Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Shaun je obchodník, kterému nikdo neprojevuje respekt. Hádá se neustále s matkou a své dívky Liz si nevšímá. Se svým nejlepším přítelem Edem nejraději vysedává celé dny v hospodě Winchester. Liz už toho má dost a oznámí mu, že od něj odchází. Shaun si uvědomí, že mu na ní opravdu zaleží, a rozhodne se, že bude ke svému životu přistupovat zodpovědněji. Jednoho dne ráno uvidí na své zahradě neznámou ženu, která vypadá jako opilá. Když do ní strčí, žena se napíchne na kůl, a stále žije! Shaun se dozvídá, že nebezpečný virus přes noc změnil většinu obyvatel města na živé mrtvoly. Požádá Eda, aby mu byl po ruce při záchraně Liz i matky. Skupinka přeživších nakonec nachází útočiště v hospůdce Winchester... (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (1 020)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Považujem sa za seriózneho fanúšika horrorovej kinematografie. Preto nemám moc veľkú záľubu vo filmoch parodujúcich tento žáner. Primitívna teenagerská séria "Scary Movie" mi ho doslova zhnusila. Lenže anglický "Súmrak mŕtvych" je úplne iné kafé. S nadhľadom a vtipom reaguje na diela majstra zombie horroru režiséra G.A.Romera. Je to snímok so zaujímavou kamerou, strihom a hlavne dobrými hercami, v čele s ostrieľaným Simonom Peggom. *** ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Příjemná hovadinka plná povedených nápadů jen s pár hluchými místy. Simon Pegg na mě ještě nepůsobí tak okoukaně. Vtipy se valí jeden za druhým, ale přesto je tu místo pro akci. Má to sice pomalejší začátek, ale ke konci se rychlost filmu natolik zvyšuje, že to ani nevadí. Soumrak mrtvých si nehraje na průkopníka žánru, přesto se mu to do jisté míry podařilo... nutno říct že zaslouženě. Možná, kdyby se tvůrci nebáli zajít dál, bylo by to lepší, ale jak říká hlavní hrdina: "Zabít svého spolubydlícího, svojí matku a svojí holku během jednoho dne se na člověka trochu moc." ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak jo, já jsem přese všechno docela citlivá osoba a leccos se mě snadno dotkne, takže když se sama dívám na děsivé filmy, tak se velmi rychle velmi vyděsím a potom se bojím chodit na záchod nebo po bytě a tak. Tuhle situaci v nejhorších případech řeším tak, že na chvíli přeruším daný děsivý film a pouštím si vtipná videa nebo epizody sitcomů typu Červený trpaslík, u kterých se zvesela chechtám, dokud se mi srdeční tep nevrátí zase do normálu. Má to jednu nevýhodu, a totiž to, že sledování jednoho filmu mi tak i s nutnými odbočkami zabere celou noc. A přesně v tomto momentu přichází fenomenální výhoda Soumraku mrtvých, který je už defaultně vybaven vtipnými scénkami pro klid mého srdce. Věčná škoda, že i tady (stejně jako v pozdějším Hot Fuzz) přijde moment, kdy zapomenou na žánrové vymezení a začnou si hrát na drama s "opravdovými" emocemi a celé to odsýpající zařízení se zpomalí. Což je věčná škoda, protože začátek je vybudovaný skvěle. Opakování situací, využití pohybu kamery a střihu, vizuální, zvukové i dialogové gagy, to všechno se s příchodem ho hospody zploští a zredukuje prakticky na nulu. Přijde mi, že to trpí syndromem scénáře odevzdávaného k určitému dead linu (hehe, řekla jsem dead), protože takhle to obvykle vypadá, že si člověk přijde s námětem, ten hýčká jako malé děcko, první půlhodinu až hodinu opracovává tak dlouho, až je z toho mistrovské dílo, a potom oh lala musí nějak sfouknout vyústění a konec, aby to mělo konec, a ten konec je jen jakýmsi hrubým náčrtem, který už nikdo příliš neopracovával. Proto tam doslova stojí postavy v kruhu a mluví na sebe. Věčná škoda. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Jen Edgar Wright má tak velký koule na to aby dokázal namíchat tak delikátní koktejl zombie hororu a romantický komedie.... Shaun of the Dead je totiž esence vizuální komedie, kanonáda meta-žánrových vizuálních gagů, a v neposlední řadě extrémně nahláškovaná a geniálně stylizovaná žánrová parodie, která naprosto perfektně využívá vizuální variace či paralely a satiricky pojímá klišé svého žánru a ironicky se jim vysmívá. Zkrátka dnes již ikonická klasika, která právoplatně získala status kultu a jednoho z nejoblíbenějších britských filmům. Alfou a omegou je zde – krom samotného britského humoru – ústřední duo Simon Pegg & Nick Frost, asi nejikoničtější duo od dob Evy a Vaška. Společně s grindhouse flickem Planeta Terror pomyslný vrchol svýho žánru, na kterej se rád občas podívám i s božím českým dabingem kterej nemá sebemenší chybu. Miluju to ❤ ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Nejzřetelnějším výrazovým rysem, jímž na mě působí většina britských nevázaných komedií, je dojem, že ten který film byl natočen bandou kamarádů, kteří ho vlastně tvořili jen tak sami sobě pro radost a vlastní pobavení. Ono to takhle doslova ve skutečnosti zcela určitě nebude :-)), ale výsledný pocit z pohodových a příjemně bezprostředních filmů to nemění :-). Stejný případ pochopitelně obstarává i "Soumrak mrtvých", jehož nejzajímavějším výstavním artiklem nejsou ani tak zmátožení a gagově vděční zombíci, jako spíš přirození a velmi sympatičtí představitelé mrtvolnou demencí "zatím" nenakažených lidí. Pěkný a zábavný snímeček, který není ani zdaleka určen jen vyznavačům zombie žánru. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (75)

  • Ve filmu zazní, že jediný způsob, jak zneškodnit zombie, je zásah do hlavy. Shaun (Simon Pegg) však známého své matky (Penelope Wilton) zabije probodnutím tyčí do břicha. (The Viper)
  • V marci 2011 poslucháči rádia BBC Radio 1 a BBC Radio 1Xtra zvolili snímku ako druhý najlepší film všetkých čias. Na prvom mieste skončilo Vykúpenie z väznice Shawshank (1994). (Polcas)
  • Vedle obchodu s potravinami si můžeme všimnout kulatého loga firmy "Bub's Pizzas" rozvážející pizzu. Je to odkaz na snímek Den mrtvých (1985), kde herec Sherman Howard ztvárnil postavu jménem Bub. (Stocki)

Související novinky

Edgar Wright chystá duchařinu

Edgar Wright chystá duchařinu

23.07.2020

Režisér a scenárista Edgar Wright už si pomalu připravuje svůj další projekt. Bude jím adaptace krátké povídky Stage 13, která vypráví o duchovi, jenž straší ve filmovém studiu. Od režiséra filmů… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Edgar Wright v zajetí popu

Edgar Wright v zajetí popu

24.06.2018

Režisér Edgar Wright (Scott Pilgrim proti zbytku světa, Baby Driver) si vybral svůj příští projekt, překvapivě však nebude souviset s komiksy, dospívajícími řidiči, ani zmrzlinovými kornouty. Natočí… (více)

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

21.01.2018

Simon Pegg a Nick Frost se proslavili hlavně díky filmům Edgara Wrighta. Soumrak mrtvých následovala Jednotka příliš rychlého nasazení a takzvanou "trilogii Cornetto" zakončila sci-fi U Konce světa,… (více)

Reklama

Reklama