Reklama

Reklama

Série(6) / Epizody(67)

Obsahy(1)

Seriál na základě svědectví lidí a výsledků vyšetřování podrobně sekundu po sekundě pomocí počítačové animace mapuje nejznámější přírodní katastrofy i neštěstí způsobená lidskou chybou. Velice zajímavým a dramatickým způsobem dokumentuje sled událostí až do katastrofy, ať už jde o zemětřesení, výbuch sopky nebo vykolejení vlaku, požár v tunelu, potopení lodi nebo výbuch atomové elektrárny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Zajímavost tohoto pořadu tkví především v samotných katastrofických událostech, které dokáží opravdu zaujmout. Samotné zpracování špatné není, i když je pravda, že opakování některých scén pořád dokola je mnohdy otravné. Stejně jako tu zmiňují někteří další uživatelé, tak když v epizodě o vykolejení vlaku u Eschede projela obruč podvacáte podlahou, tak jsem tvůrce proklínal... Zhlédnuté epizody (14): 1x09 Lanovka Kaprun (2000), 1x05 ICE Eschede (1998), 4x06 Chemička Bhopal (1984), 3x01 Lávky Kansas City (1981), 4x04 Nádraží Paddington Londýn (1999), 2x05 Trajekt Zeebrugge (1987), 5x02 Tsunami v horách Itálie (1963), 3x11 Zřícení obchodního domu Soul (1995), 4x04 Srážka letadel Německo (2002), 3x10 Olympiáda Mnichov (1972), 1x08 Exploze v Guadalajaře (1992), 4x01 Jedenácté září (2001), 6x01 Utoya Norsko (2011), 4x05 Kolize lanovky v Alpách (1998). ()

haffen 

všechny recenze uživatele

"Za vyuzitia najmodernejsej pc techniky sa dostaneme tam, kde nikto iny...", tymto sa chvalia tvorcovia ktori animacie priebehu vyuzivaju len minimalne. To ma na seriali sklamalo najviac. Neustale sa opakujuce fakty zacinaju po kratkej dobe nudit a otravovat. Skoda, ze sa to nenesie v duchu serialu Mayday. V podstate sa toho dozviem viacej cez wikipediu. K slabemu hodnoteniu dopomohol aj hrozne hlasovo nesympaticky Cesky daber (verzia tv Nova, neviem aky je na National Geographic) a jeho miestami uši rvúce nepresnosti typu "škipol" (Schiphol airport)... ()

Reklama

in4mator 

všechny recenze uživatele

Pohled na nejznámější havárie a katastrofy s odstupem času je velice zajímavý, mě osobně zajímá hlavně pomyslná druhá část jednotlivých dílů - tj. analýza příčin vedoucích k havárii nebo katastrofě. Seriálu přidává na zajímavosti hlavně zvolené schéma, kdy se nejdříve zběžně seznámíme s několika lidmi dotčenými katastrofou (tím se lépe vcítíme do jejich situace a nejsou to pro nás anonymní osoby), následuje rekonstrukce událostí před katastrofou s výpověďmi již známých lidí, které dění oživují a nabízejí pohled "nezasvěcené" osoby. Nakonec jsme provedeni procesem vyšetřování, které je sestaveno tak, aby bylo atraktivní pro diváka (tomu pomáhá hlavně využití počítačových simulací, barevných znázornění nebo vyjádření různých odborníků). Jako třešnička na dortu je tady ve většině případů závěrečné ponaučení (ne pro diváka, ale pro konstruktéry, projektanty, piloty, techniky, úředníky a jiné větší či menší odborníky) - většina neštěstí, hlavně průmyslových havárií totiž vede ke zkvalitnění konstrukcí, přepracování zastaralých systémů, zpřísnění kontrol nebo norem, k vyšším nárokům na školení obsluhy atd. Jediné, co mně na seriálu vadí, jsou několikrát opakované stejné záběry a/nebo stejné komentáře. Kromě toho, že to je občas dost otravné, je tímto každá epizoda zbytečně o dobrých 5-10 minut delší. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Atraktivní námět, který se podepsal na výsledném formátu dokumentárního seriálu. Je v něm mimořádně velký prostor pro reklamu, takže se často opakují již známá fakta pro ty, co odběhli od přijímače během reklamního bloku. Některé případy byly skutečně zajímavé, namátkou výbuch těžební plošiny v Severním moři nebo exploze nahromaděných plynů v mexické kanalizaci. Dovedu si ale představit poněkud střízlivější zpracování, vhodnější pro veřejnoprávní vysílání. Celkový dojem: 55 %. ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý a realistický dokument, který nám ukáže, jak může zřejmá maličkost, nebo lidské pochybení způsobit nedozírnou tragédii nebo katastrofu. Drsné, opravdové, většinou smutné události, které nám tento dokument vysvětlí kousek po kousku, ale ve spoustě případů se některé skutečnosti nepříjemně opakují a proto dávám jednu hvězdu dolů. 75% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (25)

  • Epizóda odkazuje na udalosti vo Waco, ktorými sa podrobne zaoberá iná epizóda: Waco Cult. (Hodnotim)

Reklama

Reklama