Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V blízké budoucnosti... Když Richard Martin (Sam Neill) koupil nejnovější model domácího robota s označením MVR-114, netušil, že jde o unikát. Andrew (Robin Williams) se od svých kolegů robotů odlišuje samostatným myšlením a neuvěřitelným smyslem pro humor. Z věrného služebníka se postupně stává miláček rodiny s vlastní osobností a lidským pohledem na svět. Andrew si začne uvědomovat svou výjimečnost a vydává se do světa, aby se mohl poohlédnout po stejně osvícených exemplářích MVR-114. Po mnoha letech hledání se seznamuje s konstruktérem robotů Rupertem (Oliver Platt) u něhož ziišťuje, že žádné další exempláře již neexistují. Po tom všem se touží stát člověkem. Díky nové technologii získá doposud strojově kovový Andrew dokonalou lidskou podobu a jeho cesta za obyčejným lidským štěstím začíná. (Bonton Home Entertainment)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (317)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Souhlas se Smilefacem - jestli v podobném stylu natočí "Já, Robot", pak opravdu bude Isaacu Asimovovi, skutečnému géniovi robotiky a sci-fi vůbec, věčná sláva. Už se nemůžu dočkat, až si přečtu Pozitronic Mana...Výtvarná stylizace (včetně efektů, samozřejmě) mě opravdu vzala, stejně jako romantické části příběhu, které mně osobně nějak přeslazené nepřišly. A jaká jiná může být hudba Jamese Hornera, než nádherná? ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Měl jsem tenhle film rád už poprvé, když jsem ho před několika lety viděl, a nic se na tom nezměnilo i po letech. Ten příběh je hodně zjednodušován a velké skoky vedou k tomu, že některé emotivní scény nevyznívají tak dobře, anebo naopak vyznívají moc chtěně, ale stejně je to nádherná ukázka toho, jak může vypadat láska a lidská/robotická zarputilost. Lidé mají rozhodovat o tom, kdo je člověk. Mají na to vůbec kompetence? ()

Reklama

Adasin 

všechny recenze uživatele

Nejsladší robotí film? Dost možná. A taky jeden z nejnatahovanějších. Potenciálně silný příběh roztáhnut do extrému, kdy už i na to fandění hlavnímu hrdinovi jsem byla příliš znuděná. Tak nějak mi v těchto filmech začínají dost vadit ty časové posuny typu "o 16 let později." A.I. Umělá inteligence na mě zapůsobila o poznání víc (i přes svou slabší druhou polovinu). 5/10 ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Isaacu, Isaacu, co ti to provedli! Normálně mi nevadí, když autoři z původní knihy něco změní, tentokrát si ale tvůrci vzali jen původní nápad a od základu ho překopali tak, aby to vyhovovalo publiku Chrise Columbuse (nic proti němu, Sám doma je můj oblíbený dětský film). Pár momentů sice potěší, nápříklad závěr, ale ta půlhodina před ním je pro někoho, kdo Asimovova Pozitronového muže četli, opravdu trudná. Když už se točí film podle knížky, tak by se měla uchovat původní myšlenka, téma. Tady udělali z humanistické sci-fi romantickou komedii. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Životopis jedného robota. Pokiaľ budete vnímať tento svet ako alternatívnu utopistickú budúcnosť a nie ako predstavu tvorcov o budúcnosti našej, nemusí vám film pripadať smiešny. Je to nižšia liga ako Ja, robot a ja sa rád dočkám aj časov, kedy Ja, robot bude nižšia liga oproti nejakej inej adaptovanej Asimovke. Ak film s robotom, tak sa rieši vždy v podstate iba jedna otázka. Otázka osobnosti, rozumu, citov a rovnoprávnosti. Andrew nerieši nič iné. Ale vlastne to je viacero otázok a nie iba jedna, len stále je podstata rovnaká. Jednoducho "there always been a ghost in the machine". ()

Galerie (21)

Zajímavosti (9)

  • Robotí slečna dostala jméno Galatea po soše, kterou přivedli bohové k životu v Pygmalionu. (HappySmile)
  • Přestože film ztvárňuje stejnojmennou povídku od Isaaca Asimova ("Bicentennial Man" - "Dvěstěletý člověk"), především druhá část filmu se s povídkou rozchází. V povídce například vůbec není romantická linka s Portiou (Embeth Davidtz) a Andrewův (Robin Williams) důvod stát se člověkem není láska, ale rovnost s člověkem. Povídka také, vzhledem ke své délce, není tak detailní jako film. Naopak povídka často naráží na zákony robotiky a vztah svobodného robota s lidmi. (tom.nosek)

Reklama

Reklama