Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kdo o nás vlastně rozhoduje? A jak mají být souzeny naše skutky? Příběh ženy, jejíž cesta do pekel byla dlážděna dobrými úmysly. Život v poválečné Anglii není lehký. Alespoň ne v dělnických kruzích, v nichž se pohybuje Vera Drakeová. Ale ona z něj přesto dokáže pro sebe, pro své nejbližší i pro své přátele vytěžit vše, co se dá. Postarší, nenápadná paní, pracující jako posluhovačka v lepších domech, je věčně usměvavá, věčně dobře naložená, od rána do večera obětavě pečuje o své bližní. O milujícího manžela Stana, o dvě dospělé děti, o nemohoucí matku, o všechny potřebné ze svého okolí. A nikdo z nich netuší, že dvakrát třikrát do měsíce pomůže i nějaké chudé holce, která si nemůže dovolit mít dítě. Nedělá to ze zištných důvodů, nic za to nebere, řídí se jen svým nejlepším svědomím. Ale překračuje zákon. Zákon, který bude v Anglii platit až do roku 1967, zákon, podle něhož je vyvolávání potratů zločinem...
Ve filmu Vera Drakeová pokračuje scenárista a režisér Mike Leigh ve svých sondách do života obyčejných lidí, v němž se odrážejí dobové sociální poměry i intimní krize. Věcně předvádí realitu Anglie padesátých let minulého století, nesoudí, nemoralizuje, jen konstatuje fakta. O to víc je jeho sdělení aktuální i dnes, kdy se na celém světě znovu diskutuje o oprávněnosti potratů. Sugestivita díla spočívá v jeho melancholické atmosféře, komorním hudebním doprovodu a ve skvělých, nesmírně civilně působících hereckých výkonech.
Strhující je především výkon Imeldy Stauntonové, držitelky tří prestižních divadelních cen Laurence Oliviera, která se touto rolí konečně vymanila ze škatulky menších komických filmových či televizních roliček – jichž má na svém kontě víc než čtyři desítky. Po zásluze za ni také získala řadu mezinárodních ocenění, především Volpiho pohár za nejlepší ženský herecký výkon na MFF v Benátkách či nominaci na Zlatý glóbus.
V Benátkách byl oceněn i film jako takový – získal Velkou cenu, Zlatého lva. Řadu dalších cen pak posbíral po nejrůznějších dalších světových festivalech. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné. Uměřené, realistické. Příliš okatě z toho vybočovala pouze bratrova mladá žena. Závěr bych naopak uvítal o něco dramatičtější, pochopení pro Veru měly nakonec i spoluvězenkyně (před nimi se k ní chovali maximálně slušně a lidsky už policajti a většina rodiny). Nic to ale nemění na tom, že je to výborně natočený, malý velký film. ()

Terminus 

všechny recenze uživatele

Velice nerad používám z angličtiny převzatou frázi "herec XY ukradl/ovládl celý film", ale v případě Very Drake jsem nebyl daleko od použití této floskule. Evropskou filmovou cenou, cenou BAFTA a cenou z MFF Benátky oceněná Imelda Stauton skutečně předvádí dechberoucí výkon. Důvodem, proč jsem se k zmiňovanému výrazu nakonec neuchýlil bylo mé "prozření", že nejen ona, ale i všichni ostatní herci předvádějí skvostné party a společně vytvářejí úžasně živoucí celek. Rodina Drakeova ve filmu žije a Stauton z filmu vyčnívá nejen pro své vypodobnění Very, ale i pro centrální postavení své role v příběhu. Vedle palčivých scén policejních výslechů (ne nepodobných trýznivým scénám v Prolomit vlny) si tak velice cením epizodek rodinného soužití Drakeových. V malém bytě, kterému Vera věnuje detailní a procítěnou péči, vyniká herecká bravura všech zúčastněných. Mike Leigh se nevyjdařuje k otázce potratů tak otevřeně jako jeho krajan Alan Parker k trestu smrti (Život Davida Galea) a je to ku prospěchu díla. Tento film totiž není ani tak o tom, zda "potraty ano či ne", ale spíše o tom, zda je fér, aby si je bohatí mohli nechat udělat na privátních klinikách za 100 liber, zatímco chudí musí spoléhat na "Very Drake". A především je pak tento film o rodině, jejím intimním soužití a lásce, kterou přervaly či poškodily dobré úmysly matky. V dobrotě až mesiaštví hlavní ženské postavy nacházím další z paralel s von Trierovým Prolomit vlny. Bohatý a nejen k přemýšlení inspirativní film je tahle Vera Drake. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Dá sa povedať, že bez hlavnej predstaviteľky (a samozrejme scenára, do ktorého ju zasadili) by holá kostra príbehu bola len tuctovou snahou o porýpanie sa v téme, ktorá v morálnych názoroch patrí medzi najkonfliktnejšie. Určite práve potraty môžeme zaradiť do oblastí, ktoré 99% ľudí rozdeľujú na dva tábory. Tento film však nedrží ani jednej strane a brilantný výkon Imeldy Staunton dáva príbehu nový rozmer a neuveriteľnú hĺbku dotýkajúcu sa duše jednoduchého človeka. Duše dobrej ženy, ktorá nikdy nechcela nikomu ublížiť a predsa poskytuje pomoc, ktorú spoločnosť za ubližovanie či priamo vraždu, považuje. Duše tak jednoduchej, že pri plnom uvedomení si svojich činov sa nezadúša plačom od strachu z potrestania či od ľútosti nad tým čo vykonala, ale od hrôzy nájdenej v náhle otvorených dverách zakázanej izby svojho podvedomia, kam predtým nikdy nevstúpila. 4,5* ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Vera ráda pomáhala jiným lidem v nouzi - bezmocnému sousedovi, staré matce a ... nechtěně otěhotněným dívkám. Její život byl idylický. Avšak všechno pěkné jednou končí. A Veře se tak během jednoho dne rozpadne téměř celý svět a tragédie zasáhne i její nejbližší. A teď záleží, jak se s těmito špatnými zprávami každý vypořádá. Vera Drake je solidně natočené drama z vynikající britské produkce, kterému vévodí herecký výkon Imeldy Staunton, která byla po právu nominovaná na Oscara. Snímek nabízí silný příběh jedné dobrosrdečné ženy, která věřila, že koná dobro. Nebýt toho useknutého konce, hodnotil bych plným počtem. ()

Una111 odpad!

všechny recenze uživatele

"Odejde TO a budete zase čistá jako sníh..." Jaksi nemohu věřit, že Vera nevěděla, co dělá, že nevyplachuje jakési "TO", ale ničí život, že ZABÍJÍ NENAROZENÉ DÍTĚ! Jen to nechtěla za nic na světě slyšet... Myslím, že všechno je jen o nutnosti nazývat věci pravými jmény. Už ten současný odborný název "přerušení těhotenství". To těhotenství už nebude pokračovat, není přerušeno, je ukončeno! A jeden život je zmařen, nenarozené dítě je zabito a spláchnuto do záchodu! Nejstrašnější na tom je, že poprvé byl potrat zlegalizován v bolševickém Sovětském svaze, později v hitlerovském Německu a dnes se považuje za nejskvělejší a nejpokrokovější výdobytek svobodné západní společnosti. Nepřipadá vám na tom něco špatně? - - - Já souhlasím se Sidem, synem Very: "Je to hnus!" ()

Galerie (13)

Zajímavosti (11)

  • Kromě Imeldy Staunton žádný další herec nevěděl, že je film o potratech, dokud to nezjistila jeho filmová postava. Každý herec věděl nějaké informace pouze o své postavě. (Cheeker)
  • Scéna, v ktorej sa rodina zhromažďuje a prichádza polícia, sa najprv 7 hodín nacvičovala. Išlo väčšinou o improvizáciu: žiadny z hercov, ktorí hrajú rodinu, vrátane Imeldy Staunton (Vera Drake), nevedel, že má niekto vojsť, nie to ešte polícia. A herci hrajúci políciu nevedeli, aké správanie môžu očakávať od rodiny: nepriateľské, kooperatívne, prekvapené, ľahostajné atď. Celé to tak malo vytvoriť neuveriteľne intenzívnu scénu. (Astonko)
  • Proces natáčení trval zhruba rok. (Cheeker)

Reklama

Reklama