Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné televizní zpracování stejnomenného klasického sci-fi románu Johna Wyndhama vypráví příběh Billa Masena, který se jednoho dne probudí do světa, kde většina lidí oslepla. Zkázonosnou příčinou oslepnutí se stal záblesk z meteorického roje, který Bill Masen nemohl sledovat z důvodu nehody na trifidí farmě, při které přišel krátkodobě o zrak. Trifidi, živé rostliny, které byly původně pěstovány jen pro olej, si přisvojují vlastnost chodit a komunikovat mezi sebou, a díky jejich žahadlům plnými jedu se stávají hrozbou pro lidstvo, které se tak ocitá tváří v tvář zákeřnému nepříteli. Bill Masen ale není jediný, kdo nepřišel o zrak. Rozplétají se zde i osudy reportérky Jo Playton, majora Cokera i zrádného Torrence. Začíná tak válka nejen s trifidy, ale i s maniaky a pomatenci z řad lidí. Postapokalyptický svět se probouzí a již nic nebude takové, jako bylo dřív. (rodo)

(více)

Recenze (219)

st.verka 

všechny recenze uživatele

Knihu neznám, takže nejsem jejím obsahem ovlivněná, navíc psali, že film si z ní vzal pouze dvě hlavní postavy a masožravky, jinak téměř nic. Já mám tyhle filmy, kde si lidi zahrávají s vědou, technikou a přírodou směrem ke špatným koncům ráda, líbí se mi to otevřené varování a tohle zpracování považuji za poměrně zdařilé. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Poznám knihu, videla som aj seriál z roku 1981 a celkom sa mi páči aj toto nové spracovanie. Je moderné nielen zasadením do súčasnosti, ale aj odchýlkami od pôvodnej predlohy, ktoré doslova slúžia terajším trendom v komerčnej kinematografii. Áno, mohlo by sa zdať, že ruinuje originál a snaží sa podobať na hollywoodske akčnáky skôr ako na vynikajúci starý scifáč. To však neznamená, že ho treba hneď zatratiť. Pokiaľ hoci aj takýto "remake" pritiahne niektorých ľudí k tomu, aby si prečítali knihu a zistili, čo všetko je v nej iné, má to opodstatnenie :-) Adaptácie kníh sú často také voľné, že majú s pôvodnými dielami spoločný iba základ. To nám však nebráni vnímať každé dielo samostatne a tak ho aj posudzovať. Dávam 4* s prihliadnutím na televízne spracovanie i slušné herecké výkony. Zvlášť Eddie Izzard ako záporák je veľmi presvedčivý. ()

Reklama

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem filmové ztvárnění skvělého Wydhemova románu. Ale shoda s knihou jaksi neexistuje. Zůstal jen nápad s Trifidy a ústřední dvojice, zbytek je volné pokračování Dne trifidů, které po dějové stránce není nijak zázračné. Navíc nejde ani tak o trifidy jako o malicherné lidské spory. Ztráta času. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tahle hodně vzdálená adaptace skvělé knihy už postrádá celou pointu a spoléhá se jen na akci. Atmosféra postapokalyptické Velké Británie tu jaksi není a taková ta pachuť televizního katastrofického filmu (který většinou stojí za starou belu) zde převládá. Mezi světlé momenty filmu patří vydařené útoky přijatelně vypadajících trifidů, mezi ty horší zas patří konec a la ,,obelstíme je tímhle nesmyslným trikem." Lepší zpracování románu, než bylo to v roce 1981, už asi nevznikne. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Hvězda navíc za skvělou Joely Richardson a za ďábelskou epizodku její matky. Škoda, že dámy neměly společnou scénu. Knihu neznám, ale film sám o sobě nebyl taková zoufalost, jak zde mnozí naříkají. Série katastrof s efektními vizuály udeřila hned zkraje, hladové Adélky začaly záludně řádit a nebohé lidstvo zdárně ubývalo. Napínavé, akční, krvelačné. K velké hromadě žehlení zcela vyhovující film. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Joely Richardson, která hraje Jo Playton, je ve skutečnosti dcera Vanessy Redgrave, představitelky Durrantové. (pavlikv)
  • Film je inspirován knihou „Day of the Triffids“ od anglického spisovatele Johna Wyndhama. (StrYke)
  • Scény v sídle náboženské společnosti se ve skutečnosti natáčely v Nemocnici svatého Kříže ve Winchesteru. (Terva)

Reklama

Reklama