Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krátkometrážní

Poslední recenze (1 226)

plakát

Poslední noc v Soho (2021) 

Promarněná příležitost. Gejzír vizuální kreativity, která diváka uhrane na straně jedné a až přílišná eklektičnost žánrů na straně druhé. Drobné spoilery included. Zatímco překlopení (poněkud černé) college komedie o střetu hodné holky s bitchy světem jejích spolužaček do nostalgického semi-muzikálového retra (ála Půlnoc v Paříži) a následně do čím dál tím víc znepokojivého thrilleru ještě proběhlo dobře, od rozbití stěny mezi oběma hrdinkami jako by filmu spadl řetěz. Následně totiž dochází k další proměně žánru - tentokrát k detektivce - a jakkoli paranormálních jevů začne spíš raketově přibývat, samotný thrill a uhrančivá znepokojivost naopak klesá. Z mého klímání mě příjemně vyrušila jen scéna v samotném climaxu, v níž v giallo stylu z podlahy a postele začnou vyrážet pařáty mrtvých, aby Ellie zachytily, ale mimo tuto scénu je finále snímku spíš zklamáním - didaktická vysvětlovačka "jak to celé bylo" nejenže není napínavá, ale zároveň ozřejmuje něco, co půlka diváctva nejspíš uhodla sama. Proč tedy žánrové metamorfózy první půlky snímku fungují, a druhé ne? Řekl bych, že je to tím, že pomáhají jednomu záměru - postupnému build-upu mrazivé atmosféry, která je napájená jednak zhnusením a strachem nad údělem Sandie, jednak nevyhnutelností stále zlověstnějšího propojování Elliina světa s tím Sandiiným. Jenže ve chvíli, kdy film nejintenzivněji balancuje na hraně thrilleru a hororu, režisér uhne k rozplétání příběhového klubka - a strach se s racionální úvahou, jak známo, nemá příliš v lásce. Drobné loose ends typu nadhozené a nedořešené záhady osudu rodičů Ellie raději ani nezmiňuju.

plakát

Georges Méliès, filmový čaroděj (2020) (TV film) 

Skvělý doplněk k o devět let staršímu snímku Podivuhodná cesta, který je ostatně stylově a záběrem dosti podobný Filmovému čaroději. Není to náhoda - obojí je totiž dílem stejného režiséra. Zatímco snímek, který jsem před lety viděl na LFŠ se však soustředil primárně na Cestu na Měsíc, tento dokument uchopuje podrobněji Meliésův život a ve druhé polovině se pak soustředí na cestu k objevení (a v samotném finále i restauraci) sekundárních amerických negativů několika desítek Meliésových filmů. Pro cinefily povinnost, jakkoli bych uvítal, kdyby byl snímek ještě o půlhodinu delší - a dal tak prostor i pro zhodnocení Meliésovy tvorby kupříkladu od takového Scorseseho.

plakát

Blízká setkání třetího druhu (1977) 

Spoiler v úvodní větě: Musím říct, že jsem celkem chápal, proč se hlavní hrdina nakonec rozhodl opustit Zemi. Protože já mít takovouhle rodinu, odcestuju radši taky. :) Dělám samosebou humor, ale faktem je, že to, co nejvíc podráží filmu nohy, je praktická absence postav, na nichž může divákovi aspoň trochu záležet. Roy má aspoň k tomu, že se chová jako magor, nějaké důvody (ale pokud předpokládáme, že má předložený fikční svět nějakou logiku, měla by se tak chovat i Jillian, což se neděje), ale to z něj nedělá snesitelnější personu. Tenhle fakt je v kontextu Spielbergovy filmografie vlastně překvapivý. Druhý problém, který s Close Encounters mám, leží ve scénáři. První hodina snímku se úplně zbytečně vleče a jediná potenciálně zajímavá linka, která by mohla děj nějak posunout, - totiž vědecko-vládní mise - je hodně upozaděna. Divák místo toho sleduje jen Royovo blbnutí s hlínou a hádky s manželkou. Musím se přiznat, že jsem hodně váhal nad čtyřmi hvězdami - čistě kvůli filmařským kvalitám. Spielberg se už tady ukazuje jako mistr svého řemesla a kamera, střih, zvuk, triky i mizanscéna tady fungují v dokonalé orchestraci. Jenže - k čemu je špičkový orchestr, když partituru, podle níž se hraje, sesmolil o přestávce na svačinu průměrně talentovaný student JAMU? Alespoň jedno musím ale filmu nechat: aluze na North by Nortwesth se povedla na výbornou!

Poslední hodnocení (3 360)

Robert De Niro: Mlčení jako zbraň (2023) (TV film)

13.05.2024

Poslední noc v Soho (2021)

12.05.2024

Hledá se Al Pacino (2021) (TV film)

10.05.2024

Kim Novaková: Hvězda s duší rebelky (2022) (TV film)

09.05.2024

Rivalové (2024)

08.05.2024

Medvědí bratři (2003)

08.05.2024

Georges Méliès, filmový čaroděj (2020) (TV film)

30.04.2024

Blízká setkání třetího druhu (1977)

22.04.2024

Val (2021)

20.04.2024

Reklama

Poslední deníček (5)

Top five z letošní LFŠ (2012)

1. Faust (dir. A. Sokurov, 2011)

2. Slnko v sieti (dir. Š. Uher, 1962)

3. Bez umrtvení (dir. A. Wajda, 1978)

4. Pouto nejsilnější (dir. D. Lean, 1945)

5. Lawrence z Arábie (dir. D. Lean, 1962)

 

Nejlepší camp tohoto ročníku:

I katové umírají (F. Lang, 1943)

 

Největší průšvih aneb jediná projekce, z jejíhož průběhu jsem utekl...

Sweet Sweetback's badassss song (M. van Peebles, 1971)