Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co kdyby někdo, koho dobře znáte a milujete, jednoduše zmizel? Hollywoodské superhvězdy Reese Witherspoonová, Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard, Alan Arkin a Meryl Streepová se již brzy dozvědí odpověď v napínavém thrilleru jihoafrického režiséra Gavina Hooda, zaměřeném na ožehavou tématiku tzv. „mimořádného vydávání podezřelých“ - jedné z kontroverzních součástí americké strategie v boji s potíráním terorismu. Reese Witherspoonová v něm hraje Isabellu, těhotnou manželku inženýra, původem z Egypta, který se během letu z Kapského města do Washingtonu „propadne do země“. A jak se posléze ukáže z dějové linie, v níž hraje prim Jake Gyllenhaal coby analytik CIA Douglas Freeman, nestalo se tak náhodou. Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally), přestože má již dávno americký pas i občanství, byl totiž právě na příkaz CIA jako podezřelý ze spiklenecké činnosti eskortován zpět na černý kontinent. A při pohledu na jeho brutální mučení a vyslýchání jihoafrickou tajnou službou Freeman poprvé začíná pochybovat... (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (267)

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Skvělé téma, řekla bych i celkem aktuální. Napětí, akce, emoce, nápaditost a nepředvídatelnost, to jsou hlavní prvky. Vynikající zápletky, intriky vyšší politiky a korupce. Reese jako vždy předvedla skvělý výkon, hlavně po emoční stránce. Jake samozřejmě také výborný výkon, ale nijak zvlášť zajímavý, oproti němu Peter Sarsgaard měl chvílemi rozhodující roli, ale jak se ukázalo, nebyl zas tak potřebný. Velmi mě potěšila i Meryl Streep, je úžasná. Akorát už jsem trochu přeallah akbarovaná :D ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Námět není v Odvlečeném nic neobvyklého, hlavním tahounem dle mého chtějí být herci, ale když mě nebaví film, marně se snažim alespoň držet toho, že tam ti herci jsou a prostě jen koukám, ačkoliv je to na nic. Každopádně Witherspoonové a Gyllenhalla jsem si všímat musel, protože ty dva osobně mám vcelku rád. Jenže k filmu samotnému moc co dodat není. Akce se tam příliš nenaděje, spíše se kecá, a to kecání mi nepřišlo bůhví jak brilantní, stejně jako film, takže jestli můžu hodit hodnocení na svoje triko, pro mě to jsou dvě hodiny naprosto zbytečně ztrávené u něčeho, co jsem si myslel, že bude trošku akčnější a svižnější, a ne jenom dlouho tahající a kecající o ničem, dlouho o ničem, jako je zrovna tento film. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Tezovitý, viditelně nedovařený scénář provází dosti utopený potenciál snímku, jehož praktickou část tvoří teroristické obvinění vystudovaného Egypťana, co léta žije ve Spojených státech, má milující americkou manželku, syna a další dítě na cestě. Konkrétně obvinění a věznění bez řádného soudu, bez účasti právníků. Nikdo nic neví, otázky jsou nezodpovězeny. A divák se těší. Jenže zbytečně. Nepříliš dobře napsané postavy nám toho příliš nenabídnou, nevzbudí v nás silnější zájem, jednotlivé scény dramaticky nefungují, jen se na to celé hezky kouká, nešetří se kamerovými filtry, přičemž napínavé je to asi jako „čaj o páté“. Režisér jakoby se bál pořádně šlápnout do ho.., uhýbá do bezpečných koutů a tématu „nespravedlivě“ vyslýchaných a mučených se nechce dostat řádně pod kůži. Snad jen časová smyčka, která odtajní okolnosti sebevražedného atentátu, přináší svěží vítr do poněkud fádnějších scén. Jenže, přiznejme si, je docela zbytečná!! Tak nějak jako celé drama „pouze“ na efekt!! A buch, vzápětí přijde závěr, který nepatří zrovna mezi ty nejvěrohodnější. Nechci být hnidopich, ale s látkou se dalo pracovat pečlivěji. Přitom právě herecké složení (dvě držitelky Oscara – jedna z nich navíc žijící legenda – další na Oscara nominovaný) by si zasloužilo pevnější vedení. Finální přerod mladého vyšetřovatele Douglase je prakticky nereálný!! A je sice úctyhodné, že o tom celém věděla redakce Washington Post, ale samotný divák jakoby postrádal emocionální dopad, kdy by si to měl někdo, i s ohledem na okolnosti kolem 11. září, pořádně odskákat. Jenže v tu chvíli snímek končí.. chybí silnější naléhavost, výraznější dopad, horko těžko to celé vyvolá debatu – ostatně právě jsem ho vypnul a bez nějakého sebemenšího doznívání píšu tyhle řádky!! Bohužel.. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Odvlečen je pro mě milým překvapením. Je sice pravdou, že jsem od něj moc nečekal, ale o to víc se mi film líbil. Zachycení hranice chování se k podezřelým osobám z terorismu, donutí člověka se nad tímto tématem zamyslet a dokonce mě donutil během celého filmu nad vším přemýšlet. Na čí stranu se přikloníte při výslechu podezřelého, to už ale nechám na Vás. Takže neváhejte a vžijte se do role "soudce". 80% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď človek počuje arabský jazyk, hneď sa cíti bezpečnejšie. Hlavne Alah akbar je božská hymna do uší, môj obľúbený song na Spotify. Toto mierumilovné posolstvo, ktoré šíria bratia z krajín, kde je povolené súložiť s ovcami a kameňovať ženu, pretože jej vykuklo oko spod kapucne, by sme si mali vziať za vzor. Ale ak si chcete pozrieť niečo s terorizmom a Američanmi, určite radšej seriál Homeland. V tomto filmíku totiž len pospájali super herecké tváre, primiešali pár pričmudencov a ideme na to. Namiesto akčnej drámy to je skôr politický pokec a to nemá nikto rád. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (6)

  • Film je natočen podle skutečného příběhu Khalida El-Masriho, německého občana, který byl zaměnen za Khalida al-Masriho, který se měl údajně podílet na teroristických útocích z 11. září 2001. V roce 2004 byl El-Masri zatčen a přemístěn na neznámé místo v Afghánistánu, kde byl vyslýchán, mučen a sexuálně zneužíván po dobu pěti měsíců, než ho CIA propustila. Později tajná služba přiznala, že jeho zajetí a mučení bylo velkou chybou. (jezurka42)
  • Scénář k filmu se dostal na černou listinu scénářů pro rok 2006; tato listina zahrnuje „nejoblíbenější“ nevybrané scénáře daného roku. (jezurka42)
  • Citace „I fear you speak upon the rack where men enforced do speak anything,“ (Muž, který podstupuje mučení, řekne cokoli, jen aby bolest ustala,) je ze třetího jednání druhé scény hry „Kupec benátský“ od Williama Shakespeare. (jezurka42)

Související novinky

Místo Avataru Noc v muzeu 2

Místo Avataru Noc v muzeu 2

20.12.2007

Pravá blondýnka Reese Witherspoon se po těžkotonážním dramatu Odvlečen vrací k lehčím žánrům. Režisér Seth Gordon už brzy odstartuje natáčení komedie Four Christmases, námětem vzdáleně připomínajícím… (více)

Reklama

Reklama