Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 018)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Chcete-li divácký válečný film bez "sračiček kolem", jen plný nepohody, mačo keců a vojenský akce, pak RAMBO 2 (kecám, PLATOON) je to pravý ořechový. Stone přišel na základě vlastní zkušenosti z Vietnamu s autentickou simulací tehdejší absurdní snahy v pobíhání džunglí tam zpátky, upadající morálky, odpočítávání dní do konce v naději se ho dožít, bez ponětí "co tu kurva vůbec děláme" a v boji s Vietcongem, stejně jako mezi sebou. To vše z pohledu privilegovanýho smrkáče (prkenný Sheen) a v plejádě budoucích hereckých hvězd. Napínavý skoro-masakr a podpálení vesničky evokuje reálný incident Mỹ Lai. I při druhé projekci jsem nebyl přímo oslněný, faktor času tu hraje mírně nepříznivě, i tak ale pamětihodný vhled do řad obyčejných postradatelných amíků hluboko v mindfuck břečce během nejkrvavější fáze bezhlavýho konfliktu. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone právě vybojoval své velké vítězství. Jeho bitevním polem je kambodžsko-vietnamská hranice, jeho stěžejními zbraněmi jsou Willem Dafoe a Tom Berenger a municí mu budiž charaktery postav těchto herců. Motivován složením pocty provedl precizně svoji četu bojištěm a ukázal temné stránky (ne)lidských bytostí. Hvězdné obsazení se předvedlo jako sehraný tým a podporováno tíživým hudebním doprovodem se postaralo o působivý divácký zážitek bez výrazných hluchých míst. 6 miliónů dolarů(rozpočet)/138 miliónů dolarů(výdělky v USA) ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Reziser Oliver Stone zazil vietnamsku vojnu na vlastnej kozi, takze s doverou som sa dival na tuto krutu dramu a zbytocnej krutosti niektorich americkych vojakov ku nevinnym vietnamskym obyvatelom, ktori za vojnu vobec nemohli. Myslim ze trosku podobu temu zobrazil aj reziser Brian De Palma vo filme OBETI VALKY (1989) s Michaelom J. Foxom. Oliver Stone natocil v priebehu svojej filmografie este dalsie 2 filmy s temou vietnamskej vojny, ktore sa mne osobne pacili trosku viac, nez Cata a to NARODENY 04. JULA (CERVENCE) (1989) s Tomom Cruisom alebo NEBO A ZEM (1993) s Tommym Lee Jonesom. Cata ziskala styroch Oscarov vratane najlepsieho filmu a rezie, menej stastia uz mali herci Tom Berenger a Willem Dafoe, ktori boli nominovani za najlepsie vedlajsie ulohy, avsak z Oscara sa vtedy tesil Michael Caine za Allenovu HANU A JEJ SESTRY (1986). ________ Tom Berenger - (Bob Barnes) +++ Willem Dafoe - (Elias Grodin) +++ Charlie Sheen - (Chris Taylor) +++ Forest Whitaker - (Big Harold) +++ John C. McGinley - (Red O´Neill) +++ Johnny Depp - (Lerner) +++ Kevin Dillon - (Bunny) +++ Keith David - (King) +++ Produkcia: Arnold Kopelson +++ ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Absolútnou podstatou vojnových filmov je vystihnúť realistickosť celého prostredia, situácií, podmienok a vzťahov, čo sa Stoneovi dokonale podarilo. 'Čata' je krutý, nemilosrdný film, vojnu ukazuje takú ako si to zaslúži. Dafoe je majster diabol, sošku by som tu určite odporučil! Stone sa vyhral nielen s príbehovou stránkou, ktorá morálne prevyšuje, no akcie, útoky, džungľové pochody, naplánovanie a všetko, čo sa organizovania a niečoho podobného týka, bolo taktiež famózne. A ešte hudba a motív klasiky 'Adagio for Strings'! 95%. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone se na tomto velice autentickém válečném filmu z prostředí Vietnamu, doopravdy vyřádil – kamera a záběry jsou geniální. Stejně jako scénář a samotný film jako celek. Charlie Sheen a jeho dobrovolné narukování do pekla války, první krutý týden a potom konečná proměna. Strach přeměněn v odhodlání na život a na smrt. Nebyl to jen boj proti nepřátelům, byl to hlavně boj mezi samotnými vojáky. Tom Berenger jako Sgt. Bob Barnes byl pěkná svině a přál jsem mu bolestivou smrt. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (80)

  • V jednu chvíli byly filmové postavy nabádány, aby nepily z řeky, protože mohou onemocnět malárií. Během natáčení dostal Willem Dafoe (Elias) žízeň a z řeky se napil – nevěděl přitom, že nedaleko proti proudu leží mrtvé prase – jeden den mu bylo zle, ale nebylo to malárií. (džanik)
  • Filmový plakát ukazující Eliase (Willem Dafoe) s rukama nad hlavou je vzpomínkou na snímek válečného fotografa Arta Greenspona z roku 1968. (džanik)

Reklama

Reklama