Reklama

Reklama

Good Old Czechs

  • Slovensko Let domov
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh českých letců RAF a jejich cesta z okupovaného Československa, přes Francii, bitvu o Británii a východní frontu zpět do osvobozené Prahy. Příběh jedinečným způsobem vystavěný pouze na dobových archivních záběrech skrze osobní zkušenost a vyprávění obou letců umožňuje divákům prožít dějinné události i chvíle válečného života a vidět je očima obou hrdinů, jako by se odehrávaly tady a teď. (Pilot Film)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (54)

(Z)denny 

všechny recenze uživatele

No... Co k tomuto počinu říct? Pokud to beru jako poklonu našim letcům, tak dobrý. Rozhodně to není dokument. Pokud nemá člověk něco načtené o té době, tak ze záběrů nepozná, jaký je rok, jaký je měsíc. Letce načetli dvě hůře odlišitelné osoby, kdy se někdy těžko odlišovalo kdo je kdo. A přitom stačilo občas přidat titulek a film by získal o 100% na kvalitě a autentičnosti. Věřím, že muselo dát spoustu práce posbírat všechny ty materiály, ale zůstako to kvalitativně na úrovni nějakého studentského  projektu. Ale jako film do kina? Za mě rozhodně ne ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Veliké poděkování tvůrcům za zdařilý dokument se spoustou zajímavých záběrů, které jsem doposud neviděla.. Pohnuté osudy československých letců RAF za 2. světové války - Františka Fajtla a Filipa Jánského - jsem znala jen letmo, tedy jsem moc ráda za to, že jsem se s nimi mohla seznámit lépe i více, ta smutná dohra po roce 1948 je zarážející a až neuvěřitelně hloupá, bohužel stalo se to.. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že o českých letcích v RAF, toho zase tolik nevím. Kromě obecně známých věcí, několika filmů a pár rozhovorů jsem se o tohle téma nezajímal. Také proto jsem se na dokument Good Old Czechs velmi těšil. Podobných dokumentů není nikdy dost. Slouží jako výborné připomenutí našich dějin, zvlášť v takhle dobrém zpracování. Ano, zpracování se mi velmi líbilo. Archivní záběry jsou dobře zrestaurované, občas dobarvené (?), vhodně nazvučené a místy doplněné atmosferickou hudbou. To vše jej dělá atraktivnější a živější. Dobrý nápad byl jako komentář nechat samotné myšlenky a vyprávění pilotů. Někdo může vytknout dokumentu, že není více popisný a chybí v něm uvedení do situace a základní informace. Mně to nevadilo, ale je to v podstatě pravda. Good Old Czech bude nejlépe fungovat jako nadstavba k hodině dějepisu na dané téma, či jako rozšíření obzorů fanoušků našich pilotů RAF. Vadila mi jen jedna věc, dva velmi podobné hlasy vypravěčů, které jsem většinou nerozeznal. Oba příběhy se tak i díky častému přeskakování spojily do jednoho. Přes drobné nedostatky rád nechám pilotů čtyři hvězdy a dál je doporučím. ()

NJD 

všechny recenze uživatele

Poutavě vyprávěný příběh dvou českých letců podpořený originálně sestříhanými dobovými záběry a skvělým hudebním podkresem. Jen by mě zajímalo, jestli volba daných dvou vypravěčů byla záměrně tak špatná, aby to jakože působilo autenticky. Bohužel jsem často musel číst anglické titulky, abych vyprávění rozuměl. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Příklad toho, jak udělat dokument bez standardních mluvících hlav, prostřihů na odborníky v oblasti historie a nesourodě působícího natočeného materiálu. Bojar šel odvážnou cestou, použil jen archivní ilustrativní záběry, namluvené deníkové podklady a dokonalou řemeslnou formu. Rytmizovaný střih, který využívající paralelismů i kontrastů, je sám o sobě na jedničku, ale korunu tomu dává zvukový mix, v nemž se prolínají hlasy "dabérů", minimalistické hudební plochy, ruchy a ticho jako kontrapunkt. Pravdou je, že bych ocenil, kdyby byl dokument delší, a tím pádem méně skákal v čase, ale i tak je to jeden z nejlepších zástupců žánru za mnoho let. ()

Galerie (14)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno