Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (639)

plakát

Manželé Stodolovi (2023) 

Další pomníček. Proč si připomínat takový odpad a ještě k tomu tak věrně? Tohle není historická událost, ze které bychom si měli vzít ponaučení. Tohle je dosti názorné vyobrazení hrůzných činů dvou hyen, které nemá žádnou přidanou hodnotu. Vždyť ani ti policajti je nedokázali sami dřív chytit. Obecně film z policejní práce neukazuje vůbec nic! Takže proč to bylo natočeno? Abychom uctili památku obětí? Ne tohle rozhodně uctivé k obětem a pozůstalým nebylo. Abychom pochopili motivaci a temnou stránku jejich povah? Ne, ani to film neobjasní. Spíš poukazuje na to, že je to velmi snadné. Abychom se poučili? O čem? Leda v tom jak selhal systém…Takovým tragédiím se úplně předcházet nedá. Nikdy nevíte kolik pošuků se kolem pohybuje. Dají se snad jen včas odhalit. Nicméně je na policii, aby reagovala a připravila/poučila společnost. Tohle pouze udělá ze Stodolových nesmrtelné postavy i pro lidi, kteří se o toto téma nezajímají namísto toho, aby v zapomnění shnili ve vězení. Neříkám tedy, že by se filmy na toto téma neměli vůbec točit, říkám jen, že by se neměli dělat podle skutečných předloh. Obzvlášť, když tohle stejně není věrný dokument.

plakát

Between the Trees (2018) 

Krásný horor s klasickou zápletkou, kdy si parta kamarádů vyrazí na lov do divočiny. Děj a hlavně chování postav je moc suverénní a někdy naopak příliš okatě laxní a odkazuje na to, že všichni přesně vědí, co bude následovat i přes to, jakého odporného Fantomase objeví. A to zabraňuje tomu, aby divák skutečně uvěřil a prožil s herci jejich „trápení“. Jakoby herci říkali: „Tohle je přece jen film, tak klid“. K tomu všemu se přidává nepovedená snaha o jakýsi vnitřní boj a následné psychické rozpolcení jedné z postav. Toto mi přišlo naprosto zbytečné a velmi matoucí obzvlášť pro takový druh filmu. Druhá polovina obecně je zmatená a plná nelogických blbostí. Postavy jsou ale sympatické a mě jen mrzí, že hlavní drsňák……No to nebudu psát. Kamera, prostředí, hudba – vůbec to není na Bčko špatné.

plakát

Extortion (2017) 

Film dominuje uvěřitelným začátkem a nádherným prostředím s pohodovou dovolenkovou atmosférou. Rodinka, jak z magazínu, které člověk prostě nepřeje nic špatného. Tím spíš bolestnější pak následné události budou. A to je pozitivní negativum! Nejde se nevcítit do role otce, který má povinnost vzniklou situaci vyřešit. Jeho břímě je cítit i přes obrazovku. Problémy a napětí se v tomhle filmu krásně stupňují. A je nutné podotknout, že hlava rodiny se své povinnosti zhostila opravdu velmi důsledně. Do nečekaného zvratu a tedy i do druhé a akční poloviny filmu se veterán Danny Glover krásně hodí i když je jeho postava nesympaticky podezřívavá, což mne mrzelo. Filmu odpouštím drobnosti a nedomyšlenosti i nelogičnosti, protože si to zaslouží.

plakát

Treehouse (2014) 

Příšerně poskládaná, špatně sestříhaná, dějově nevyjasněná sračka plná odulých nateklých mongoloidních herců. Na film by se neměl nikdo dívat.

plakát

The Facility (2012) 

Když se naše „pokusné krysy“ začali scházet v klinice na pokusný experiment s novým "lékem", byla první věc, která mne napadla: „proč to dělají?“ Nepřišlo mi totiž, že by někdo z nich potřeboval peníze (až na toho Inda – ale i tak byl v obleku). Čekal jsem partu naprostých zoufalců, kteří podepíšou cokoliv! Takže, máme tu partu „pacientů“, kteří jsou docela sympatičtí. Je tu i pestrý výběr osobností. Někteří herci jsou známější (za předpokladu, že se koukáte na stejné srajdy, jako já). Skutečnosti, jako jsou izolované, experimentální prostředí a očekávání prvních testů se už sami postarají o atmosféru a napětí. Styl kamery je místy roztřesený a to mě vadí. Dialogy jsou přesně takové, jaké by asi v této situaci měli být a tím pádem opět podporují realističnost. Vedlejší účinky testovaného léku se dostaví hned první noc. Projeví se zatím pouze u jednoho pacienta, kterého je nutné kdesi izolovat, ale nejsou tak strašné, aby se ostatní nepodařilo uklidnit. Pohled z okna kliniky zachytí sestru, která sprintuje kamsi do temné noci…Asi pro cigarety, nebo pro flašku vodky. To vše se stane v první polovině filmu, která je tedy spíše psycho-dramatická. Druhá polovina již začíná vykazovat prvky hororu. Nicméně je to sugestivní. Možná by bylo dobré kouknout se někdy na film a dopředu nevědět žánr. Fakt, že v tomto filmu prostě očekáváte něco hororového ovlivní celkové vnímání. Akční scény jsou zabírány opět roztřesenou kamerou a je v nich takový zmatek, že nelze pobrat co se vlastně stalo. Ve verzi, kterou jsem viděl, byla dokonce i cenzura! Film má celkově tísnivou atmosféru, která vyvolává nepříjemný pocit. Děj je sice jasně daný, ale některé jeho sekvence jsou zmatečné a neujasněné. Jedná se o velice solidní Bčko!

plakát

Barbar (2022) 

Film se odlišuje od běžných hororů tím, že nenabízí jen jeden dějový tok, ale skládá se z propletených příběhů, které se postupně odhalují a gradují k nečekanému vyvrcholení.  Postava Justina Longa vnáší do filmu humorný prvek, který je v kontrastu s temnou a napínavou atmosférou. Jeho nečekaný a chaotický vstup do děje je svěžím a originálním momentem, který ukazuje jeho komediální talent a dodává filmu dynamiku. Cregger dokázal Longův komediální talent skvěle zakomponovat do vážného hororového filmu, aniž by z něj udělal frašku. Longova postava je sice humorná, ale zároveň uvěřitelná. To je jeden z důvodů, proč film funguje tak dobře - kombinuje v sobě napětí, humor a drama v perfektní rovnováze. Moc se mi líbí dynamický a poutavý styl kamery, který vás vtáhne do děje a drží vás doslova do poslední sekundy. Závěr je pak nečekaný a velmi silný. Celkově je "Barbarian" originální, napínavý a zábavný hororový film s skvělými hereckými výkony, originálním příběhem a poutavým stylem kamery.

plakát

Arctic Void (2022) 

Bčko točené v zimě musí mít větší rozpočet, než Bčko točené v létě. Musíte totiž zajistit víc vrstev oblečení a veliké množství horkých a alkoholických nápojů, případně horkých alkoholických nápojů. Nedej bože, aby se muselo uměle zasněžovat! Ušetřit by se dalo i tím, pokud by herci měli vlastní oblečení. Tohle se natáčelo v Norsku, takže exteriéry jsou impozantní! Hudba v Norštině je také velice dobrým krokem k doplnění atmosféry. Jenže, když je nízký rozpočet, musí se zákonitě na něčem šetřit. A zde se šetřilo. Režisérovi podle mě došlo, že nemají peníze na zaplacení všech herců a tak je prostě nechal zmizet. Dál pokrčoval jen s trojicí těch herců, kteří si řekli o nejnižší honorář. Film je prázdný, jako prázdnota sama.

plakát

Redwood Massacre - Annihilation (2020) 

Můj ty slibný krvavý začátku, dáváš mi velikou naději. Úvod se s vámi nemazlí a hned vás uvrhne do domácí sklepní továrny na zpracování lidských částí. Mihnuvší se zaměstnanec v ochranné masce na způsob Letherface, přesněji řečeno Sackface vypadá klasicky a dobře. Hlavní „anti-hrdina“ Max, který pátrá po známém zabijákovi z lesa Redwood je rozený sympaťák. Ostatní členové „jeho“ týmu se do filmu této kategorie hodí. Prostředí, ve kterém pátrají po zabijákovi - nádherná skotská vysočina krásně doplňuje atmosféru filmu. Závěrečná řežba v bunkru je povedená. Celkově se jedná o skvělé a zábavné nízkorozpočtové Bčko.

plakát

Černý telefon (2021) 

Tenhle film má špičkově zachycenou atmosféru. Prostředí a vůbec výprava se celkově povedla! Naposledy jsem takto skvěle zpracované 80tky viděl ve Stranger Things. Herci, jakoby se snad vrátili v čase, aby mohli hrát v seriálu z 21. století. A teď příběh - ten mi přijde zajímavý, opravdu ano. Duchařiny nemám moc rád a ani nemám rád příběhy založené na paranormálním vnímání - což je zde alfou a omegou. Nicméně to, jakým způsobem hlavní hrdina tyto záblesky vyvolává mě zaujalo. Několikrát jsem se při těchto scénách opravdu lekl. Jenže všechno to pozitivní mi vzápětí kazila realizace těchto záblesků (nechci být konkrétní). Jakoby únosce nebyl schopný vnímat změny, ke kterým došlo v prostorách sklepa. Příběh se potýká s logickými dírami a nekonzistencemi. Konec byl pro mě pak naprosto absurdní. Ale je ospravedlnitelné čekat, že tento film se bude snažit o zachování logiky, když hlavní postavy mají parapsychické vnímání? Takže, pokud hledáte napínavý a děsivý horor, Černý telefon vás nejspíš nezklame. Pokud ale očekáváte propracovaný příběh s logickou pointou, kde si smlsnete na hereckém umění, které bude založené hlavně na skvělém Ethanovi, pak budete zklamaní.

plakát

The Fearway (2023) 

Na tohle „road movie“ jsem se těšil. Trošku mi ten začátek ale pokazila ta Kia. Takové auto se přece nehodí k tomu, aby bylo pronásledováno americkou muscle car! Hlavní postavy vypadají tak, že jsem chvíli zkoumal, zda je můj obraz v pohodě…Bohužel byl v pohodě.  A tak scéna, kdy  naše hlavní nafukovací figuríny vstupují do zapadlé klasické hospody u dálnice a prohlíží si místní „podivíny“ byla vyloženě absurdní. Tak kdo je tady divnej? Všichni ste divný! Tan chlap vypadá hůř, než strážmistr topinka! Proboha! A postavu má jak pupkatej kužel..Já vím, já bych měl psát o filmu, ale nemůžu se od nich nějak odtrhnout. Hlavní záporák je taktéž velmi úsměvná figurka. Vypadá to spíš, jako nějaká pouťová kostýmní šou, než jako filmové masky. Ve filmu se vyloženě povedlo pouze jediné – prostředí. Postupně rozplétaný příběh začal dávat smysl až těsně před koncem. A i když je to povedený námět, tak přišel příliš pozdě a byl tak nešťastně zpracován a propagován, že to celkový dojem nezachrání.