Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (369)

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Stále se dost nakláním k páté hvězdičce za Al Pacina, který byl v úloze Shylocka prostě vynikající. Jsem zvyklá na jeho trochu frajerštější role, ale tady bylo toto vše upozaděno a viděli jsme dokonale poctivého divadelního herce, jehož osobnost skromně ustoupila Shakespearově výrazné postavě. Při sledování mnohých scén jsem si pak jako v divadle připadala a velmi trefně to tu jeden uživatel napsal, že se chtělo místy až tleskat. :) Co říci, myslím, že shlédnutí takto zpracované klasiky člověka musí obohatit...nádherný jazyk, krásná a bohatá výprava, výborní herci a atmosféru dotvářející povedená hudba. Scéna u soudu - strhující. A proč že chci spíš libru mršiny než třikrát tisíc dukátů? Protože proto. Pouhý rozmar. Stačí? :) ()

Natascha 

všechny recenze uživatele

Pokaždé, když se objeví Al Pacino, člověk prostě musí zírat. Ale jinak mi tahle shakespearovská adaptace přijde dost průměrná. Ostatní herci jsou celkem fajn, ale občas jsem měla pocit, že jim ty učesané repliky zrovna nejdou do pusy. Navíc mi přišlo, že ubrat na stopáži by neuškodilo. Až na dvě výjimky žádné opravdu silné scény, ani to nebylo moc vtipné, celkově takové mrtvolné. Prostě zklamání (mimochodem, Shakespeara mám ráda). ()

Reklama

Silence 

všechny recenze uživatele

Po většinu času mě to hodně bavilo a konverzační a monologové perličky v shakespearovské angličtině byly pro moje uši úplným potěšením. Ten chlápek byl génius, že před více než 400 lety dokázal napsat dialogy, které i dnes fungují tak dobře. Hodně scénáristů by se od něj mohlo (mělo) učit. V tom také oceněji autory, že texty přizpůsobili tak šetrně, že neztratili právě to kouzlo a styl. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Filmové adaptace od Williama Shakespeara mám opravdu moc rád, a proto jsem si nemohl nechat ujít Kupce benátského. Příběh z Benátek o sporu Žida s kupcem, o lásce mezi zchudlým šlechticem a bohatou krasavicí a ještě mnohem více nabízí tento snímek. Al Pacino je v roli Shylocka dokonalý a podařilo se mi neskutečně sžít s jeho filmovou rolí a osudem. Zkrátka kvalitně natočený film podle nadčasové knižní klasiky, který vedle tématu a sympatického obsazení disponuje mimo jiné i líbivou hudbu. ()

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

Škoda, že režisér nedodržal Shakespearom predpísaný žáner "komédia" a vybral sa svojou vlastnou (dramaticko - tragickou) cestou. Al Pacino je samozrejme famózny a celý film v podstate stojí a padá na jeho hereckom výkone. Scény, v ktorých sa postava Shylocka nevyskytuje pôsobia niekedy celkom nudným dojmom. Práve v týchto okamihoch začnete vnímať dĺžku filmu a to by sa pri Shakespearových adaptáciách nemalo stávať. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Shakespeare za 30 milionů vynesl distributorovi Sony Classics během prvního víkendu promítání (31. 12. – 2. 1. 2004) 69 868 dolarů ve čtyřech kinech. Stačilo to na 37. příčku žebříčku návštěvnosti. Jelikož se promítal už od středy, úvodní obrat byl 103 260 dolarů. Celkový obrat se nakonec vyšplhal na 3,7 milionu. (imro)
  • Režisér Michael Radford kvůli obavám distributora natočil několik scén ještě jednou. Proto se při uvedení snímku v televizi nedočkáme polonahých prostitutek, ale všechny jsou oblečené. (imro)
  • Cate Blanchett rovněž odešla krátce před natáčením, ale z jiných důvodů. Zjistila, že je těhotná, a tak Portiu nakonec ztvárnila Lynn Collins. (imro)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama