Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

castor 

všechny recenze uživatele

Zlatovlásko, krásko, kdoví co bude dál? Zlatovlásko, krásko, chce tě bohatý král. Nezapomenutelná Červená Lhota, solidní herci (i když ten Štěpánkův nablblý výraz...), chytlavé melodie, milá klasická pohádka v místy úsměvném televizním balení. Jen by si ten Jiřík neměl lít mrtvou vodu do dlaně, když zachraňuje mouchu ze spárů pavouka. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Tož pohádka pěkná, ale samotnou princeznu Zlatovlásku jsem si fakt představovala jinak! Pamatuju si, jak jsem byla nakrklá. Čekala jsem něžnou bytůstku a ne Jorgu Kotrbovou, která má svou fyziognomií k něžnosti a vznešenosti hóóódně daleko. Jinak mi nevadila, role v normalizačních komediích Pátek není svátek a V podstatě jsme normální jí dokonce sedly dokonale. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pohádka ze stejné výpravné třídy jako svého času Pyšná Princezna nebo z o něco bližší doby Princ A Večernice. Erbenovská klasika se zpěvy, krásnou hudbou, kýčovitě roztomilými loutkami zvířátek a výbornými herci. Musím se přiznat, že jako malému se mi Zlatovláska nelíbila, ale čím jsem starší, tím raději ji vidím. Jiří Holý je překrásně zlý král:) ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Pohádkové téma krásné, Červená Lhota krásná. Ale málo platné, přeslazený Štěpánek a dost otřesná princezna Kotrbová a ještě k tomu ty chemlonové vlasy. Cukerín na mne kapal ze všech stran a přebil všechno kladné. A melodie, které se mi kdysi líbily, při dalším koukání už byly vlezlé a texty jemně řečeno - hloupoučké. Fakt, tohle ani Pešek, Tříska, Holý a Rosůlková nemohli svým mistrovstvím vytrhnout. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Zlatovlásku jsem neměl nikdy moc rád v žádné podobě a tahle filmová verze tomu moc nepřidala. Absolutně mi nesedlo obsazení. Nevýrazný princ, nehezká princezna a přímo strašidelný král v podání Jiřího Holého (zahrál to ale skvěle) mě spíše odrazovali. Písničky mně taky moc nebraly, a proto hodnocení skončí u slabých tří hvězd. Alespoň na průměr to vytahuje klasický Erbenův příběh s pěkným poselstvím. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (19)

  • Když moucha litá okolo pavučiny, jsou zřetelně vidět lana, na které je připevněna. (Petr.Penicka)
  • Při televizní premiéře na Štědrý den 1973 došlo k záměně stejnojmenných titulů a do éteru byla puštěna loutková Zlatovláska (1955)  Hermíny Týrlové. Asi po minutě byl film stopnut. Jelikož v té době se pořady do éteru pouštěly z kotoučů, někdo musel zajet do archivu a vyměnit kotouče. Vysílání správné pohádky tak nabralo zpoždění. (PetrJulian)

Reklama

Reklama