Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový dokumentární snímek Víta Klusáka 13 minut vychází z jednoduché a o to účinnější úvahy: Nikdo z nás by se nechtěl stát viníkem závažné dopravní nehody. Nikdo z nás by nechtěl na vlastní kůži zažít okamžiky blížící se – a přitom úplně zbytečné smrti. Nikdo z nás by nechtěl do konce života žít s vědomím, že jsme někomu blízkému, či naopak úplně neznámému, sebrali život. Prostřednictvím pěti viníků tak snímek vypráví příběhy řidičů, kteří si výše uvedeným prošli a stále procházejí. Řidičů, kteří našli odvahu svou vinu přetavit do vzkazu, který se tak stává nejen nástrojem prevence. (Hypermarket Film)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (127)

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Jako vždycky od Klusáka poměrně svérázně zpracovanej dokument, ale výsledek je vcelku efektní. Jen mi teda přišla škoda zaměřit se pouze na vysokou rychlost. Přece jenom aspoň jeden příběh viníka nehody zapříčiněný z jinýho důvodu (nepozornost nebo alkohol) by působivost celýho dokumentu zase o něco posunul. Na druhou stranu i v rámci tohohle jednostrannýho zaměření se podařilo na diváka dostat aspoň malou část z těžko přenositelný zkušeností viníků nehody, že jedna chyba (mnohdy zbytečná hloupost a risk za volantem) dokáže změnit a ovlivnit celej život. Prostě nic, čim by si chtěl člověk dobrovolně projít. A když tenhle dokument aspoň pár řidičů přiměje za volantem víc přemýšlet a trochu se zklidnit, bude to fajn výsledek, čtyři hodně slabý hvězdy. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Skôr by to asi mohlo mať názov 4 vteřiny. Ale to je jedno. Pôvodne som myslel, že uvidím dopravné nehody pozbierané niekde na internete a pôjde z nich strach a úzkosť zmiešaná s rešpektom. To sa vlastne dokumentu dosiahnuť podarilo, ale iba v málo momentoch. 13 minut pozostáva zo spovede piatich účastníkov dopravných nehôd, ktorí (s výnimkou jedného) na ceste zavinili smrť. Títo ľudia pred kamerou debatujú a spytujú si svedomie, pričom réžia nám ukáže krátku rekonštrukciu dopravnej nehody. Niečo sa určite dalo viac dotiahnuť a spraviť lepšie, ale na priemer to stačí. Nič svetoborné, aj keď veľmi dôležité. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Pokaždé je to velmi podobné. Řidič nepřežil náraz do stromu, o který zdemoloval své auto. Při riskantním předjíždění v rychlosti nezvládl svůj vůz a vyjel s ním mimo silnici. Záchranáři už šoférovi nedokázali pomoci. Vysoká hodnota na tachometru je přece cool. A nejlépe v pořádně výkonné káře. Jeden spěchá, druhý machruje. Ten hovoří o pouze jednom svítícím světle protijedoucího auta, jiný prý jel trochu rychleji. Sto šedesát. Režisér Vít Klusák, který po boku Báry Chalupové trhal návštěvnostní rekordy kin s dokumentem V síti, vyzpovídal pětici viníků dopravních nehod. Osudové momenty nejprve slyšíme jejich slovy. Dojde na popis událostí, na emoce, ale i na výmluvy. Sebereflexe místy chybí. V ateliéru se pak hříšníci setkají s herci, kteří ztvární je i další účastníky jejich nehod. Chtějí být autentičtí, takže nechybí nepříjemné dotazy. Na výmluvy přestává být prostor. A to se místy zapojí i rodiny obětí. Samozřejmě i pomalá jízda může znamenat riziko, na pranýři jsou ale logicky mnohem častěji přehnaně rychlí šoféři. A pak jde o vteřiny. Agresivita není daná rychlostí, ale chováním. Výsledkem je poměrně citlivá sonda do duše tuzemského řidiče, kdy ono vědomí nevratnosti osudového okamžiku musí být „šílené“. Je to upřímné, chybí tradiční fráze. Jednou hovoří zoufalí zdravotníci natvrdo o „smrťáku“, jindy se viník ocitne v nemocnici hned vedle jedné z obětí svého střetu. Jen plenta je odděluje, ovšem každé slovo jeho telefonátů si vyslechne. Na konci bych ovšem rád slyšel i nějaká soudní fakta zúčastněných. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Silný dokument, sama jsrm takovou černou vteřinu zažila, byť ne jako viník, ale také u té příšerné nehody vyhasl jeden život zcela zbytečně, vinou floutka, který se místo věnování volantu, věnoval mobilu a v obci to napálil 100km rychlostí do několika osobních aut náklaďákem, kdy se nad všemi přeživšími jejich andělé nevídaně nadřeli..., taky najednou čas běžel jinak, taky voněly květiny a keře, ptáci zpívali a taky následně došlo na letité výčitky, že co by bylo, kdybych tehdy jela pomaleji, nebo rychleji, kdybych změnila tok událostí, a taky se celé roky bojím stejného nárazu, který nejde vyhnat z hlavy, té nepředstavitelné hrůzy, která se souběhem několika různých událostí, stává až moc často... Kdo nezažil, ať je rád. Vít Klusák ty momenty a stavy vystihl docela přesně. A toho debila, co se třese, až zase sedne za volant, toho vymaštěného, nesoudného, vyšklebeného blba, toho fakt někam zavřít! To snad není pravda. A ten "náš" dáreček? Ale nebudu vás rozesmívat výškou "symbolického" trestu.. Mně osobně, ačkoli rovněž poškozené, je chabou útěchou, že v tom autě tehdy nejela rodina s třemi dětmi. A že jsem to přežila já, i několik dalších, přešťastných. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další poutavý dokument Víta Klusáka, přinášející další silné téma k zamyšlení. Tentokrát zpracovává osudy pěti lidí, kteří způsobily těžkou a většinou smrtelnou autonehodu. Máme zde výpovědi zúčastněných včetně rekonstrukcí daných nehod. Klusák vše zpracovává formou, která dokáže vtáhnout a nejsou to pouhé mluvící hlavy. Určitě existuje celá řada daleko silnějších příběhů, ale i tak se při sledování člověk zamyslí, přestože svůj styl jízdy asi nezmění. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

Související novinky

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama