne však nedůležitějších rolích. Je tam tolik ujetin a nesmyslů, že to člověk nemůže brát jinak, než jen jako pohádku o opileckým umělci, jehož občasný úspěch a talent je pochybnej stejně jako celej film. A to vše s velkou porcí vtipu k tomu. Klidně si dokážu představit od něj vidět víc takových počinů místo těch předešlých. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že vlastně nevím jak to číst.. Pokud to má být oslava svobody a života, tak je to za mě spíš někde za 2 rudé, protože: Týpek co nemá svědomí, celé dny jen hulí ganju, debilně se řehtá úplně čemukoliv, všechno je mu u prdele a žije vlastně z úsilí xyz lidí kteří se ho všemožně snaží držet nad vodou protože podlehli jakési davové psychóze o jeho genialitě, žvatlá cosi o tom, že všichni ostatní žijou ve stereotypu.. Haha.. Zrovna každý jeho krok a čin je dopředu naprosto predikovatelný, protože ten jeho fréé kolotoč je stereotypní jako máloco.. Jestli to naopak měla být Korineho další studie dekadence, tak by to bylo možná za 4, ale pokud to tak fakt myslel, tak to naprosto nedokázal ukočírovat a správně podat (tak jak se mu to skoro geniálně povedlo ve Spring Breakers). Takže se spíš kloním ke kompromisní teorii, že jde o oslavu dekadence (napovídala by tomu i ta přestřelená stylizace).. To je ale na mě příliš málo radikální postoj a tak hodnotím nerozhodnými třemi.. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Harmony Korine zůstává svobodným tvůrcem, který se nenechává svazovat konvencemi, pročež je nazýván kontroverzním. Matthew McConaughey je od začátku do konce na plech, takže jsem se už ani nepozastavoval nad tím, když začal nosit dámské šaty. Není to žádná raketová věda, ale pocitová komedie o svobodě. Takže se stačí naladit na stejnou vlnu a bavit se. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pre niektorých ľudí by sa The Beach Bum mohol stať celkom zásadným filmom. Myslím v zmysle prehodnotenia ich súčasných životných hodnôt a priorít. Nemám na mysli zrovna to, že začnú húliť a súložiť ostošesť plus nič zmysluplné nerobiť, len občas napíšu zopár riadkov, ale to, že možno nebudú brať všetko tak smrteľne vážne, dokonca ani svatbu svojho decka. No popravde mať Moondogovu povahu musí byť nesmierne šťastie a to paradoxne, či práve preto, že väčšine môže pripadať, že jeho život je neznesiteľný. Zápletky je tu dosť na drámu, thriller, akčný film a neviem čo ešte, Korine sa ale na to vysral a ponúkol to, čo ponúkol. Berte alebo nechajte byť. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (11)

  • Natáčelo se v Miami (Florida, USA). (Varan)
  • Název filmu se objeví až těsně před závěrečnými titulkami. (noelcoward73)

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

Reklama

Reklama