Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující příběh o Cypriánovi, který žil v 18. Století na magickém místě zvaném Červený klášter. Jednoho dne najdou mniši před bránou kláštera polomrtvého, postřeleného muže. Vyléčí ho a přijmou mezi sebe, i když nic netuší o jeho tajuplné minulosti, o krutých událostech, o ztracené lásce... Z jeho chování je však zřejmé, že prošel peklem a na odlehlém místě kam ho zavedl osud, hledá úkryt a klid. Mezi zdmi kláštera mu společnost dělá pětiletý sirotek Michal, o kterého se mniši starají z dobročinnosti. Postupně si zvyká na život ve světě, kde se zastavil čas a začíná se učit od starého Alberta bylinkářskému a léčitelskému umění. Nadále ho však pronásledují démoni z minulosti, proto se rozhodne složit přísahu mlčenlivosti a přijme jméno Cyprián. Přejde dlouhých 12 let a zvěsti o mlčícím mnichovi a jeho schopnostech léčit se rozšíří po krajině. Z Michala vyroste dospělý muž a jednou objeví u Cypriánova pacienta knihu s podpisem Leonarda da Vinciho s projekty létajících strojů. Mladík začne snít o létání a tajně takovýto přístroj sestrojí, ale jeho pokus ztroskotá. Potom ho už nic neudrží v nehybném světě kláštera a opustí ho. Roky plynou dál, mniši odejdou nebo zemřou. Cyprián je už úplně sám, sám se snem, který se nepodařil splnit Michalovi. Létající stroj začíná nyní skládat on... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (136)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"SME POSLEDNÍ, ČO TO MÔŽU VIDIEŤ. PO NÁS PRÍDU BARBARI." --------- Predsudky sú kurvy. Tie som dlhodobo choval voči slovenskej a českej filmovej/seriálovej tvorbe, no počiny posledných rokov, ktorým som sa venoval tento a minulý mesiac, najmä teda kvôli fenomenálnej českej hre Kingdom Come: Deliverance, ma presvedčili o niečom, čo som síce vedel už aj predtým, ale na SK/CZ tvorbu neaplikoval – že kinematografia každej krajiny svoje klenoty. I keď je pravda, že silne nadhodnotených hovien je tu viac ako požehnane, lebo tu máme ťažkých vlastencov, ale o tom potom. Legenda o lietajúcom Cypriánovi je (nezačlením sem tú typickú ospravedlňujúcu frázu "na slovenské pomery") viac než solídny film, hoci ešte stále netuším, o čom vlastne bol. Scenár je jeden veľký zmätok, ktorý maximálne zatieňuje vynikajúcu technickú stránku. Kamera je priam božská, do detailov vypiplané interiéry a exteriéry, výprava prosto na jednotku, spanilá hudba kláštorných tónov, hustá atmosféra, Igonda hral ako šéf (ako vždy) a aj ten malý blonďavý fagan si celkom dával. Cyprián ma hodne bavil, atmosfericky aj štylisticky značne pripomínal práve vyššie spomínané KCD, ale najmä Meno ruže, čo sú asi najväčšie komplimenty, aké by mohol v tomto prípade film dostať, nakoľko z KCD som bol hotový na plnej čiare a na Meno ruže neviem ani na chvíľu zabudnúť odvtedy, čo som ho prvýkrát videl, a to už bude čochvíľa rok. Mám chuť dať tomu štyri, no to by som potom musel Annaudovmu veľdielu dať päť, čo aj dám, ale až počas ďalšieho opakovaného zhliadnutia v eventuálnej budúcnosti, takže až potom! ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Solidní pohled na lidskou mysl a proces přetváření životních hodnot. Nebudu tu popisovat děj, protože ten v tomto filmu prakticky neexistuje. Ponurá a tichá atmosféra je tu konstantně přítomna a občasný rozruch jen přivolá vzpomínky Cypriána na jeho předchozí život. Postupně se prokousáváme celým příběhem a je jen škoda, že se nikam neubírá a místo toho, aby gradoval, spíš diváka uspává. Hudba je tu velmi silným nástrojem a herecké výkony ani není třeba připomínat s takovými jmény. Jen kdyby to bylo trochu obsáhlejší a svižnější. 50% ()

Reklama

poet 

všechny recenze uživatele

Ak najlepšia na filme bola Zuzka Smatanová a jej pieseň v záverečných titulkoch tak asi nie je niečo v poriadku :D. Inak ak na dotvorenie atmosféry je omieľanie toho istého hudobného motívu tak to postupne začne vadiť. Príbeh bez nejakého pátosu a energie bohužiaľ skôr nudí ako budí pozornosť.....Avšak na slovenské pomery ešte stále pozerateľné s neokúkanými hercami s výnimkou Latináka, ktorý hra síce v každom filme rovnako ale ide mu to :).... ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Stále se nepřestávám divit, jak někdo dokáže některé filmy tak neskutečně zmrvit, že by jeden plakal. Pěkně to vypadá, hezky to hraje, potenciál to má, ale usnete u toho. Možná proto hraje hudba tak nahlas, že není ani slyšet herce, je to prevence proti usnutí. ~~~ Nevím, jestli mají slovenští bratia nějakou legendu o létajícím Cypriánovi, pokud ano, byl tenhle film něco jako "Létají Cyprián Begin", protože informace, náznak čehosi, spojeného s Cypriánovým létáním, se vyloupne až na úplném konci snímku. ~~~ Vše je vyprávěno takovým klidným, pomalým, způsobem, kdy čas skoro nic neznamená, celkově se na to poměrně pěkně kouká, hudba je pěkná a k době a ději výborně sedne (jen řve a zvukař tak byl asi hluchý...?), jenže režisér a scénárista by zasloužili facku za to, jak ten dobový potenciál nevyužili a scénář tak zjevně ani nebyl dopsán a točilo se přesto podle něj. ~~~ Znova a angažovat scénáristu s mozkem. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zhruba do polovice takmer vynikajúca záležitosť. Potom ("po dvanástich rokoch") akoby to zobral do rúk iný, omnoho horší scenárista. Príbeh sa rozsypal a začal byť rozvláčny, dej sa pohyboval cez náhody, do stratena padajúce línie (Nitra) a nefunkčné vedľajšie postavy (maliar - WTF?!), skrátka išlo to prudko pod fialky. Dojímavý záver to trochu vytiahol, ale pocit rozčarovania už neprebil. A je to škoda, pretože je to inak veľmi slušne natočené a zostrihané, herci sú fajn a má to solídnu výpravu a tučnú dobovú atmosféru. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (9)

  • Cypriánov Herbár sa dnes nachádza v zbierkach Prírodovedného múzea Slovenského národného múzea v Bratislave. Je to najstarší zachovaný herbár na Slovensku (datovaný 1766) a má 2 časti - prvá obsahuje 283 bylín s názvami v 4 jazykoch a druhá poznatky o chorobách a Cypriánove liečiteľské postupy. (krasomama)

Reklama

Reklama