Reklama

Reklama

Strašák

Trailer

Na prašné silnici kdesi na jihozápadě se potkají dva tuláci. Propuštěný trestanec Max (Gene Hackman), který má rád teplo (a proto má na sobě několik vrstev svetrů) a taky hospodské rvačky, kvůli nimž se často dostává do konfliktu se zákonem, a bývalý námořník Lion (Al Pacino), křehký důvěřivý mladík, který cestuje za svým dítětem, jež nikdy neviděl. Oba muži spojí své síly a cestují ve dvojici, stopem, na nákladních vlacích, jak se dá. Nejdřív do Denveru za Maxovou sestrou, pak do Detroitu za Lionovou ex-manželkou a nakonec do Pittsburghu, kde má Max našetřené peníze a hodlá si za ně otevřít umývárnu aut. Jejich tragikomická anabáze za štěstím v netečném světě má však víc zákrut, než oba předpokládali. Nakonec to nejcennější, co na své cestě získají, je vzájemné přátelství... Snímek Strašák (1973) režíroval bývalý fotograf Jerry Schatzberg (nar. 1927), jenž předtím zaujal působivým portrétem narkomanů Panika v Needle Parku. Do hlavních rolí obsadil nastupující herecké hvězdy Hackmana a Pacina, kteří se mu odvděčili mistrovskými výkony, překonávajícími i slabší místa v původním scénáři Garryho Michaela Whitea. Film měl svou mezinárodní premiéru na MFF v Cannes, kde byl oceněn Zlatou palmou (ex aequo s britským snímkem Námezdní síla). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (178)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja mám pri súčasných nezávislých európskych (ale aj svetových) filmoch pocit, že čerpajú predovšetkým z nového hollywoodu konca 60tych a 70tych rokov. Z filmov ako Polnočný kovboj, Malé životné etudy, Coming home, Posledné predstavenie, Easy rider, alebo priamo z tohto filmu. Námety sú jasne dané: spoločenská lúza, dezilúzia ľudí bez budúcnosti, odvrátená tvár kapitalizmu, depresívne konce, absencia falošnej nádeje, násilie. No ako v súčasnom arte. Scarecrow sa rozbieha možno pomalšie, ale vďaka hercom si k nemu nájdete cestu skôr, ako by naznačoval epizodický scenár. Mňa zaujala neukotvenosť postáv v rámci spoločnosti, ktoré si na začiatku vytýčia nejaký konkrétny cieľ svojej cesty, avšak nakoniec sa ukáže, že tým skutočným cieľom je ich vznikajúce priateľstvo, ako jediná skutočná hodnota v ich životoch. Silný film, ktorý síce možno nezaujme každého náročného diváka, ale niektoré scény musia zarezonovať aj u tých skeptickejších. Akýsi Polnočný kovboj 2. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jen kvůli tomu, že je ten závěr je dost silný a někam to v něm konečně dospěje, tu slabou čtvrtou hvězdu dám. Ono to totiž vůbec není špatné, natočené a zahrané je to slušně, s postavami se tady taky pracuje a úvod i závěr se mi líbil, jenže i tak mi to přišlo (hlavně uprostřed) přišlo poněkud rozvleklé a za silný bych skutečně označil jen ten závěr. Ale co se děje týče, tak se podle mě vyvíjel uvěřitelně, takže v tomhle problém nemám. Jen ten film prostě není silný celkově a popravdě jsem celou dobu přemýšlel nad tím, jak by to asi vypadalo, kdyby se takového námětu chopil Wenders... Slabé 4* ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Film o jemném, ale pevném přátelství dvou obyčejných vagabundů, natočený neuvěřitelně citlivým a příjemným způsobem, který by sám o sobě diváka zahřál a pohladil po duši, ať by byl konec příběhu smutný jakkoliv. A on, ačkoliv je smutný dost, je ze všeho nejvíce pravdivý, ale přece nějak zvláštní. Neocenitelná sonda do duše malého člověka. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Někdy si člověk může hlavu ukroutit nad tím, jak je možné, že tak vynikající film je takhle opomíjený... Přitom Al Pacino s Hackmanem tu podávají výborné, skoro by se chtělo říct nadpozemské výkony... Skvělá režie méně známého Jerryho Schatzberga bere dech a ten příběh.... Síla... Už v průběhu promítání člověka napadají paralely s jiným skvělým filmem - Půlnočním kovbojem Johna Schlesingera. Stejně jako ve zmíněném oscarovém snímku i zde jde v podstatě o tragické vystřízlivění ze snů, které si hlavní postavy plánují celý život a jejichž uskutečnění zabrání nemilosrdná rána osudu. Stejně jako v Půlnočním kovbojovi jsou i ve Strašákovi nevídaným způsobem vykresleny charaktery všech hlavních postav; tragické osudy Lionela v tomto snímku a Ratsa v Půlnočním kovbojovi jsou smutným vyvrcholením životních příběhů, které popírají nadšené ódy na americký sen. Rozdíl mezi oběma je ovšem v tom, že zatímco Ratso je vychytralý syn velkoměsta, Lionel je prosťoučký tulák, který si mnohé zavinil sám tím, že opustil svou přítelkyni a jejich nenarozené dítě. Strašák je neprávem zapomenutý film, který se rozhodně co do kvality a síly vyrovná i Kmotrovi, kterého v Al Pacinově filmografii následuje, i Serpicovi, kterého zase předchází... Jak to říkal Lion...? "Scarecrows are beautiful..." ***** ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5*/5... Al Pacino vo svojich najlepších rokoch a k tomu ako parťák Gene Hackman - paráda. Dvaja vynikajúci herci, na ktorých výborných hereckých výkonoch je celý príbeh a dej vystavaný. Zžitie sa s postavami nanešťastie prebieha pomalšie a predovšetkým prvá polovica filmu, založená evidentne na viacerých improvizáciách mi prišla tak trochu rozťahaná a jemne nudná. To všetko sa dá postupom času "do poriadku" a ostane dobrý pocit z malej buddy-road movie... ()

Galerie (48)

Zajímavosti (7)

  • Gene Hackman prohlásil, že role Maxe Millana v tomto filmu je jeho vůbec nejoblíbenější ze všech rolí, které kdy dostal. (D3VIL)
  • Gene Hackman byl tak zklamaný komerčním neúspěchem filmu, že se od té doby začal zaměřovat výhradně na komerční projekty. (akisha)
  • Ještě před natáčením se Gene Hackman a Al Pacino oblékli jako tuláci a stopovali napříč Kalifornií, aby se lépe vžili do svých rolí. (D3VIL)

Reklama

Reklama