Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chamtivost je dobrá, chamtivost je zdravá... Hollywoodský režisér Oliver Stone se vrátil ke kultovní postavě charismatického finančníka Gordona Gekka v podání Michaela Douglase z filmu Wall Street po 23 letech a natočil pokračování s příznačným podtitulem Peníze nikdy nespí. Děj se tentokrát odehrává v roce 2008 na pozadí příběhu největší bubliny v dějinách, která vyústila v globální ekonomickou krizi. Bývalý elitní makléř Gordon Gekko představuje padlou legendu a ikonu Wall Street. Ve vězení si odpykal trest za nelegální spekulace a nyní se věnuje ekonomickým přednáškám, které předjímají nástup globální ekonomické krize. Zdá se, že se z něj stal jiný člověk. Aspoň by tomu rád věřil mladý makléř Jake Moore (Shia LaBeouf), který zrovna řeší pracovní problémy po sebevraždě svého mentora a investičního správce Louise Zabela (Frank Langella). Ambiciózní Jake randí s Gordonovou dcerou Winnie (Carey Mulliganová), která před lety přerušila s otcem kontakt a odmítá uvěřit, že by se mohl změnit. Jake a Gordon se vídají za jejími zády, společně řeší svět byznysu a financí, zároveň se snaží pracovat na urovnání křehkých rodinných vztahů. Minulost sice člověk napravit nedokáže, ale může se snažit pomoct. Otázkou zůstává, zda to platí i v případě Gordona Gekka, který v hloubi duše touží po návratu do světa velkých financí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (687)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Peniaze nikdy nespia, diváci občas áno. Charlieho cameo, tri Eliho výstupy a zvonenie Shiovho mobilu sú snáď jediné veci, kvôli ktorým sa oplatí vidieť túto bezzubú, sentimentálnu rozprávočku, ktorú Stone halí do zdania, že rozumie podstate ekonomickej krízy, a umelo sa jej pokúša dodať švih otravne polopatistickými alebo samoúčelnými videoklipovými fintičkami. Comeback? Hovno, len pokračovanie mizérie jedného kedysi zaujímavého filmára. ()

Anarvin 

všechny recenze uživatele

Na Wall Street 2 se docela dobře kouká. Audiovizuální stránku má Stone pevně v paži. Douglas si taky pořád ještě dokáže ukrást plátno pro sebe a Shia mu zdatně sekunduje. I když jsem v něm přeci jen pořád viděl kousek toho užvaněného floutka, které hraje obvykle. A ať už mluví tihle dva mezi sebou nebo s někým dalším, má většina dialogů švih. Zaujmou a dobře reflektují dnešní finanční svět, potažmo tedy svět obecně (protože peníze světem hýbou, ne že ne). A právě v tomhle tématu spatřuji nejsilnější těžiště filmu. V politicky korektním světě samozřejmě oficiálně existují daleko větší hrůzy, než je nějaká ekonomická krize, ale ruku na srdce. Co strašlivějšího se může stát typickému konzumentovy dnešních dní, než že mu propíchnete bublinu jeho kapitalistické reality přímo před očima? Stone silné téma bohužel jenom nadhodí. Jinak akorát opakuje to, co už řekl v jedničce a druhá polovina se už vyloženě topí pod nánosem scenáristických nedodělků, jako jsou předvídatelné zvraty, hysterické citové výlevy a mnohačetné konce, které jakoukoliv možnou údernost snímku akorát zbytečně rozmělňují. Dohromady jde tedy pouze o solidní řemeslo, které se nepodařilo ukočírovat k tak sevřenému a sdělnému výsledku, jakým byl díl první. ()

Reklama

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 6.6/10] | me: Panoráma Manhattan-u dokonale prenesená na plátno, krásne zábery, proste lahoda na oko. Herecká zostava nemá žiadnu chybu - je to dokonalá súhra a na to je radosť pozerať sa. Samotný dej tiež nie je zlý, ale Wall Street aký ho poznám to už nie je. Je to fajn film s množstvom výborných dialógov, ktorý nám podáva krízu a okolnosti diania v osudoch hrdinov spôsobom, ktorý zaujme a nenudí, ale tá dravosť a napätie pôvodného Wall Street tam už nie sú. Toto pokračovanie je mäkšie a jemnejšie - práve tieto atribúty šli v jednotke bokom a všetko sa sústredilo na nenásitnosť, money-hunt, podrazy a klamstvá, ktoré táto vysoká hra so sebou prináša. Práve preto sa stal Wall Street filmom, ktorý ľudí inšpiroval, nadchol a akosi vtrhol do sveta (veľkých) peňazí a (špinávých) praktík útočným spôsobom. Toto pokračovanie je filmom s množstvom plusov, ktoré potešia, avšak ten pôvodný "drive" to už nemá, napriek tomu je to ale dobrý film. " Money is a bitch that never sleeps! " ()

Foox 

všechny recenze uživatele

První Wall Street jsem viděl poměrně krátkou dobu před druhým, proto se neubráním srovnání. Bohužel dvojka není tolik strhující jako její předchůdce, ale zajímavé téma stále aktuální krize to kompenzuje. Snad každý v tomto filmu předvádí prvotřídní práci, velmi vyrovnané herecké výkony na takové úrovni se jen tak nevidí. Ale na konci jsem měl stejně pocit, že Oliver Stone chtěl přeci jenom natočit film... film na který se jen tak nezapomene, jako třeba na první Wall Street, což dvojka rozhodně není. P.S. Doufal jsem, že Charlie Sheen dostane více prostoru, než jen na pozdrav. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone vie občas strihnúť pekný záber alebo fajnovo vpasovať hudbu do film, no úplne stratil akúkoľvek súdnosť. Prvá polhodinka filmu, kde sa Stone vyžíva v pranierovaní krízy je postavená na hlavu a vidieť, že Stone nemá šajnu o ekonómii a servíruje niečo posplietané, čo mu nakecali jeho ľavicoví kamoši spojené s tým, čo sa dočítal v novinách. Navyše celé je to dokorenené naivnou až komickou ľavičáckou sublíniou o alternatívnych zdrojoch energie (ktorej absurdita graduje v závere filmu). No potom príde dej a s ním hlavný problém filmu - scenár. Treba uznať, že napriek tomu, že film má cez dve hodiny, zbehne ako voda (čo je jeho velikánske pozitívum), no monotónne - bez vyvrcholení, či zvratov. Scenár je katastrofálny: dej je hlúpy, nelogický, zjednodušujúci a hlavne takmer neexistuje. Tú prázdnu báchorku dejom nazvať nemožno. Ba čo viac, réžia je taká zlá, že i tých pár zvratov Stone natočil tak mizerne, že prejdu plátnom ako tá voda. A tá voda sa valí a zrazu je koniec a človek vycapene pozerá, že čo to má byť. Vrcholom je ultra hlúpy sentimentálny happyend, pri ktorom sa zastavuje rozum a človek čaká, kedy príde ten zvrat, ktorý vráti príbeh do reality. A ten nepríde. Škoda - Michael Douglas hrá parádne. Asi prvý krát za 15 rokov... Stone by mal prestať točiť politicky angažované filmy. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (27)

  • Michael Douglas se k natáčení připojil 18. září 2009, přesně týden před jeho pětašedesátými narozeninami. První scéna, do které se herec pustil, bylo propuštění Gordona Gekka z vězení. (CrypzzXD)
  • Josh Brolin kvůli roli Brettona Jamese musel za měsíc shodit přibližně 14 kilo. (casyy)

Související novinky

Stoneova divočina

Stoneova divočina

07.03.2010

Oliver Stone se rozhodl bavit. Soudě podle trailerů na Wall Street 2: Peníze nikdy nespí, jde mu to docela od ruky. Jeho následujícím filmem bude podle všeho akční thriller Savages. Adaptace románu… (více)

Reklama

Reklama