Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Četa s Apokalypsou ukázaly peklo samotné války, Lovec jelenů přinesl nezapomenutelnou bolest návratu válkou semletých jedinců... Narozen 4. července se soustředí na ztrátu ideálů, vtloukaných spolu s nekonečným vlastenectvím do hlav mladé generace a následně zabíjených tvrdou realitou válečné mašinérie. Nijak zvlášť objevné, nijak zvlášť kontroverzní, přesto jsem přerod Kovicova vlastenectví bez námitek spolkl. Snad i díky skvělému výkonu Toma Cruise, díky němuž jsou zejména domácí hysterická etuda a duel v mexické pustině pamětihodnými momenty. 9/10 ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z nejlepších hereckých výkonů Toma Cruise, který tento film táhne neuvěřitelnou silou kupředu. Ne, že by to snímek nějak přehnaně potřeboval, protože atmosféra a děj sám o sobě jsou zde velmi přesvědčivé. Jen je možná škoda, že Kyra Sedgwick nedostala více prostoru. Kdybych měl zmínit ještě jednu pozitivní věc, tak scénka s rodinou po návratu z diskotéky mě dokázala něpříjemně zamrazit, i nenuceně rozesmát. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ron Kovic ač se narodil 4. července je rozeným smolařem. Osud si s ním nepěkně zahrává a tak místo aby prožil lásku jde sloužit do Vietnamu. Z nadšeného bojovníka, který obhajuje vlastenectví a nutnost válčit za lidská práva kdekoli na světě se stává po těžkém zranění až fanatický odpůrce války. Ron Kovic neměl v životě potřebné štěstí. Oliver Stone se umí krásně šťourat v nepříjemných amerických tématech a tímto snímkem svou pověst jen potvrdil. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ano, tahle Stoneova vzpomínka na Vietnam se konečně povedla. Na to, aby hrůzy války zachytil v Četě, potřeboval kolem dvou hodin filmu (a výsledek - nic moc), zatímco tady mu v Asii stačí pobýt nějakých dvacet minut a ve zbytku se věnovat tomu, co se děje v Americe, jejím proměnám a proměně hlavního hrdiny i ostatních postav. Narozen 4. července je setsakra působivý příběh, v první řadě díky Tomu Cruisovi, který hraje jako o život a je skvělý v každé poloze, v řadě druhé díky režii a v řadě třetí díky nádherné, k slzám dohánějící hudbě Johna Williamse. JFK nepřekonán, ale je to těsné. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone představuje svoji další výpověď o válce ve Vietnamu. Po skvělé Četě ukazuje válku z jiného, pro mnohé diváky méně známého pohledu. Ron Kovic (Tom Cruise) jde jako pravý patriot do armády, aby bránil svou zemi. Jak dopadne? Neslavně skončí jeho vojenský život, ale po návratu domů se z něj stává skrze nemocnice a domov opět ten patriot, který však chápe svět již úplně jinak. Určitě na tom má podíl minimálně jeho invalidní vozík, ale to není vše... Tom Cruise se snaží a každý jeho i nejzarytější odpůrce musí smeknout. Tohle měl být Oscar jak vyšitý, ale bohužel se to nepovedlo. Přesto slova chvály a film, který dokazuje jeho talent a schopnosti bude věčný. Z Čety se vrací Williem Dafoe, aby předvedl jednu malou, ale přesto těžko zapomenutelnou roli, která si zahraje klíčovou roli v konečné přeměně hlavní postavy. Vybroušený snímek, který je poměrný dlouhý a to je snad jediný jeho zápor. Silně připomíná stavbou Lovce jelenů, ale také kvalita je srovnatelné (napadá ještě přiřazení Coppolovy Apokalypsy a máme trojlístek asi nejvýznamnějších filmů o Vietnamu a jeho dopadu na život vojáků). Film o tom, jak se naděje a vize krásné budoucnosti mohou rozplynout během jediného okamžiku, který pro vás měl být tím nejlepším ve vašem životě... Cesta k prozření je trnitá a bolestivá, ale nakonec to budete jen vy a kamery, kterým řeknete své velké poselství:). ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Jeden z mluvčích během demonstrace řekne, že bronzová hvězda a purpurové srdce, které získal za zásluhy ve Vietnamu pro něj nic neznamenají. Tyto dvě ocenění získal Oliver Stone za službu ve Vietnamu. (HellFire)
  • Původně měl Rona Kovice hrát Al Pacino a režírovat William Friedkin. Kvůli finančním problémům byl však film odložen a o deset let později se k němu dostal Oliver Stone. (HellFire)
  • Režisér Oliver Stone poslal dvakrát Toma Cruise do výcvikového tábora. Cruise kopal neustále zákopy, četl o vietnamské válce a setkával se s dalšími vietnamskými veterány. (Monco)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama