Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Irina (40) je svobodná matka původem z Ukrajiny žijící na českém maloměstě. Pro svého syna Igora (14) by udělala cokoliv. Platí mu tréninky gymnastiky, pomáhá mu se školou a už řadu let se snaží pro oba získat české občanství. Když Irina odjede na několik dní na Ukrajinu, aby si nechala prodloužit víza, Igor zůstává v Čechách sám. Na Ukrajině ji ale zastihne nečekaná zpráva. Igora kdosi surově zbil, leží v umělém spánku a čeká na operaci. Hlavním podezřelým ze zdánlivě bezdůvodného útoku jsou místní Romové, což Igor po probuzení z umělého spánku potvrdí. Irina se rozhodne bojovat za spravedlnost a její boj mobilizuje celou společnost. V mnoha případech ale jednostranně. S rostoucí nenávistí a útoky vůči Romům, se Igor rozhodne mámě říct, co se onu osudnou noc skutečně stalo… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (96)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Mohla to být slušná epizoda do random krimi seriálu, kde by proložila nesmyslné množství vražd. Existují i jiné trestné činy. Blaško si však celovečerní formát obhájí, protože osvěta a veřejný zájem. Tepání do představitelů města, developerů, populistů, novinářů i samotných obětí je místy stylové, ale táhne se jako smrad. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mnozí si moc dobře pamatujeme, jak si ukrajinská matka z Břeclavi nejprve prožila krušný zážitek se zprávou o těžkém zranění syna, následně s informací, že za ním stojí napadení trojicí mužů, a ve finále, že za událostí ve skutečnosti stála lehkovážnost chlapce, který následně obelhal nejen ji, ale i policii a celou zemi. Velké sídliště a nesnadné soužití Čechů, Ukrajinců a Romů. Samozřejmě také Irina jako ostatní menšiny i po letech v Česku vnímá pohledy skrz prsty, ač se snaží zodpovědně pracovat, vychovávat syna a zapojovat se do chodu společnosti – třeba tím, že zkusí štěstí s vlastním kadeřnictvím. Postav je tu ale víc a každý manipuluje pravdou podle svého a podle svých úmyslů. Uprostřed rozjetého vlaku se však Irina dozvídá nepříjemné skutečnosti, které jí dokonale sahají do svědomí. Ač je téma zatraceně silné, režie profesionální a tvůrci pracují s neutěšenými reáliemi současného Česka, výsledek je místy unylý a nevtahující, a to si nemyslím, že bych potřeboval (pracuje se hodně s náznaky) vše dostávat na zlatém podnose. ()

Reklama

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvýraznějších proudů evropského festivalového artu se se značným zpožděním dostal i k nám. Znalci rumunské tvorby budou odškrtávat povinné položky, většina náročnějších diváků přesto může být nadšena, že i u nás vzniklo něco takto promyšleného a silného. Více zde. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Michal Blaško je rozhodně jedním z režisérů, které je dobré sledovat. Asi si umím představit výraznější konec tohoto psychologického dramatu, ale to je jediná výtka. Obsazení ukrajinských herců do hlavních rolí sice vypadá strašně aktuálně, ale přišlo ještě před válkou na Ukrajině. Vita Smačeljuková je každopádně jako matka řešící bezvýchodné dilema dokonalá. ()

Muel 

všechny recenze uživatele

| nutprodukcia | Film Obeť, ako jeden z nominácií na najlepší film v ocenení Slnko v sieti, ma nechal chladným. Film je úplne schopne natočený, réžia obstojí na európsky nadpriemer, herecké výkony sú veľmi dobré a celkovo ide o nadpriemerne vyzerajúci a ozvučený snímok, ale keď sa bavíme o nejakom emočnom prežití alebo nebodaj strhujúcom prevedení, tam film zlyháva veľmi tvrdo. Viac TU. | Hodnotenie: 6/10 | ()

Galerie (26)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení ukrajinsko-slovenské hranice probíhalo na přechodu Hatě na Znojemsku, exteriéry nemocnice jsou pak ze Znojma. V severních Čechách se natáčelo v Ústí nad Labem a na litvínovském sídlišti Janov. V Plzeňském kraji se točilo v nemocnici v Klatovech. (starydivak)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Reklama

Reklama