Reklama

Reklama

Kde zpívají raci

  • USA Where the Crawdads Sing (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Úchvatný, tajemný příběh podle úspěšného knižního románu „Kde zpívají raci“ vypráví o Kye, opuštěné dívce, která až do dospělosti vyrůstala sama v nebezpečných mokřinách Severní Karoliny. Celé roky se šířily po Barkley Cove historky o „dívce z mokřin“, které izolovaly strohou a odmítavou Kyu od místní komunity. Když se v Kyině životě objeví dva přitažliví mladíci z města, začne se novému, neznámému světu otevírat. Jenže ve chvíli, kdy jednoho z nich najdou mrtvého, ji komunita bez váhání označí za hlavní podezřelou. Případ se začne rozvíjet, je stále nejasnější a hrozí, že budou odhalena mnohá tajemství, pohřbená v mokřinách. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (214)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Film Kde zpívají raci upoutá diváka zaprvé nádhernými exteriéry rozsáhlých bažin a zadruhé i příběhem, byť to ale místy zavánělo červenou knihovnou. Vedle bodrého Davida Straithairna a slizkého Harrise Dickinsona mě oslovila pro mě dosud neznámá Daidy Edgar-Jones, která byla skvělým ztělesněním divoké nevinnosti (či nevinné divokosti). Vedle kriminální zápletky a milostného příběhu mě zaujala linie s ilustracemi přírody (hned jsem si vzpomněl na dokument Ptáci Ameriky). V závěru film možná působí jako přeslazená pohádka, nicméně i takové příběhy mě dokážou mile oslovit. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Nejprve bych rád uvedl, že knižní předlohu jsem nečetl. Filmový produkt se mi dost líbil. Silný příběh, který mě upoutal k židli a také nejednou překvapil, spolu s úžasnou přírodou v čele se super obsazením. Nepíšu zde jen o hlavní roli, ale i o výrazně menších roličkách, které ale tomuto artíku dávají šmrnc. Nemohu jinak než vřele doporučit. ()

Reklama

Qitek 

všechny recenze uživatele

Jako, že se celá rodina na sebe navzájem vysere a tu nejmenší nejkřehčí opustí i poslední člen rodiny a nechá ji napospas agresivnímu fotrovi... O.k. Řeknu si, všichni do jednoho jsou to sobecký kurvy ( což nevím, jestli byl záměr ). To, že dívka z bažin je nejlépe oblékanou dívkou kam lidské oko dohlédne, i přes fakt, že se celý svůj život straní lidí, už mě trochu pleskalo přes rypák. I fakt, že její barák, ve kterém žije celou dobu sama, nijak nechátrá. Nevím no. Ta naškrobenost tomu sráží kolena od A do Z. Trošku upocenosti, potrhanosti a špíny by teda rozhodně v tomto případě neškodilo. Ta červená knihovna v popředí se dá přežít. Ta krimi/soudní linka, ta je pak už bohužel docela dost nudná. A ta ,,černá a bílá" na každém rohu? Dost mě to sralo. Přitom takový potenciál. Silný to mohlo být. 50% ()

sPaRk 

všechny recenze uživatele

Kvalitní drama z prostředí louisianských bažin a močálů, jedné z mých nejoblíbenějších filmových lokací. Některé události se oproti knize berou hodně ve zkratce, čímž místy schází potřebná hloubka a pocítí to i předlohou nedotčení, ale je to pochopitelné, snímek by měl jinak přes čtyři hodiny. Čtenář předlohy si podle mě film plně neužije a nedocení, když celou dobu disponuje znalostí pointy a vyústění. Nezjišťoval jsem si dopředu vůbec nic, což doporučuji i všem ostatním, a to nejen v tomto případě. Vůbec je to takový současný nešvar, že ještě před samotným uvedením filmu je internet zaplaven sáhodlouhými trailery, rozhovory s tvůrci, promo materiálem, previews. Jasně, člověk se tomu může aktivně vyhýbat... just sayin'. Pokud nemáte attention span průměrného tiktok uživatele, u závěrečných titulků vás zaplaví všechny ty úvahy o relativnosti viny, trestu a spravedlnosti vůbec. Cením, že to nemělo ten laciný netflixovský look a výpravu, i když pětatřicítka by tomu slušela ještě o fous víc. A hlavní představitelka je výborná. Víc takových filmů. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Kde raky spievajú, žaby hrajú na bicie a ryby na gitaru. Hotová kapela v močiari. Ďalšia bestselleráčová blbosť, ktorá je absolútne nerealistická, ale má pôsobiť realisticky. Dievčatko by v močiari prežilo asi rovnako, ako keby som ho vystrelila na Mesiac. Možno by si z krátera urobilo domček, vyhrabalo zdroj vody, začali by rásť podivné rastliny a po ich zjedení by sa sama rozmnožila a založila celú mesačnú civilizáciu. Koho zaujíma nejaká vražda? Navyše okrem toho, že neznášam plahočenie sa v močiari a hmyz, pre mňa strašná nuda. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (16)

  • Keď sa Chase (Harris Dickinson) pýta: "Zaujímalo by ma, čo robí oblohu modrú?", Kya (Daisy Edgar-Jones) odpovedá: "Modé a fialové vlnové dĺžky slnečného svetla... odrazia sa od plynových častíc v atmosfére a rozptyľujú sa." Vo fyzike sa to nazýva Rayleighov rozptyl. Podobný fenomén, nazývaný Tyndallov efekt, spôsobuje, že modré oči sú modré, aj keď v ľuďoch nie je modrý pigment. (Pat.Ko)
  • Všetky adresy vydavateľov, ktoré Tate (Taylor John Smith) dáva Kye (Daisy Edgar-Jones), majú PSČ. V roku 1962 jej dal zoznam; prvé poštové smerovacie čísla boli zavedené až 1. júla 1963 a bežne sa používali až koncom 60./začiatkom 70. rokov 20. storočia. (Pat.Ko)
  • Kya (Daisy Edgar-Jones) zakrúžkuje 4. júl 1962 v kalendári, v ktorom vidíme, že to vychádza na sobotu. Ten dátum vlastne vyšiel na stredu. (Pat.Ko)

Související novinky

Startuje týden nejúspěšnějších filmů

Startuje týden nejúspěšnějších filmů

14.12.2022

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 15. do 21. prosince tohoto roku BestFilmFest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama