Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Okrást svatého Petra není jen tak. Zvlášť, když chcete přijít do nebe! Do krádeže klíče svatého Petra jsou zapleteni tři lidé: zloděj Vilém, podvodnice Emílie a Tobiáš, který je v tom ale úplně nevinně. Při přetahování o uloupené věci skončí všichni tři v zámeckém rybníku u vodníka jako dušičky. Když se ocitnou před nebeskou bránou, svatý Petr je pošle zpátky na zem, aby ve stanovené lhůtě našli jeho klíč, jinak přijdou do pekla. Pátrání je zavede na zámek, kde je čeká kromě krásné princezny a dobrotivého krále setkání se zrádnými kancléři a jejich proradnými plány. Výpravnou koprodukční pohádku podle scénáře Petra Hudského natočil Karel Janák v krásném prostředí Zvíkova, na zámku Sychrov a ve Slavonicích. (Česká televize)

(více)

Recenze (314)

UhLee 

všechny recenze uživatele

(4/10). Generický pokus manufakturního režiséra Karla Janáka o vánoční pohádku, která uspěje u českého diváka. Kdybychom žili někde, kde se pohádky nevyrábějí jako na běžícím páse, tak by se mu to možná povedlo. Jenomže husarský kousek se nekoná a je z toho pořádný propadák. Odpadem to nesmrdí, ale Štědrý den to rozhodně důstojně neuzavřelo. Petr Nárožný je výborný český herec a zaslouží veškerý respekt. Jenomže šlo v této pohádce vidět, že ho již jeho herecká síla a šarm opouští - docela smutný pohled. Hlavní představitel Filip Březina je bezesporu velký sympaťák. Jenomže tady, když se usměje, tak to je dosti úchylný úsměv až má divák pocit, že ho chce sníst. Z hereckého obsazení nejvíce vyčníval David Novotný. Jeho absurdní chování jako královského poradce mi na chvíli vykřesala naději, která však vmžiku vyprchala. Dostali jsme totiž neoriginální taškařici, která si uždibla něco málo z několika pohádek, ale vlastně nic nového nepřinesla. ()

Fary 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za snahu, jinak je to hrozná hovadina. Král měl svou dcerušku podle všeho v úctyhodných 65 letech, ale v pánu je evintně královna... Účes Filipa Březiny by se hodil spíš Elienovi z Pelíšků. Proč mají jediní dva hlavní protagonisti (Tobiáš a zloděj) jiný účes než všichni ostatní (s výjimkou rádce)? Pes je taky trochu podivný - takový čistokrevný zámecký voříšek. A louže ve vodníkově příbytku vyvolávají otázku "proč?"... Nárožný je fajn herec, ale v roli (kterou si i tak podle Zajímavostí upravil) je vyloženě sešněrovaný. Vodník má v půlce scén mokré oblečení i když v reportáži o natáčení říkali, jak vymýšleli, aby byl suchý, když leze z vody. V Princezně ze mlejna to zvládli... ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

U nebeských vrátek, svatý Petr prudí, udržuje zmatek, hříchy špatně soudí.“ À propos, já chci taky zlatou rybku! Přál bych si desetihvězdičkovou stupnici, abych Klíči mohl dát 50%, neb 3 hvězdy by byly moc. A další přání? Káď zlatých rybek, samozřejmě. Nelíbili se mi hekající Nárožný, zablešený hafan, ani panoptikum pitvořících se postaviček. V hlavních rolích svinský zloděj, hubatá poběhlice a potulný zpěvák, sice krásný jako Ivánek z Mrazíka, bohužel podobně inteligentní. SLABOMYSLNÉ OKÉNKO: [][] Vítězem soutěže o troubu roku je... vodník, který si zve holku domů. Asi předpokládá, že princezna má žábry. No jo, ale kde? Že by někde pod sukní? A jsou to vůbec žábry?Druhé místo obsadil svatý Petr aka Gandalf krátkovousý, mírně zmatený, který si neviděl do huby: „Tobiási, proč jsi mi neřekl, že jsi nevinný?“ a který sekal ortely „spasení“ a „zatracení“ jak Baťa cvičky. Zvláštní cenu poroty získává Tobiás za scénu před nebeskou branou. Svatý Petr hřímal: „Kde je můj klíč?!“ a Tobiás zaboha nemohl pochopit, o čem je řeč. Přitom ten klíč při honičce držel v ruce. Krasavec ducha mdlého je ovšem ideální partie pro vzdělanou princeznu, neb dva chytří v jedné rodině, to by nedělalo dobrotu. [][] Průměrná pohádka na jedno namočení, jen ponořit, vynořit a pryč. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Výprava 7/10/// PLUS: pěkná skoro "akční" pohádka s dobře rozvrženým dobrem, zlem a polepšenou špatností, herci ve svých rolích vyrovnaní, Petr Nárožný po delší době potěší, postavy a jejich vývoj mě zaujal MÍNUS: obě ženské herečky byly mírně zaměnitelné, S výpravou a prostředky se dobře pracovalo, ale, je zde tušení, že kdyby byl větší rozpočet, bylo by to ještě lepší, triky a prostředími se šetří/// Shrnutí: Ze začátku jsem se sice musel do pohádky trochu dostávat, ale jakmile jsem jí přišel na chuť, tak jsem byl zaujatý a příběh i postavy si užíval. Vše je řemeslně dobře natočeno, herecky zvládnuto bez nějakého přehrávání. Spokojenost.///  Celkem 77%/// ()

William_ 

všechny recenze uživatele

2/10. Nefungovalo zde prakticky vůbec nic. Od nezapamatovatelných postav až po příšerné efekty a pokud někdo tuto pohádku srovnává s Anděl Páně, měl by si zajít k očnímu. Už samotný casting ve mně nevyvolal nic pozitivního, ale nutno říct že herci byli nakonec ten nejmenší problém, neboť dělali co mohli. Zavedl bych otázku, jestli opravdu potřebujeme každý rok novou pohádku která vypadá takto, nebo bychom jednou za 2 roky dostali opravdu kvalitní a propracovanou pohádku na kterou se bude celá republika těšit. Za mě štědrovečerní zklamání. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (11)

  • Filip Březina (Tobiáš) obvykle role v pohádkách odmítá, ale kvůli svoji babičce tentokráte souhlasil. (heczot)
  • Pohádka byla nejsledovanějším pořadem Štědrého dne. Vidělo ji na 2,3 milionů diváků starších 15 let. (SONY_)
  • Lukáš Příkazký, který hraje vodníka, měl při natáčení podvodních scén k ruce potápěče s dýchacím přístrojem. (heczot)

Reklama

Reklama