Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Coenska variace Lynche a Cronenberga. Prislo me to jako mix Eraserheada a Naked Lunch. Honzove Mucednik i Dobry muz zahrali podivne magory velmi schopne. Atmosfera Eraserheadovskeho hotelu, jemuz tece sliz ze zdi byla vyborna. Pribeh zasekleho writera zoufale hledajiciho inspiraci byl rovnez povedeny. Rozhodne jeden z Coen's TOP 3. 8/10 ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Až dodnes mě tvorba bratří Coenů nechávala převážně chladným. Nějak jsem jejich filmům nemohl přijít na chuť a stoprocentně se do nich ponořit. Vše změnil Barton Fink. Přesvědčivý výkon Johna Turturro (úplně jsem se vcítil do pozice spisovatele, který nemůže zachytit prvotní myšlenku, důležitou pro práci na scénáři) a obrovského herce Johna Goodmana. Jak výkonem, tak postavou. V tomto filmu je navíc mužem dvou tváří a to doslova. Vůbec celý snímek je plný zajímavých a hlavně tragikomických postav a možná, že i díky nim si jinak ponurý film zachovává jistou hořko sladkou příchuť. ()

Reklama

Murrro 

všechny recenze uživatele

Ó, áno... tvorivé bloky, deštruujúce miestnosť! Ó, áno... nedocenené vrcholy! Ó, áno... viera v umenie! Škoda pomalšieho rozjazdu a niekoľkých do prázdna vyšumených postavičiek... Za skvelé vystihnutie reálií scenáristického duševna a za premakanú technickú stránku by som bol ochotný dať plný počet. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Čo je v krabici? Kto je v skutočnosti, ale vážne v skutočnosti, postava Johna Goodmana? Kto je žena na pláži? Prečo padol do mora mŕtvy vták? Tu si myslím, že ide o náraz do horného rámu obrazu. Vráti sa Barton na Broadway? No a takto by sme mohli pokračovať a jedinou správnou odpoveďou by bola možno tá, že ide asi o najťažšie zrozumiteľný film bratov Coenovcov. Ono nie je od veci si všímať ani všetko okolo (prostredie a doba) hlavnej zápletky a otázky, či Barton napíše svoj tuctový scenár o zápasníkovi. Mali niekedy aj Coenovci podobný tvorivý blok? Ale to sa zase iba pýtam... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Uf. Takýto čudný film som už fakt veľmi dlho nevidel, pričom to "čudný" sa môže brať ako klad i ako zápor. Totiž film nemá dej. Ehm, je tu náznak akéhosi deju, ale hneď čo sa to začne zahusťovať, film sa skončí. Na druhej strane sa film celkom príjemne sleduje a ani veľmi nenudí a scéna "ohnivého pekla v hoteli" je priam dokonalá. John Goodman, John Turrturo, či Tony Shalhoub - všetci podávajú skvelé výkony, réžia je veľmi dobrá a celé stvárnenie filmu je vynikajúce. Ale to je sakra málo. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (25)

  • Během psaní scénáře k Millerově křižovatce utrpěli bratři Coenové - stejně jako Barton Fink - tvůrčí blok. A rozhodli se o tom natočit film. (MrCreosote)
  • Role byly Johnu Turturrovi, Johnu Politovi, Stevu Buscemimu a Johnu Goodmanovi psány přímo na tělo. (MrCreosote)
  • Pták, který se v závěru filmu ponoří do moře, nebyl ve scénáři. (MrCreosote)

Reklama

Reklama