Reklama

Reklama

Přejezd Cassandra

  • Československo Přejezd Kassandra (více)

Obsahy(1)

Skvěle obsazený katastrofický thriller plný napětí o tom, jak teroristé při přestřelce ve výzkumném ústavu rozbijí baňky s plicním morem a ukryjí se pak v mezinárodním expresu. Ten je izolován a má být odvezen do karanténního tábora... Mezinárodní zdravotnickou organizaci v Ženevě přepadnou teroristé. Postřelený strážný stačí zalarmovat ostrahu, jeden z teroristů však unikne. U druhého doktorka Stradnerová diagnostikuje vysoce nakažlivý plicní mor, kterým se nakazil v přepadené laboratoři. Pacient zanedlouho zemře. Terorista, kterému se podařilo uprchnout, se schová v transkontinentálním expresu směřujícím do Stockholmu – i on je s největší pravděpodobností nakažený. Případ vyšetřuje plukovník Mackenzie. Při kontrole seznamu pasažérů expresu zjistí, že ve vlaku se nachází též známý neurolog Jonathan Chamberlain. Plukovník se s ním zkontaktuje a pověří ho, aby zjistil, zda se terorista opravdu nachází v tomto vlaku. Jonathan se svou exmanželkou Jenny objeví teroristu ukrytého v zavazadlovém prostoru. Zdá se, že nákaza u něj už značně pokročila a protože se předtím pohyboval mezi cestujícími, u mnohých z nich se také začínají projevovat příznaky plicního moru. Situace je kritická. Mackenzie dostane příkaz odklonit vlak přes přejezd Cassandra do Polska, kde má skončit v karanténě. To by ale pro většinu postižených znamenalo smrt… (TV Prima)

(více)

Recenze (176)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tahle legendární žánrovka bohužel patří do kategorie těch, z nichž si zub času už něco ohlodal. V tomto případě to schytal hlavně rozvleklý úvod a občas poněkud teatrální herci. Plusové body v podobě obejití zažitých archetypů hlavních postav, solidně budovaného napětí v druhé polovině a grandiózního, svým způsobem nečekaného, finále, však nakonec táhnou snímek téměř až na nejvyšší metu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když si představím klasický film ze sedmdesátých let, ve kterém se nachází napětí, akční scény a závěrečné vyburcování. Vybavím si většinou americké, neskutečně na můj pohled, vyumělkované filmy, které se s realitou dají srovnávat asi tak jako zrnko písku se Zeměkoulí. Přejezd Kassandra je na tom tak nějak podobně, i když na něm Američani nespolupracovali (herci už ano). Kamera je taková zvláštní, akční scény hrozně dementní, i když na svojí dobu možná stojí za řeč. Jenže jsem i viděl filmy ze stejného období, které na tom byly bezpočetně líp, takže tím pádem tohle všecko padá na jednu hromadu. Přejezd Kassandra má co po příběhové stránce cosi do sebe. Možná by se dalo říci, až nadčasový příběh. Každopádně mě tento film svým zpracováním nijak nepřekvapil. Nenudil jsem se u něj, ani nemůžu říct, že by mě nebavil, jen se mi prostě nelíbilo to, jak byl zpracován. A to závěrečné akční boom bylo na mě opravdu moc. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Čistě katastrofický film o smrtící epidemii, za jejímž řešením stojí vysoká politika. Jak jinak:-) Film s přímo tísnivou klaustrofobickou atmosférou. Dobré herecké obsazení, pěkná Goldsmithova hudba, nezapomenutelné scény stejně tak jako pohled na evidentně zničený a vyřazený most. Film nepostrádal ve svém žánru ani vtip, což bylo docela veliké plus, no, prostě i po těch letech i přes některé studiové efekty a nesmyslnosti (Robby Navarro na vagónu vlaku a lezoucí podél vagónů vlaku, to by museli být vyloženě blbí, aby ho skrz okenice někdo nezpozoroval, a nakonec se tak i stalo ale nicméně jemu stejně už o nic nešlo) se jednalo o pěknou napínavou podívanou s trochu otevřeným koncem, ale co každému jen po jeho chuti. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Po technické a zvláště herecké stránce jde o nadprůměrný film, který nepostrádá pořádnou dávku napětí a i občasný zábavný nadhled. Minusem je žánr katastrofického filmu s velmi slabým příběhem a ničím nepřekvapujícím dějem v zažitých kolejích. Navíc tento žánr nepatří k mým oblíbeným. Drama lidí ve vlaku, kteří jsou neuvěřitelnou shodou náhod určeni armádní složkou velmoci k celkové likvidaci. Nastává dvojí boj o holý život. Nechybí hrdina, charismatický a uznávaný dokor Jonathan Chamberlain (dobrý Richard Harris), který nejenže přiloží ruku k dílu při přemáhání smrtelné epidemie, ale je zachráncem části cestujících vlaku před jejich obětováním. Je tu šarmantní žena Jennifer Rispoli Chamberlain (podmanivá Sophia Loren), která navazuje opětovný vztah se svým bývalým mužem-hrdinou. Je tu zástupce zlých, kteří si nedělají při obětování životů příliš velké starosti, plukovník americké armády ve Švýcarsku Stephen Mackenzie (dobrý Burt Lancaster), sice s morálním dilematem, ale poslušným článkem mocného soukolí. Bezmocná doktorka Elena Stradner (dobrá Ingrid Thulin), objevitelka snadného vyléčení, ale jen smutně přihlížející zbytečné oběti. Napravený zloduch a distributor tvrdých drog Robby Navarro (Martin Sheen), který se sebeobětuje při marném pokusu o záchranu vlaku. Z dalších rolí: Bohatá panička Nicole Dressler (dobrá Ava Gardner), které Robby sloužil jako poslušný pejsek, tajný agent Interpolu Haley (O. J. Simpson), prahnoucí po dopadení Robbyho a pomáhající při záchraně, dobrácký vlakový průvodčí Max (Lionel Stander), zábavná postavička Herman Kaplan (Lee Strasberg), jehož životní cesta se symbolicky uzavírala v cíli určení zničení vlaku, a švédský terorista (Lou Castel), zodpovědný za rozšíření smrtícího viru do vlaku. Napínavé, do jisté míry strhující, a přesto ničím nepřekvapující a sklouzávající do průměrnosti. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Díky Kassandře jsem se zamilovala do katastrofických filmů, které ve velké míře vyhledávám i dnes a nechávám se jimi dokonale zblbnout. Máme tu vlak plný nevinných lidí a uprchlíka nakaženého smrtelnou chorobou. Nic nesmí vyjít na světlo. Nikdo se nesmí nic dozvědět. Vše musí být dokonale utajeno. Nikdo z vlaku nesmí za žádnou cenu ven. Vlak se řítí krajinou a v cestě mu stojí dávno nepoužívaný železniční most, který by nemusel vydržet váhu vlaku. Ta hromadu šrotu ji zcela jistě nevydrží. Samozřejmě, že tu jsou i nelogičnosti, ale ty velkoryse odpouštím. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (9)

  • Filmaři si evidentně nehlídali řazení vagónů rychlíku, protože červený restaurační vůz je v různých záběrech řazen obráceně (pozná se to podle toho, že tento vagón má na střeše sběrač elektrického proudu a ten je na vagóně jednou vpředu a pak zase vzadu). Ještě pět kilometrů před mostem nejsou na trati vidět žádné sloupy elektrického vedení s trolejí, ale kilometr před ním ano, ačkoliv nikde není žádná odbočka. Jízda vlaku se natáčela na různých místech a produkce si neohlídala, zda je trať elektrifikovaná či nikoli. Při vrtulníkové akci kolem trati opět chybí sloupy elektrického vedení a trolej. To by samo o sobě nebyla taková vada, kdyby vlak netáhla elektrická lokomotiva. Z minimálně tří záběrů těsně před katastrofou je vidět, že první třída (od lokomotivy po restaurační vůz) čítá šest vagónů. Ovšem do propasti se těch vagónů zřítí hned devět. (Robbi)
  • Vojáci doprovázející vlak do Polska byli vyzbrojeni italskými samopaly zn. Beretta M12. (JohnSmith)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama