Reklama

Reklama

Pokropený kropič

  • Francie L'Arroseur arrosé (více)
Krátkometrážní / Komedie
Francie, 1895, 1 min

Jeden pán na zahradě zalévá stromy. Za ním se objeví chlapec, který přišlápne gumovou hadici. Zahradník je překvapený a diví se, že voda přestala téct. Začne si prohlížet hadici a v tom okamžiku mu proud vody vstřikne do obličeje. (duklak2)

Recenze (112)

tomiisek 

všechny recenze uživatele

Jeden z prapočátků kinematografie. Na rozdíl od ostatních snímků z té doby již obsahuje příběh - zmíněná scéna s hadicí byla později použita v řadě grotesek. Film lze najít v americké DVD kolekci The Movies Begin - A Treasury of Early Cinema, 1894-1913. Boxset lze zakoupit zde: http://www.amazon.com/The-Movies-Begin-Treasury-1894-1913/dp/B00005YUO9/, recenzi boxsetu lze přečíst zde: http://www.digitallyobsessed.com/displaylegacy.php?ID=3102, boxset obsahuje tyto filmy z počátku kinematografie: http://www.imdb.com/list/0_w5x6QcSok/?start=1&view=compact ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Pokropený kropič je jeden z těch lepších a zaručeně vtipnějších krátkých filmů bratří Lumièrů. Člověk se aspoň krapítek zasměje a může si říct, že to dává smysl a stává se i dnes. Kdo z nás se nekoukl do hrdla hadice, když přestala stříkat, a nedostal spršku do obličeje? Ale dneska vlastně jen málo lidí má zahrádku. Ti, kteří nemají, zřejmě dají horší hodnocení. ()

Reklama

codeas 

všechny recenze uživatele

První filmová groteska, prvně se objevuje rychlý "dostih" dotčeného a zákeřeného. Lumierove se nechali inspirovat kresleným příběhem o 9 obrazích, kdy kluk zašlápne hadic, neteče tedy voda, pak ji však uvolní a zahradníka pokropí. Můžeme zde hovořit o prvním námětu, prvním scénáři, kdy je už dopředu rozkresleno jak celkové dílo bude asi vypada. Kompozice je však neřehledná, špatné zarámování, na zemi je moc listí. Na druhou stranu první gag ve filmu... ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Prvý komediálny kúsok bratov Lumièrovcov a možno prvý gag v histórií kinematografie. Záhradník si v pokoji polieva kvety, možno aj zeleninu, no v tom mu jeden fagan stúpne na hadicu. Voda samozrejme prestane tiecť a tak sa záhradník pozrie do vnútra hadice.... CHYBA!!! Chlapec dostane spravodlivo riadny výprask. Dneska by ho za to zatvorili ale vtedy aspoň dokázali vychovať normálnych ľudí, nie ako teraz. Ľudia v kine sa vtedy museli riadne nasmiať. ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

S úctou k prvnímu filmu a neuvěřitelné kvalitě, které jsem se dvili dávám 4 hvězdy. Je neuvěřitelné jak lehké je téma a jak srandovní je název. Tohle by měla být povinnost pro každého. Jednominutový film, snad poprvé v mém životě. Na to lidé chodili do kina? Úcta k bratřím Lumiérům, i když bych to dokázal i se ségrou. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Do role zahradníka obsadil Louis Lumière svého vlastního. (Mr.Ocek)
  • K tomuto filmu vznikl také první filmový plakát. Ty sice existovaly již dříve, nikoliv však pro samostatný film. (Mr.Ocek)
  • Film sa považuje za prvú komédiu. (ČSFD)

Reklama

Reklama