Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pierre Anthon a jeho spolužáci právě začali chodit do deváté třídy. Pierre Anthon zničehonic prohlásí, že život nemá smysl, odejde ze školy, vyleze na strom a odmítá z něho slézt. To mezi spolužáky vyvolá existenciální krizi. Rozhodnou se shromáždit své nejcennější věci a vytvořit „hromadu smyslu“, jež by Pierra Anthona přesvědčila, že nemá pravdu. Začíná nebezpečná, znepokojující a kontroverzní studie o tom, na čem skutečně záleží. To, co začalo nevinnou obětí, se brzy promění ve spirálu psychologického násilí: čím bolestivější je oběť, tím více znamená a tím více se požaduje od dalších v pořadí. Nic je surový a neučesaný příběh o skupině mladých lidí, kteří se tváří v tvář nesmyslnosti života vydávají pryč z bezpečí a nevinnosti dětství. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (17)

Rooseman 

všechny recenze uživatele

A jaký to má všechno smysl? Na otázku, kterou si jednou za čas po večerech klademe asi všichni, melodramatické Nic neodpovídá. Logicky ani nemůže. Ale dráždí, znechucuje, odevzdává se a hlavně mluví na diváka. Jde o jedno z top děl s filozofickým přesahem, které jsem za poslední roky viděl. Zároveň je to něco, od čehož neodejdete se stejným pocitem jako na začátku. I když jednotlivé dospělé postavy skřípou stejně jako jejich nebetyčná benevolence, rád v tomto případě přimouřím oko. Na ničem totiž nezáleží. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama řízlé Thrillerem se sociálním přesahnem. Kdo rád Sever a především ženy, které mají děti, si klidně hvězdu mohou připsat. Příběh se zaměřuje na žáky 9. třídy, kde jeden z žáku při vyplňování dotazníku z ničeho nic prohlásí, že život nemá smysl a sebere se ze třídy, vyleze na strom a odmítá slézt. Jeho spolužáci postupně začnou obětovat různé věci, aby jej přesvědčili slézt dolů. Námět je docela zajímavý, rozhodně to opět ukazuje, že děti na Severu jsou tak trochu zvrácení ( už jsme viděli spousta filmů s dětskými ústavy, které pochází právě ze severních krajin) začíná se zlehka a ke konci začne přiostřovat ( sice nic moc explicitního, násilného a šokujícího se čekat nedá), ale uříznutí prstu či useknutí hlavy psovi tu alespoň je. Má to naštěstí štědrou stopáž 90 minut, je to docela komorní a minimalistické o pár postavách a je to film spíš k zamyšlení, ale slabší povahy dokáže rozhodit. Já se upřímně tolik nebavil, abych mohl jít s hodnocením výše, ale něco do sebe film má. 6/10. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dvojica režisérov si povedala, že dosť bolo rečí o tom, ako je Lars von Trier najodvážnejší a najprovokatívnejší dánsky tvorca a že by mohol nastať aj ich čas. No a vzniklo niečo veľmi zvláštne, otvorené rôznym interpretáciám, vrátane tej, že Nič je skutočne len o ničom. Od istého momentu vám začne dochádzať, že sa nehrá o fazuľky (či strihanie vlasov) a dej naberá na obrátkach a kontroverznosti. No a vo finále sa môžete buď cynicky smiať spolu s tvorcami, alebo naopak sa smiať na nich. Že život zmysel skutočne nemá a musíme si sami aspoň vytvoriť podobnú ilúziu, my starší vieme už dávno. Možno však ide aj o cynické sa zamyslenie nad tým, čo robí umenie umením a odpoveď tvorcov žiadnych samozvaných "artových" pozérov nepoteší. Predloha bude fungovať zrejme lepšie. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Celý tento film mi prišiel ako ťažký bizár s cieľom zaujať menšinové publikum, ktorému nie je nič sväté. Príbeh so stupídnym scenárom postaveným na jednom pošahancovi, čo vylezie na strom a ďalších pošahancoch, ktorí sa ho snažia dostať dole a pritom prinášajú rôzne neadekvátne obety, pričom sa nenájde nikto vrátane polície, kto by toho dementa dostal zo stromu dole. Akože úplný nonsens. Pár myšlienok tu bolo zaujímavých, ale celkový dojem z filmu je proste katastrofálny. 30 % ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Toto je v podstate filozofická záležitosť. Ale Dáni sa zase vytiahli v tom ako najzložitejšie metafyzické otázky matky vied previesť do pribehovej prudko znepokojujúcej formy. A hĺbavejší diváci môžu potom do omrzenia diskutovať o tom, kto tu bol vlastne horší/lepší/pravdivejší - diabolský nihilista pokušiteľ alebo grupa tých, čo sa stádovo nezadržiteľne šmýkajú po špirále zla? Či hádam je na vine ich okolie, väčšina našej spoločnosti, doba alebo ľudská prirodzenosť, hľadajúca, tlupová a selektívne krutá súčasne..? Alebo napokon tá, čo to celé mimovoľne spustila v záujme nápravy/ zlepšenia/ dobra/ svojich citov a dokázala nado všetky pochybnosti klasické tvrdenie, že cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami? Každopádne, nech už sú činy, motivácie a povahy jednotlivých detí vo svojej konkrétnosti akékoľvek, hlavný spúšťač, teda ten, čo už je mu všetko jasné a vzdal sa hľadania zmyslu aj robenia čohokoľvek tým, že vyliezol naspäť na strom, je modelovou abstrakciou, neživotným konštruktom.. Takisto chýba nejaká väčšia interakcia s až podozrivo neprítomným okolím deciek z malého mesta. Verím, že v knihe to môže byť rozvedené ďaleko uspokojivejšie.. To však neznižuje efekt tejto principiálne filozofickej spoločenskej výpovede. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Film vznikl na motivy stejnojmenné bestselleru Janne Tellerové, který vyšel ve 30 zemích a po celém světě se prodalo více než 1,5 milionu výtisků. Kniha byla adaptována do více než 150 různých divadelních inscenací. (Film Europe)

Reklama

Reklama