Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

Falko 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl strasne davno este vo vtedajsej Ceskoslovenskej televizii a nikdy nezabudnem na scenu, kde hlavni hrdinovia liezli po chrbate mrtveho Stegosaurusa, ktoreho pouzil aj Spielberg v druhej casti JURSKEHO PARKU (1997) na zaciatku, kde ohrozoval zivot Julianne Moore s ostrymi bodakmi na chvoste. Aj dnes obdivujem triky, animaciu a nadherne farby, ktore su na rok 1955 proste uzasne a vobec sa necudujem, ze si v Amerike divaci mysleli, ze je to ich americky film :-) 09.06.2009 ____ Vladimír Bejval - (Jirka) +++ Petr Herrmann - (Toník) +++ Josef Lukáš - (Petr) +++ Zdeněk Husták - (Jenda) +++ Hudba: Emil František Burian, Vlastimil Pinkas +++ ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem četl skvělou knihu V.A.Obručeva - Plutonia. Byl jsem jí naprosto nadšen a strašně jsem se těšil až uvidím českou filmovou verzi výpravy do pravěku. Bohužel tehdy se muselo čekat až to v ČT někdo zařadí do vysílání... Bohužel pouštěli dříve dokument o Karlu Zemanovi, jeho filmech a tricích... Lecos z Cesty do pravěku se objevilo i v dokumentu... Mrtvý stegosaurus se stupátky na zadní straně makety... Kolmé lezení po skále točené v horizontální poloze atd.... Přiznám se, že mi to zážitek lehce zkazilo. Když jsem pak snímek shlédl, bylo to už po prvním Jurském parku... Doba udělala své. Ale vezmeme-li v úvahu rok vzniku - 1955 - člověku padá čelist v úžasu nad genialitou pana Zemana (a ne jen u tohoto filmu). * * * * ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Úžasné mistrovství Karla Zemana žel zestárlo opravdu rychle, hlavně v posledních letech. A když upustím od revolučního vizuálu, příběh neexistuje, je to spíše dokument a děcka mně těmi přechytralými řečmi otravovali. A absence závěru to zcela poučné zaměření, které ale postrádá jakoukoliv zajimavost kromě toho vizuálu, podtrhuje. Škoda, 4 hvězdy jen pro tu revolučnost. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Nejdůležitějším prvkem je nádherná poezie filmu, čiré dětské fantazijní dobrodružství a přírodopisnost. Raději by školákům měli promítat Cestu do pravěku, než je vodit na 3D dinosaury do IMAXU. Někdo hltal indiánky, já jsem měl v dětství svoji Cestu do pravěku. Právě tenhle film odstartoval můj zájem o trikové filmy a i dnes jsem zastáncem této poctivé ruční práce. - S odstupem času ovšem vidím přílišně naivní film s pěknou spoustou moralitek a dnes až nezdravou dávkou skautství. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Jestli jsem zde s nějakým hodnocením už několikrát nesouhlasil, tak s hodnocením u tohoto filmu mám vážný problém. Pamatuji si, že už jako dítěti se mi tento film příliš nezamlouval, protože mi ta zvířata přišla prostě ,,divná". A čím jsem starší, tak tím mi přijde tento film více a více debilní. Čtyřčlená parta blbounů. Proč blbounů? Chovají se jako blbouni, mluví jako blbouni a dokonca tak i vypadají. Takže čtyřčlenná parta blbounů najde zkamenělinu trilobita a nějakým zvláštním způsobem se ocitnou na cestě napříč vývojem planety. Vy vážně nemáte s tou ,,animací"(animace asi na úrovni extrémně nekvalitního kresleného filmu) problém?? Nikdo z vás? Vážně?? Já teda obrovský. Kdybych to měl říct hodně mírně, tak mě ta ,,animace" zvířat či rostlin dost výrazně srala. Ale mě sral vlastně celý film. Neuvěřitelná slátanina nesmyslů a strašných dětských herců. Jsem si zcela jistý, že tímto filmem by pohrdaly i dnešní děti odkojení na násilí a pokemonech. A jestli jsem si byl někdy odpadem super jistý, tak je to tento případ. !!!ODPAD!!! A kdybych mohl dát 2 odpady, tak dám raději 3. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Karel Zeman chtěl původně natočit „Cestu na Měsíc“, ale zalíbily se mu pravěké malby Zdeňka Buriana a dostal nápad natočit raději Cestu do pravěku. (mar48)
  • Scéna souboje stegosaura s ceratosaurem je pravděpodobně inspirována mimořádně podobnou scénou z filmu Fantasia (1940), kde spolu v podobné choreografii bojují stejné druhy. Ve Zlínských ateliérech, kde Karel Zeman pracoval, byly oblíbené trikové filmy (mimořádné oblibě se těšil King Kong z roku 1933, který se v pracovním kinosále ateliérů promítal velmi často) a tamní filmaři zbožňovali také americké kreslené grotesky včetně filmů ze studia Walta Disneyho. Je tedy velmi pravděpodobné, že Zeman Fantasii viděl a nechal se jí inspirovat. (Landauer)
  • Scény s lejakom, ktorý sprevádzal chlapcov po ceste tropickým pralesom, pomáhali vytvárať dvaja hasiči. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama