Reklama

Reklama

Legenda o ztraceném

  • Itálie Timbuctù (více)

VOD (1)

Hledač pokladů, padlá žena a drsný průvodce pouští se společně vydávají na cestu, která je navždy změní. John WayneSophia Lorenová v hlavních rolích dobrodružného filmu v americko-italské koprodukci... Hledač pokladů Bonnard přijíždí do Timbuktu a hledá průvodce, který by ho doprovázel Saharou. Američan Joe January jeho zakázku přijímá, přestože má o Bonnardových plánech své pochybnosti. Do pouště je následuje i prostitutka Dita, na kterou udělala velký dojem Bonnardova zbožnost a spiritualita. Když trojice konečně dorazí do ruin ztraceného města, skutečně zde něco objeví. Není to však vytoužený poklad… Dobrodružný film s romantickou linkou se dá považovat za prapředchůdce filmů o Indiana Jonesovi. Kromě tří protagonistů stojí za zmínku i čtvrtý aktér příběhu – samotná poušť, výtečně nasnímaná kameramanem Jackem Cardiffem. Tvůrci využili město Leptis Magna, jedny z nejzachovalejších antických ruin nacházející se na území dnešní Libye, a do filmu angažovali i místní kočovné kmeny. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

andrii 

všechny recenze uživatele

Po rozpuštěných, "zlatovlasých" pěšinkách, kde je potřeba "vlažných" společníků - vějíře a slunečníku. Až do lůna "cenného" poznání. Okamžiků mžitek z bájných ohýnků. Skutečnost se ohne do hoře, v hořícím člověku. Víra mžourá, stává se popelem. Zažehnutou rozháranost zažene. Jiskrný tmel znovu zajistí svit. Napojí syčící dvojici, duši od "oharků," pod otevřeným plamenem. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $1,750,000║Tržby USA $2,200,000║Tržby Celosvetovo $2,200,000║ John Wayne v takej skoro jemu klasickej polohe, kedy sa snaží byť stále nad vecou a mať pevne všetko vo svojich rukách. Prvotný rozbeh na dobrodružný film o vysnenom meste plného pokladov je dosť perspektívny. Postupne sa to ale zmení na vyhrotenú drámu, kde príde aj na taký psychologický zlom. V konečnom merítku je to skôr taký priemer, kde chýbajú nejaké tie razantnejšie momenty. /60%/ ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příjemná, dobrodružná oddechovka s Johnem Waynem a Sophií Loren v hlavních rolích. Plně souhlasím s názorem, že se jedná o jakéhosi praotce Indiany Jonese, ačkoliv kvalitativně na něj zdaleka nemá. To však nic nemění na tom, že má řadu skvělých okamžiků a pro fanoušky Johna Waynea se určitě jedná o povinný snímek. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Tento romantický a dobrodružný snímeček z let velmi minulých mě kupodivu potěšil. Sophia tam svou krásu teprve nabírá, geniální socha kinematografie ještě není hotova. Přerod Brazzima z charaktera na stvůru vlivem pokladu se mi opravdu líbil. Vůbec jsem to nečekal. Trochu mi vadila nereálnost zásobování chlastem Johna Waynea. Odjel s jednou flaškou a totožných na Sahaře vychlastal min. 5. Na to si režisér měl dát pozor-asi mu bylo líto Waynea, že neměl co do huby. Tzv. charakterní hledač kostry mu jednu rozstřelil a min. 2 rozbil. Nakonec se stejně pomátl...Aha...... Už to mám, protože nechlastal. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tahle legenda o hledání ztraceného města v písečných dunách je opravdu jen na jedno kouknutí, podruhé už bych ten sluneční žár a moře písku asi nezvládla, měla jsem pocit, že ten zatracený písek mám i v ponožkách.. Svérázný průvodce, půvabná šlápotka a více či méně pomatená hlavní postava jsou chvíli zábavní, chvíli nudní a tak se to střídá celý film, žádný z nich mě nedostal.. Logiku zcela pomíjím, shovívavě.. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • John Wayne si během natáčení zlomil nohu. (Mr.Hudson)
  • Dita (Sophia Loren) se ve snímku vydala do pouště bez jediného zavazadla jen s tím, co měla na sobě. Přesto je zřejmé, že zelené šaty, které nosila, nejsou pořád ty samé. V jednotlivých záběrech se mění díry na šatech. (rikitiki)
  • Ztracené město Timgad, na které se ve filmu odkazuje, byly ve skutečnosti ruiny Leptis Magna, římského města ze 7. století př. n. l. poblíž Tripolisu v severozápadní Libyi, zatímco „Timbuktu“ se ve skutečnosti nacházelo ve Zlitenu v Libyi. (mac000)

Reklama

Reklama