Reklama

Reklama

Furiosa: Sága Šíleného Maxe

  • Austrálie Furiosa: A Mad Max Saga (více)
Trailer 15

Anya Taylor-Joy a Chris Hemsworth hrají ve filmu Furiosa: Sága Šíleného Maxe, který natočil oscarový režisér George Miller a který je očekávaným návratem do kultovního dystopického světa, jenž vytvořil před více než 30 lety ve velkofilmech o Šíleném Maxovi. Miller se nyní znovu vrací se zcela novým originálním, samostatným akčním dobrodružstvím, které odhalí původ mocné postavy z několikanásobně oscarového celosvětového trháku Šílený Max: Zběsilá cesta. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (5)

Trailer 15

Recenze (262)

Silence 

všechny recenze uživatele

Nečekaně dobré a nečekaně jiné, než Fury Road. Samozřejmě to má spoustu styčných ploch - odehrává se to ve stejném světě - jen očima jiného vyprávěče - tudíž vizuál, výprava, mytlogie i přístup a pravidla akce a naháněček jsou důvěrně známé. Oproti devět let starému příběhu, který navazuje na tento, se ale celou stopáž zběsile neujíždí a je tak čas dostat se trochu pod kůži postavám i fungování samotného světa. To neznamená, že ve Fury Road to nefungovalo, naopak, v kontextu tehdejšího filmu expozice postav, kterou jsme dostali, bohatě stačila, aby vše zapadlo do sebe. Podruhé by stejný přístup podle mě nefungoval, protože Furiosa je prostě jiná postava než Max a je moc dobře, že se Miller rozhodl udělat to trochu jinak. Zároveň, přestože je zřejmé, že reálných výbuchů a bouraček bylo výrazně méně, než minule, působí film mnohem méně digitálně, než se zdálo z trailerů. Výrazně tomu pomáhá celková stylizace, včetně zrychlených pohybů aut, lidi, výbuchů a obecně celé akce (což bylo použito v určité míře už ve Fury Road), když na to člověk po krátkém zvykání přistoupí, velmi dobře to pomáhá kamuflovat a propojovat VFX s realnou akci a kulisami. Zábavné, dobře vyprávěné a sympaticky osobité. 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Millerovi se to povedlo minule a teď se mu to povedlo znovu. Jasně že Furiosa nedokáže znovu vyvolat ten whau efekt jako Zběsilá cesta. Jedná se o trošku jiný film, ale zase mě daleko více zajímal postapokalyptický svět, postavy a celkově příběh kam se až dostaneme. Kdyby byl film ještě jednou tak dlouhý, určitě bych neprotestoval. Podobný pocit už v současných filmech nemívám. Chris Hemsworth je určitě nejlepší záporák celé pětidílné série. Neskutečně si to tady dává a hodně mě připomínal Ledgerova Jokera. Pro šílence mám prostě slabost. Jsou krásně nevypočitatelní a hýří skvělými a neotřelými nápady. Ani bych neřekl že filmu chybí Hardy, vlastně není ani potřeba. Největší škodou jsou ovšem tržby, snímek bude kasovním neúspěchem a další film pravděpodobně nevznikne :( Je to setsakra velká tragédie. Lidé do kina prakticky nechodí. Sám jsem toho důkazem. Z 15 návštěv ročně se to u mě smrskává dejme tomu na nějakých 5. Chybí ty správné události. Furiosa jednou takovou po nějaké době určitě je. 90% ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

4,5 Budu zase jednou v absolutní opozici k většinovému názoru, ale za mě je Furiosa minimálně o level lepší film než Fury Road. Tam kde byla Fury Road prakticky jen jednou úmorně dlouhou a ubíjející a jaksi pozérskou (nebo spíše onanistickou) akční jízdou s plochými postavami, tam je Furiosa poutavě tragickým (jakkoliv klasickým) příběhem s hlavou a patou. Jednotlivé charaktery jsou poměrně vrstevnaté a jejich vzájemné vztahy mají dynamiku i chemii. Když dojde na akci, tak se většinou hraje o něco na čem divákovi záleží (což mi třeba u FR bylo úplně šumák). Samotná Furiosa, narozdíl od Maxe, příběh sune kupředu. Hromadou nápadů a drobnými detaily to dává celému tomu světu mnohem jasnější kontury.. Prostě, Fury Road jsem se zájmem prozíval, Furiosu jsem s nadšením hltal. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem vetší náser. To říkám hned z kraje. Ten jsem sice dostal jen množství, které mě tak tak uspokojilo, ale na druhou stranu jsem si ve světě Maxe našel dost jiných věcí. Například právě rozšíření zmíněného světa.  George Miller ukázal svojí vizi a mě zatraceně bavila. Symbióza tří vztyčných bodů či základen, které navzájem udržovaly relativní klid a mír je zajímavý koncept. Další velké plus byly postavy. Samotná Furiosa mě přiznávám tolik nechytla. ATJ jsem prostě na chuť nepřišel. Ovšem ChH a Tom Burke pecka. Obě postavy byly nabušené a obě bavily. Celkově jsem se fakt bavil. je mi jasné, že moc takových filmů vznikat nebude a proto všem doporučím, vykašlete se na občas horší triky a možná lehce nataženou stopáž. Užijte si tuhle bláznivou záležitost. 78 procent. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Jiné než revoluční Zběsilá cesta, ale určitě ne výrazně horší. Nekončící autohoničku nahradil široce klenutý mytologický epos, který atrakce v podobě úchvatných akčních scén podřizuje příběhu, postavám a důraznějšímu vykreslení fascinujícího krutého světa. Anya i Chris výborní. Parádní blockbuster s velkou dávkou osobitosti, který sérii v žádném ohledu nedělá ostudu. Těším se, až to uvidím znovu. 85 % ()

Galerie (32)

Zajímavosti (27)

  • George Miller o tomto projektu mluvil hned po vydání filmu Mad Max: Fury Road (2015), ale trvalo mu 9 let, než ho natočil a vydal. Vývoj se na několik let zastavil kvůli zákulisním sporům o odškodnění mezi Millerem a Warner Bros. kvůli Fury Road, které byly nakonec urovnány. (Johnny.ARN)
  • S délkou 148 minut (2 hodiny 28 minut) se jedná o dosud nejdelší film o Šíleném Maxovi. (Johnny.ARN)
  • Producent filmu a první asistent režie P. J. Voeten o obsazení Chrise Hemswortha (Dr. Dementus) řekl:George si Chrise Hemswortha nejprve vyhlédl ze zdvořilosti a pak se do té myšlenky zamiloval. Bude hrát zcela proti typu, hlavního záporáka. Bohužel musíme najít všechny naše další postavy, které už tu nejsou: nového Nesmrtelného, nového Farmáře s kulkami a několik dalších.“ (Johnny.ARN)

Související novinky

Spojí Chris Hemsworth G.I. Joe a Transformery?

Spojí Chris Hemsworth G.I. Joe a Transformery?

31.05.2024

Sympatický rodák z Austrálie se stále vehementně snaží vymanit se ze škatulky marveláckého Thora. Nejspíš si je velmi dobře vědom toho, že ze slávy boha hromu se věčně žít nedá, proto se snaží… (více)

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

25.05.2024

Večer v sobotu 25. května proběhl ceremoniál slavnostního zakončení 77. ročníku prestižního mezinárodního Filmového festivalu v Cannes. Na prosluněné francouzské riviéře tak skončil dvanáctidenní… (více)

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

21.05.2024

Vyjma hokejových komentátorů jsou v těchto dnech nejzaměstnanějšími pracovníky v celé Evropě nejspíš ti šťastlivci, kteří v Cannes drží stopky a měří, jak dlouho po skončení filmu trvají které ovace… (více)

Reklama

Reklama