Reklama

Reklama

Dorian Gray

Trailer

Lidé se odjakživa bojí stárnutí, ovšem někteří více. Představte si, že byste si navždy mohli zachovat krásnou mladou tvář a místo vás by stárnul váš portrét. Jak tento proces ovlivní lidskou duši a charakter? Příběh Doriana Graye byl již mnohokrát z filmován a stal se legendou. Dorian Gray byl mladý anglický aristokrat, kterému v životě nic nechybělo. Měl hezkou tvář, peníze a věděl, jak na ženy. Jenže se bál stárnutí. Až jednoho dne si nechává udělat portrét a vysloví tajné přání - chce aby za něj stárnul jeho obraz. A přání se splní. Dorianu Grayovi zůstává tvář nevinného mladíka, zatímco obraz nese stopy času i všech hříchů a zločinů, kterých se dopustil. Ale žádné tajemství se nedá udržet navždy a minulost ho po letech dohání v podobě Hallwarda i bratra dívky, jejíž smrt kdysi způsobil... (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (466)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Přikláním se k názorům, které kritizují zobrazení Dorianova úpadku formou sexuálních orgií všeho druhu a skutečně temná zákoutí lidské duše zkratkovitě odbývá jen hororovou podobiznou, jakkoli nechutnou a děsivou. Naproti tomu však stojí povedená starolondýnská atmosféra, andělský zhýralec Ben Barnes (ježíš, kdo to je?? :-)) a ďábelský cynik Colin Firth jako prožitkový voyaer, nicméně si myslím, že proplesknutí rukavicí Oscara Wildea by se Oliver Parker nevyhnul... ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Společenský status ovlivněný posedlostí mládím a krásou. Neochota přijmout odpovědnost za své činy. Cynický světonázor, drogy a sex, které člověka nedokáží udělat doopravdy šťastným, jen otupělým. Všecho je nám to zatraceně povědomé i v naší době, že? Všechna ta témata v téhle filmové verzi sice jsou, ale jsou zpracovaná povrchně nebo jsou zparchantělým odrazem toho, co měl Wilde na mysli. Zamrzí to o to víc, že v první polovině je vidět potenciál, jak by tenhle film mohl vypadat, a Ben Barnes se ctí zvládnul přerod nezkaženého klučiny v sebestřednou zrůdičku, kterou zajímá jenom vlastní potěšení a prospěch. Z toho, co mohl být nadčasový komorní horůrek/thriller o tom, jak před svojí hnusnou duší člověk stejně nikdy neuteče, se stalo rozpačité hororové klišé. Na tři hvězdy u mě film dostrkal hlavně solidní a zajímavý Colin Firth. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Nepochybne originálny námet, ktorý čerpá z pravdepodobne (som neznalcom predlohy) veľmi kvalitnej, knižnej predlohy, prerobený do jemne nadpriemernej, filmovej verzie. Vychádza mi to tak na tri hviezdy. Colin Firth, of course, ako vždy bravúrny, ale na hlavného predstaviteľa musím povedať, že ... no, nechápte ma v zlom, ale akosi mi do danej role nesedel. Ak by som smel za Doriana zvoliť svojho favorita, bol by ním Stuart Townsend z Queen of the Damned. Rád by som pochválil výbornú, miestami až mrazivú atmosféru snímku a skvelý hudobný podmaz, ktorému ale v kontraste nesedel miestami nedotiahnutý príbeh (chýbala mi najmä Dorianova cesta z domova, kde bol, čo zažil). ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet na horor, škoda, že ako horor sa to začne tváriť až v druhej polovici. Film má pomalý rozjazd a nebyť Colina Firtha v jednej zo svojich najlepších rolí, tak neviem, neviem. Jeho sebavedomý muž má pohotovú odpoveď na všetky otázky. Je to on, kto drží film ako tak nad vodou. Hlavný hrdina bol dosť nevýrazný a jeho scény orgií, boli po chvíli dosť otravné. Vždy, keď Firth zmizol z plátna, ochabla i úroveň filmu. Nakoniec slabé tri. 50%. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Tento Dorian Gray představuje základní problém filmových adaptací knižních předloh v případě, že je divák četl- Pokud divák předlohu četl a ví jak Wildeovu předlohu toto zpracování ochcává a víceméně nechápe jeho myšlenku tak musí být automaticky nějak tak uražen. I kdyby ale knihu nečetl tak ho prostě musí tahle vizuálně nezajímavá, atmosféricky nefunkční a celkově pocitově prázdná adaptace Wildeovi nejslavnější knihy vyloženě srát. Ben Barnes že v něm něco je a i zbytek castingu je neskutečně fajn (jen ten Colin Firth je jaksi nevyužit), kamerový přelety jsou občas minimálně zajímavý a kostýmy jsou ucházející. Tím ale nějaká větší pochvala víceméně skončí a Doriana Graye z roku 2009 beru jako celkově jednu z nejhorších knižních adaptací všech dob, která by neměla správně obstát ani u diváka neznalého Wildeova díla, čímž definitivně jako film selhává na startovní čáře...... ()

Galerie (344)

Zajímavosti (10)

  • Jedná sa o druhý film herečky Rachel Hurd-Wood (Sybil Vane), v ktorom má hlavná mužská postava večný život. Prvým bol Peter Pan (2003). (odmocnina)
  • Film sa začal natáčať v lete roku 2008 v Ealing Studios a mestských častiach Londýna, dokončený bol v októbri. (Greenpeacak)

Reklama

Reklama