Reklama

Reklama

Příjezd vlaku na nádraží v La Ciotat

(festivalový název)
  • Francie L'Arrivée d'un train à la Ciotat (více)

Obsahy(1)

Dnes již legendární film bratří Lumiérů, kteří sestrojili první kameru a kopírku v jednom. Děj je velice jednoduchý. Statická kamera stojí na nádraží a sleduje přijíždějící vlak. Když vlak zastaví, začnou vystupovat a nastupovat cestující. (RadimFišer)

Recenze (113)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Typický Lumierovský dokument, je dost zajímavé to vidět, ale nějak rozumně to ohodnotit a zdůvodnit už je velmi obtížné. Co na tom také hodnotit, když kamera je statická, zvuk pochopitelně není a trvá to ani ne minutu... Snad leda to, že je to koukatelné a je to výborný dobový dokument. Odchod z továrny je v tomto směru ale ještě lepší. ___ Mylný komentář: dwi - tohle není stránka o Urban legends. Zajímavý komentář: Radko. Vtipný komentář: gr8 escape. Nepochopitelný komentář: Klobouček. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Tak týmto to všetko začalo. O známom filme o vlaku bratov Lumiérovcov počul zrejme každý, ale ani ja som donedávna netušil, že sa jedná iba o 50 sekúnd dlhú sekvenciu. Sledovať v roku 1895 pohyblivé obrázky na filmovom plátne muselo byť naozaj niečo špeciálne a my pri našich dnešných filmových technológiách ani nedokážeme oceniť to, čo týchto 50 sekúnd znamená pre kinematografiu ako celok. A ak je historka o ľuďoch utekajúcich z kina, keď zbadali prichádzajúci vlak iba reklamný trik, tak bratom Lumiérovcom dokonale vychádza až do dnešných dní. L'Arrivée d'un train à la Ciotat odštartoval nielen kariéru francúzskej bratskej dvojice, ale hlavne pomyselný filmový vlak, ktorý je na ceste dodnes a tak skoro určite nezastaví. Vďaka Louis a Auguste! ()

Reklama

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Snímek zachycující příjezd vlaku, který ve své době šokoval spousty lidí, kteří na něj vážili mnohdy dlouhou cestu, aby se mohli mrknout na celou minutu dlouhý film, přičemž velká část z nich před vlakem prchala a ani se nedodívala. Mimo jiné si můžeme všimnout, kam až se francouzské vláčky od toho roku posunuly. Ještě že se filmu ujali hned dva režiséři. Pro jednoho by to byla hrozně náročná makačka. Vždyť celý tento "film" obnášel najít vhodné místo pro kameru a čekat...a čekat...a čekat. Na jízdní řády se tehdy asi až tolik nedbalo. Dost mě mrzí, že když už Lumiérovci měli kamerku a uměli s ní manipulovat, že nebyli trošku kreativnější. Minimálně o celých 100 % víc. Úplně mi nejde do hlavy zdejší hodnocení. Buď jste hrozně ctižádostivá bytost a chcete si zachovat image kinematografického odborníka, nebo trpíte přehnanou láskou k vlakům a dáte plný počet. Druhá varianta je, že patříte do té početnější skupinky a koukáte na filmy hlavně pro zábavu. Potom sáhnete po hodnocení zcela opačném. Toto hodnocení tu není tak obvyklé, protože člověk z druhé skupiny na snímek, jako je tento, jen tak nenarazí. Jediné, co ho k takovému filmu přivede je zvědavost. Hodnocení mezi těmito dvěma extrémy vůbec nerozumím. ()

Trancetino 

všechny recenze uživatele

Pre mňa sú takéto fenomény úplne fascinujúce. Necelá minúta dokázala rozpútať všetko ohľadom obrazu, ktorý sa nám hýbe pred očami. Pre mňa je tento výtvor niečo, ako keď Karl Friedrich Benz zostrojil prvý motorový trojkolesový automobil na svete. Čítam kopec komentárov a vidím len samé dristy. Absolútne neporovnateľné s dnešnou dobou. Nechápem ako niekto dokáže napísať, že to ani nie je film. V tej dobe sa ešte nič netočilo. Absolútne nič. Vie si to tu vôbec niekto predstaviť? Samí chytráci, ktorí by ani nedokázali natočiť s mobilom vlastné padajúce hovno do záchodovej misy (myslím, že už som to tu niekde písal), lebo by im spadol telefón do hajzla, ktorý si kúpili v obchodíku. Oni takú úplne jednoduchulinkú možnosť nemali. Museli to vymyslieť sami. Som šťastný, že to neboli Američania, ale Európania. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Bratři Lumiérové byli až druzí, s prvním kinematografem totiž přišel již 20 let před nimi jistý Jaczek Wojvodowski z Polska. Jeho prvním filmem měl být příjezd vlaku na Dworzec Terespolski ve Varšavě, bohužel se však postavil se svým jediným prototypem kamery přímo na koleje a film, přístroj ani Jaczka se nepodařilo zachránit. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (9)

  • Ikdyž bývá často uváděna jako fakt, teorie o panické reakci obecenstva se nikdy zcela nepotvrdila a v současné době ji výzkumy spíše vyvrací. Je pravděpodobné, že legenda vznikla jako reklamní tah pro přilákání dalších diváků. (Marla Singer)
  • Sekvence o jediném záběru trvající 50 sekund. (Pavlínka9)
  • Diváci v kině se často schovávali pod sedadla, protože si mysleli, že vlak je skutečný. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama