Reklama

Reklama

VOD (1)

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 219)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jak to řekl Churchill? Na poli lidských konfliktů nikdy nevděčilo tolik za tak mnoho takové hrstce a myslím tím hrstku menší, než je počet příslušníků RAF? Interesantní téma, které devalvuje akademikům příliš se podbízející zpracování. The Imitation Game si zasloužilo méně ryze mainstreamové dramatizace (viz. heuréka scéna prolomení kódu) a více věcné neokázalosti ala produkce BBC, nicméně chápu, že ta ztráta divácké univerzálnosti by se Tyldumovi špatně vysvětlovala.. Trochu mě překvapilo, že Cumberbatch, vyžívající se v rolích asociálních, někdy i šupinatých hlavounů, kteří kolem sebe dští oheň a arogantní síru, tak úplně na place nedominoval a trio Goode, Dance a Strong, představující herecky ne tak vděčné „normální lidi“, se nenechalo ani na moment zastínit.. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale tenhle flák má tolik kvality, že ji býval mohl celé ty dvě hodinky rozhazovat po Lucerně a ještě by mu zbylo ke snídani. O Mortenu Tyldumovi jsem toho do předvčerejška věděl ještě méně než o čínském pravopisu, jako on mně bych si přál umět se představovat každé nové dívce. Vyprávět vám o hereckých výkonech je ještě zbytečnější než házet kostky cukru do kakaa, tady si musel přijít na své každý, kdo aspoň občas mrknul na plátno. Co bych ale já osobně chtěl vyzdvihnout nad ostatní, je humor. Namontovat vtip do rekonstrukce boje s nacistickým hnojem, udělat z té doby místy až idylku, ale přesto zachovat děsivou přítomnost zla, to chce podle mě talent, jaký by nenašel ani Rytmus s Dejdarem. ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Válka nebyla vyhrána jen na bitevním poli, ale i zpoza stolu. Imitation Game zase jednou dokazuje, že nejlepší příběhy píše život sám a z druhé světové války mohou režiséři čerpat snad donekonečna, aniž by tématem takové filmy připomínaly ohranou desku. Benedict byl ve své roli muže, který přišel s první myšlenkou na počítače a v podstatě zkrátil válku (odhadem) o dva roky, aniž by si za to mohl nárokovat nějaké zásluhy, přesvědčivý. Dokonce natolik, že se mu podařilo zmírnit averzi, kterou jsem k němu doposud chovala. Ke Keiře nemám příliš co říct; dobové filmy vylepšené o její přítomnost jsou balzámem na duši. A upřímně, bez ní bych o Imitation Game ani nezavadila pohledem. Co se příběhu týče, připadá mi, jakoby se tvůrci nemohli rozhodnout, jestli se zaměřit více na prolomení šifer nebo podivnou povahu a sexuální orientaci onoho matematika. V mnoha chvílích mi to připadalo hodně nedotažené, bohužel. Nejsilnější zbraní filmu jsou jednoznačně momenty Benedicta a Keiry, jejich neobvyklé přátelství mě bavilo a mělo jiskru. Možná proto, že oba jsou ve skutečnosti dobří přátelé, skutečně za sebou stojí a brání jeden druhého a to se promítlo i do filmu. Jinak si pravděpodobně při zmínce o tomto filmu vzpomenu jen na prolomení Enigmy a za čas možná ani to ne. Řekla bych, že IG pluje v takových dosti standardních vodách, což nemusí být nutně negativum, ale obávám se, že tenhle snímek nebude zlomovým bodem, díky kterému by si každý Turinga zapamatoval. Nicméně, na Keiřin nástup jen tak nezapomenu :) A co tedy budeme dělat? - Budeme luštit nerozluštitelný nacistický kód a vyhrajeme válku. - Aha. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

K dílu zde ,,zaznělo" prakticky vše, od nicneříkajících floskulí, přes trefné postřehy, až ku trapným vyjádřením mistrů tesařů, kteří se nám tentokráte pro samé rychlogůglení po rádoby historickovědních webech utnuli až u kořene. Já si nad nimi však jen tak zívnu a suše poznamenám, že kód Touretta je díky Cummberbitchovi výtečný, neb on svými hereckými schopnostmi více než vynahrazuje herecké neschopnosti Najtlejovic bezkozky, válku vyhrála homosexuální romeojulijná lovestory a Cummberbitch je výtečný. To už jsem psal, ju? Tak jo. Stejně je. Ještě pár podobných rolí a budou mě muset chemicky vymiškovat, jinak mu začnu chodit slinit na rohožku. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Podobně bohužel skončilo mnoho géniů své doby. Nebýt jeho 2. světová válka by byla prokazatelně o několik let delší. Turingův život je fascinující ve všech jeho pasážích a zasloužil by si vlastní vysokorozpočtový seriál, aby co nejvíce tupých buranů pochopilo, jak se mají chovat, když je v jejich blízkosti génius. I když se o jeho osobním životě mnoho neví, zajímaly by mě detaily společného soužití s Joan a také poslední dny před sebevraždou, která je zde odbytá pomocí titulků. Benedict jasně oscarový, konkurence je však obrovská. Keira zase překvapivě roztomilá. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (140)

  • Veliteľ Denniston (Charles Dance) hovorí Turingovi (Benedict Cumberbatch), že všetci si myslia, že Enigma je nezlomiteľná. Britská tajná služba vedela, že poľskí matematici z kódového úradu už skôr rozlomili skoršie kódy Enigmy a ich princípy, ktoré zdieľali so spojencami tesne pred vojnou, a to bol východiskový bod pre ďalšie práce. (Pat.Ko)
  • V dedine, kde žije Joan Clarke (Keira Knightley), je viditeľná dvojitá žltá línia, hoci táto úprava nebola v Spojenom kráľovstve zavedená až do 60. rokov. (Pat.Ko)
  • Turing (Benedict Cumberbatch) uvádza, že schopnosť ULTRA zbierať vojenské spravodajstvo bola ako „mať vypnutý mikrofón na Himmlerovom interkome“. Heinrich Himmler až do samého konca vojny nikdy nemal vojenské velenie. (Pat.Ko)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama