Reklama

Reklama

Komediální drama Air od oceňovaného režiséra Bena Afflecka s Mattem Damonem v hlavní roli podnikavého manažera společnosti Nike, Sonnyho Vaccaroa odhaluje neuvěřitelnou spolupráci mezi tehdejším nováčkem Michaelem Jordanem a začínající basketbalovou divizí Nike, která díky značce Air Jordan způsobila revoluci ve světě sportu a současné kultuře. Dojemný příběh sleduje hazardní hru nekonvenčního týmu, který rozhoduje o kariéře a v němž jde o všechno a nekompromisní vizi matky, která zná hodnotu obrovského talentu svého syna, a basketbalového fenoména, jenž se stane nejlepším hráčem všech dob. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (254)

HAL 

všechny recenze uživatele

Příjemně a svižně natočený film o ničem. Resp o jednom marketingovém nápadu a jak se ho povedlo provést, ale to je pořád celkem nezajímavé, když ten nápad se netýká ničeho důležitého, ani jeho naplnění neprovází prakticky žádné drama, a film k němu nepřidává ani žádný ono téma reflektující přesah. Celé je to jen oslava marketingového bullshitu, kde i samotné vymýšlení té boty zabere ve filmu zdaleka nejmíň prostoru a probíhá stylem: "Ahoj nerde ze sklepa, vymysli nám do pondělí botu a hlavně ať je hezká". Kdyby Affleck a hlavně Damon nebyli tak skvělí herci, které by bylo fajn sledovat ať už dělají cokoli, tak by Air neměl čím zaujmout. Snad jen tím jak intenzivně tlačí svou osmdesátkovou stylizaci, ať už skrze rekvizity, nebo soundtrackem co jak kdyby z GTA: Vice City vypadl. 6/10 ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Je Springsteenova hitovka Born in the U.S.A. motivační vypalovačkou, nebo sžíravou kritikou? Nejspíš od obojího trochu a stejné ambice by možná chtěla mít i tahle sportovní biografie, pod níž jsou podepsáni hlavně Ben Affleck a Matt Damon. Fetišistické nadužívání osmdesátkových propriet a vzájemné popichování korporátních kancelářských krys však má odlehčit a snad i trochu zakrýt fakt, že v jádru vyprávění jde hlavně o reklamu na Nike. Reklama je to však stylová, a to především pro milovníky basketbalu a Michaela Jordana. Affleck se jako režisér nepokouší o bleskově sestříhané dialogy ve stylu Adama McKaye či podobné formální kudrlinky, naopak nechává vyniknout herectví Matta Damona, ve své obyčejnosti tak sympatické. S pomocí hlavně Violy Davis a Chrise Messiny rozehrává upovídané drama, z něhož je patrné, že se autor scénáře Alex Convery učil hlavně od Aarona Sorkina. Takže pokud k aspoň jednomu ze zmíněných jmen (tedy Damon, Sorkin, Jordan) chováte sympatie, nejspíš vás tahle nepřekvapivá, i když zdatně zpracovaná konverzačka zaujme; a i v opačném případě ji přečkáte bez úhony, ale z hlavy se vykouří velmi rychle. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je neuvěřitelný jak se dá zpracovat obchodně marketingový příběh do kvalitního, dynamického a absolutně nenudícícho filmu.  Matt Damon si je vědom svých hereckých hranic a proto si umí vybírat role tzv na míru, tedy ty postavy, které mu dokonale sedí a i tady rozhodně film svou přítomností nějak nekazí. Zajímalo by mě, jak moc rád se na sebe Matt dívá, protože zoom na jeho obličej byl opravdu v míře hojné. Ben má sice absolutně šílený učes a realtivně malou roli, ale o to více vyniká jeho sebejisté režisérské vedení . Mám rád, když filmy voní osmdesátkama a tenhle je vysloveně osmdesátkama prověnen skrz naskrz, hudbou počínaje, rekvizitama konče. Ben prostě umí udělat atmosféru, dialogama mění trefně nálady příběhu z dramatu na fórek a zase zpět. Moc sympatický snímek. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Krátce před začátkem projekce jsem kolegům říkal, že Air bude muset být sakra dobrý film, protože příběh o tom, jak vznikly sportovní boty, které se dobře prodávaly, mě ani v nejmenším nepřipadá zajímavý. Ale naštěstí se s přibývající stopáží ukázalo, že vlastně možná ani režírujícímu Affleckovi. Jistě, Air je pořád o tom, jak Sonny Vaccaro zkoušel ukecat rodinu Michaela Jordana, aby podepsal smlouvu s neúspěšnou divizí Nike, nakonec je to však celé o něčem úplně jiném. O lidech, kteří vědí, že jsou průměrní a že jejich jméno pár let po jejich smrti skončí v zapomnění. A že doufají, že budou moci alespoň na chvíli stát po boku legend. Affleck se vyhýbá patosu, ve správných momentech dovede drama odlehčit vtipem a ví, že se může spolehnout na herce. Daří se mu skvěle navodit atmosféru osmdesátých let (už úvodní titulky jsou super), udržovat civilnost a vyprávět na první pohled obyčejný příběh o malých lidech, kteří vycítili šanci udělat něco výjimečného a být u něčeho velkého. Dobrý film ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"U Jordanových šéfuje mama..." Keď si prečítate obsah filmu tak si asi poviete, že to bude nuda, no meno režiséra dáva tušiť, že to tak nebude. Príbeh rozhodne nenudí a zaujalo ma ako sa dá natočiť film o M. Jordanovi bez Jordana. Jeho tvár neuvidíme za celý film, je to stále ten o kom sa hovorí a kamera sníma max jeho pozadie. Milovníci 80-tych rokov si prídu na svoje. Množstvo dobrej hudby, odkazov, interiéry či móda, všetko ok. No a kto rád M. Damona, tak ten si ho užije, pretože je takmer v každom zábere a zdá sa, že kvôli roli čosi pribral. Nie je to film, ktorý si budem z láskou opakovane púšťať, ale kvalita tam je a svojich fanúšikov si nájde. Najviac asi tých, čo si nekúpia iné bačkúrky než Nike.... 80%. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (24)

  • V tomto filme sa niekoľkokrát spomína Mel Turpin, keďže v roku 1984 bol považovaný za jedného z najsľubnejších hráčov draftu NBA. V skutočnosti sa jeho kariéra nikdy nerozbehla tak, ako sa očakávalo, a svoj posledný profesionálny zápas odohral v roku 1990. Po chýbajúcich ponukách skončil ako ochrankár a po duševných problémoch si v roku 2010 vzal život vo veku iba 49 rokov. (Arsenal83)
  • Soundtrack obsahuje dobové hity a Ben Affleck mal v úmysle zahrnúť aj vtedajšie hity od Duran Duran a The Eurythmics, ale práva na použitie týchto piesní by film prehnali cez rozpočet. (Arsenal83)
  • Režisér Ben Affleck neukázal tvár Damiana Delano Younga hrajúceho Jordana úmyselne:Michael Jordan je taký slávny, že som skutočne cítil, že keby ho niekedy mal hrať herec, bolo by ťažké nevzbudiť v publiku pochybnosti, pretože podľa môjho názoru nie je možné niekoho presviedčať, že niekto, kto nie je Michael Jordan, je Michael Jordan." (Arsenal83)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

11.12.2023

V pondělí 11. prosince byly vyhlášeny nominace pro nadcházející 81. ročník slavnostního předávání Zlatých glóbů, které dosud každoročně pořádala Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (Hollywood… (více)

Ben Affleck začal točit svůj nový film

Ben Affleck začal točit svůj nový film

12.06.2022

Minulé pondělí započalo natáčení nového snímku Bena Afflecka (Město, Argo) o tom, jak slavná módní značka Nike v 80. letech uzavřela přelomovou smlouvu s basketbalistou Michaelem Jordanem. Obsazení… (více)

Reklama

Reklama