Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu

Recenze (478)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Bond 2 - Sean Connery zde dokazuje, že právě on je tím pravým agentem Jejího Veličenstva - Bondem, Jamesem Bondem - který má právo nosit označení 007. Vdechnul mu život, dal mu podobu a ukázal, jak má správný špión vypadat. Ostatní představitelé už jen dobře či hůř pokračovali, resp. pokračují (díky za to) v započatém díle. Srdečné pozdravy z Ruska obsahují mnoho úžasných hlášek, z nichž jedna je lepší než ta druhá. Connery vyšperkovává svoji postavu, působí jedinečně a činí tento film geniálním a pěti hvězdičkovým dílem série. Zápletka, Bond girl, záporáci, hračky pana Q, hudba a v neposlední řadě také prostředí, to jsou důvody, proč neváhám a hodnotím čistokrevným a plným počtem. Od té doby jsem se k žádné neotočil zády. :) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Je vůbec možné, že tenhle film byl natočen v roce 1963? Chytrý scénář, solidní napětí, dobré lokace, velmi dobře využitá hudba. Tentokrát dojde v lokacích na Benátky a Istanbul, což je skvělý výběr, zvláště Konstantinův rezervoár ze 4. století vypadá úchvatně. Kamera vážně kouzlí, kde se dá. Není to trapné, jako moderní thrillery, a rozhodně vše dává smysl, na rozdíl od moderních thrillerů. Přitom tady stačí dva výbuchy, a ne demolování celého města superhrdiny. Návštěva u cikánů se mi rovněž moc líbila, dobré využití tradičních prvků. Vůbec postava Aliho Kerima v určitých chvílích Bonda dokonale zastíní, ty suché hlášky a jeho postoj nad věcí jsou dokonalé. A samozřejmě mne jako našince mrzelo, že Čechoslováka zabili. Ano, pod M pracuje nejlepší československý šachista! Když se nad tím zamyslím, navíc měl pravdu - on vymyslel geniální plán, který fungoval skvěle v několika vrstvách, ale lidi to pokaňhali. Někteří agenti Spectre se dokonce chvílemi chovají jako najatí idioti. Skutečně mistrovsky natočený thriller, který ve scéně nahánění Bonda vrtulníkem dal vzpomenout i Hitchcockova Na sever severozápadní linkou. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že v různých akčních či dobrodružných filmech Američané a Briti rádi obsazovali do vedlejších rolí španělské nebo mexické herce. Pedro Armendárize neznám a dost mne překvapil jeho náhle tragický osud po natočení tohoto snímku, o kterém jsem si teď přečetl, ale byl z celého filmu pro mne asi nezajímavějším protagonistou. Zejména ve chvílích, kdy Bond se svým trochu exotickým přítelem Kerimem zažívají během špionážních akcí zajímavá dobrodružství, mne ten film hodně bavil. Scény z vlaku mají v sobě ohromný spád a pěkné vyvrcholení s další povedenou vedlejší postavičkou, trochu praštěného záporáka Granta. Connery mne bohužel nijak neohromil, jedině jsem se pobavil u jeho občasného hláškování, hlavně po legendární bitce s Grantem ve vlaku. V jistých chvílích jsem si ale řekl: škoda, že tohle je film s Jamesem Bondem, resp. tedy že hlavní postava se stává pro všechny tím velkým legendickým hrdinou a tvůrci mají povinnost ukázat ho jako nesmrtelného borce, který dokáže zvítězit i v nepravděpodobných situacích. Dramatičtější příběh o špionovi z dob studené války, bez předem očekávatelného výsledku, by se mi líbil víc. Což o to, jako oddechovka u kultovního filmu 60. let to bylo docela fajn a na zatím jedinu oficiální "bondovku", na kterou jsem se podíval, budu moci vzpomínat i v dobrém. 60% ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Druhá bondovka už obsahuje skoro všechny typické prvky - přibyl Q a jeho vynálezy, objevila se i titulní píseň (bohužel docela slabá), samozřejmostí je zajímavý příběh, vysoké tempo, suché hlášky, sličná (ruská) Bondgirl a dokonalý Sean Connery. Chybí snad jen hlavní padouch Blofeld (zatím pouze hladí svou kočku). Tenhle přes čtyřicet let starý biják mě pohltil víc než příliš nadsazené a ironické hi-tech pecky s Brosnanem. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tak trochu North By Northwest mezi bondovkami (Bond obětí hry, kterou řídí jiní + přiznaná citace slavného náletu práškovacího letadla). Akčních scén není mnoho, ale patří k těm nejlepším, souboj v jedoucím vlaku je jenom o málo syrovější než bitky muže proti muži v bourneovkách. A do Taťány jsem se platonicky zamiloval už v raném mládí. Jedna z nejlepších. 85% Zajímavé komentáře: Marigold, Legas, ]V[()Rt ()

Galerie (219)

Zajímavosti (60)

  • Na plakátu k filmu má Bond (Sean Connery) v ruce pistoli Walther LP 53, což byla vzduchovka. Signální pistole, kterou použil Bond při honičce v motorových člunech, byla Webley & Scott No.1 Mk. III. (JohnSmith)
  • Šestiminutová bitka ve vlaku mezi Bondem a Grantem se natáčela dva dny. (džanik)

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama